Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym.Smacznego
Salonik smakówjuż więcej kulinarnie zaniedbywać :) Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo syropu z agawy 1 garść rodzynek olej słonecznikowy albo ryżowy 100 ml whisky Pieprz do smaku(...)dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka i dekorujemy natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatybędzie zbyt gęsta, dodajemy po trochu wody, bądź mleka. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy. "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem, aż puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dalej smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru
Be Fit Be Strongsuper propozycja na zbliżającą się Wigilię,sylwestra i nie tylko-polecam Składniki: 500 g filetów śledziowych w oleju kilka papryk konserwowych, mały słoiczek grzybków marynowanych mała cebulka pół jabłka łyżeczka musztardy pieprz, 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śledzie ,grzybki, paprykę,jabłko i cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę,można ułożyć warstwowo-ale ja wszystko wymieszałam
Swojskie jedzonkoZapraszam na pyszne śledzie z jabłuszkiem, czerwoną cebulką oraz suszoną żurawiną. Do tego delikatny jogurt i mamy super przystawkę. Polecam Składniki: 4 filety śledziowe solone z oleju 1 małe jabłko pół czerwonej cebuli 2 łyżki suszonej żurawiny 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli i pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Żurawinę przekładamy do słoiczka i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy. Śledzie wyjmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneodsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimiski cebulę drobno pokroić w kosteczkę, papryczkę marynowaną chilli niedużą drobno posiekać razem z pestkami i wsypać do śledzi jajka "L" ugotować na twardo i wystudzone obrać i drobno je posiekać lub rozdrobnić przez kratkę do jajek do smaku doprawić cukrem, olejem, octem winnym, wsypać koperek i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki na godzinę......... taką sałatkę lubimy do żytniego
W Mojej Kuchni Lubięgram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy na 2 cm kawałki i posypać je cukrem większe pieczarki pokroić(...)czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 liść laurowy * 2 kulki ziela angielskiego * 1 łyżeczka cukru Płaty śledziowe moczyłam w zimnej(...)odsączyłam je z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 - 2 cm. W misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy. Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę. Notatki: * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle
Pieprzyć z Fantazjącynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 szklanki oleju(...)posypania Wykonanie: • Cebulę obrać i pokoić w cienkie półplasterki. • Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie. • Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić. • Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone. • Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski
To co kochampojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki
Zasmakuj Kuchnifiletów śledziowych z zalewy octowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki. Na wierzchu
Gotowanie jest łatwesmakoszy dobrego śledzika proponuję tą szybką, ale bardzo smaczną przekąskę. Wiele osób zapiera się, że śledzie nie dla nich, ale jak sprawdzą ich smak wówczas się okazuje,że chętnie sami podadzą taką przystawkę swoim gościom. SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 czerwona cebula 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 średnie jabłko
Kuchnia BeatySkładniki: 1 kg leszcza mąka do panierowania olej do smażenia łyżka masła sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego soku z 1/2 cytryny starta skórka
magiczna kuchnia Kasitrosce o zdrowie wybierajmy więc tłuszcze roślinne, zawierające niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone. Ze względu na budowę chemiczną dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone. Jednonienasycone : oliwa z oliwek olej rzepakowy olej z pestek dyni i ziaren sezamu Ze względu na wysoką temperaturę dymienia z powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega(...)lniany słonecznikowy sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w : nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia
Kuchnia Ellie