 Tatar ze śledzia. 95
Tatar ze śledzia. 95Tatar ze śledzia, to arcyproste i arcysmaczne danie. Tu nie potrzeba udziwnień, matias niemiecki w oleju, cebulka, kwaśny dodatek, obowiązkowo koperek. Polecam kupienie matiasów, a nie śledzi ala matias, różnica jest ogromna. Do formowania tatara w takiej postaci jak na zdjęciu, używam obręczy kuchennej. Składniki układam warstwami, dbając o to, aby warstwy śledzia były dwa razy grubsze niż pozostałych składników
Codziennik Kuchenny Roladki śledziowe kolorowe na ostro 186
Roladki śledziowe kolorowe na ostro 186Święta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule(...)marchewkę drobno kroimy, solimy i mieszamy z 1 łyżką oleju. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Papryczkę chili, drobno siekamy (bez pestek) mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku.Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę. Doprawiamy
Moniki Smakołyki Śledzie z rodzynkami 142
Śledzie z rodzynkami 142Zapraszam po super pyszne śledzie z rodzynkami . To przepis na niezwykle prostą przekąskę z użyciem śledzi ze słonej zalewy lub z oleju. Będą idealne na każdą okazję. - dokładny opis wykonania - świetna przystawka na przyjęcia - można je szykować nawet na 7 dni przed podaniem
AniaGotuje.pl ŚLEDZIE z suszonymi pomidorami " Gwiazda " 155
ŚLEDZIE z suszonymi pomidorami " Gwiazda " 155cebula olej 2 łyżki ocet 2 łyżki suszona bazylia z suszonymi pomidorami 1 łyżka suszone oregano 1/2 łyżki szczypta pieprzu i odrobina cukru lub miodu Z filetów śledziowych kroimy 5 rombów, resztę dość drobno siekamy. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobniutką kostkę. Olej mieszamy z octem, suszonymi ziołami, doprawiamy pieprzem i cukrem. Śledzie zalewamy sosem
Smaczne moje Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 249
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 249wysterylizowanego słoika, wierzch zalej olejem roślinnym w celu zabezpieczenia przed pleśnią. Zamknięty słoik przechowuj w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze zalewaj wierzch świeżą porcją oleju. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa Śledzie gotowane 212
Śledzie gotowane 212dostałam od sąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek
Życie zamknięte w smaku Pasta twarożkowa z rybą 236
Pasta twarożkowa z rybą 236kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera białego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku. Wykonanie Rybę i ser ugniatam w miseczce
Kuchnia z widokiem na ogród ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 669
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 669filetów śledziowych a'la matjas * 2 cebule *4 łyżki octu * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * około 3/4 szklanki wody * 3 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * garść rodzynek * pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć, pokroić w nieduże kawałki(...)patelni rozgrzać olej, Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty. Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane
Zrób to smacznie Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem 191
Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem 191przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane 3 cebule Olej do smażenia 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy
VioletoweKucharzenie Wigilijny śledzik po kaszubsku 125
Wigilijny śledzik po kaszubsku 125inne ) 4 łyżki słodkiego ketchupu 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki garść namoczonych we wrzątku rodzynek Malayer 3 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 6 łyżek oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wyjmij z solanki i porządnie przemyj pod strumieniem zimnej wody. Pokrój na dowolne kawałki, takie jakie lubisz. Ja tnę w 1 cm paski (na zdjęciu niestety(...)octem jabłkowym, a następnie ze śledziami i umieść na dwa dni w lodówce. Cebulę i paprykę oczyść ze zbędnych elementów i usmaż na złoty kolor, szczególnie cebulka musi być wyraźnie złocista inaczej nie będzie „tego” smaku Pod koniec smażenia dodaj rodzynki, przesmaż jeszcze z minutkę i odstaw do wystygnięcia. Na patelnię wlej olej, ketchup, sos BBQ, dodaj wędzoną
Ogrodnik w podróży Filety śledziowe w tempurze 160
Filety śledziowe w tempurze 160mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki kukurydzianej sok z połowy cytryny szklanka oleju do smażenia ciemny sos sojowy Przygotowanie Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut. W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli
R'n'G Kitchen Śledzie po kaszubsku 166
Śledzie po kaszubsku 166liście laurowe słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju
Smaki Natalii Najlepsze śledzie wigilijne 77000
Najlepsze śledzie wigilijne 77000też zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy
Czerwona Porzeczka Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 270
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 270pozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia