Można podać tak jak na zdjęciu- w indywidualnych porcjach albo zrobić wszystko w jednej (najlepiej szklanej) misce. Śledzie w marchewce i pomidorach Składniki: 1/2 kg śledzi matjas 2 cebule 2 marchewki 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki cukru ziele angielskie ( 2 ziarna) liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku pół pęczka koperku Marchewki(...)rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie- dusić przez ok 10 minut, podlać odrobiną wody, dodać cukier, sól i pieprz- dusić kolejne 4 minut, dodać przecier i sok z cytryny, dusić 5 minut, na koniec dodać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić
Smaczny zeszytsól i pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy Dijon łyżeczka modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym
Pyry na Gazkuchni. T ak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem są moje śledzie po kaszubsku - nieskromnie powiem, że najlepsze jakie jadłam od dawna co już może potwierdzić kilka osób. Ale zaraz za nimi są właśnie te, na które przepis
Smaczna Pyzaużycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą
Powiedz dietom nieSkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy
Malinowe Pocałunkiwyspie, niejednokrotnie tęskniąc boleśnie za polskimi specjałami. Mama od czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam. Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta???? Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy
Z Kuchni Do Kuchniwww.minrol.gov.pl/ http://pokochajolejrzepakowy.pl/ http://authoritynutrition.com/ http://annals.org/ Dla ciekawskich: schematy produkcji oleju rzepakowego na zimno oraz w dużym zakładzie produkcyjnym zawartość polifenoli w oliwie i oleju rzepakowym *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić
Moja Galeria Smakuboczniakami –… Drukuj Proporcje na: 1 salaterka Czas przygotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na śledzia z boczniaków: 200 g boczniaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki soli 25 g oleju 2 łyżeczki octu ryżowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu Składniki na sałatkę(...)śledź” z 200 g boczniaków 300 g ziemniaków 1 cebula 300 g ogórków kiszonych 400 g buraków 300 g wegańskiego majonezu pęczek natki pietruszki przygotowanie Przygotowanie śledzia z boczniaków: Boczniaki zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Całość zagotuj i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw do wystudzenia. Wystudzone boczniaki
Via Gustoprzemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki
https:KKuchniaMniamŚledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. Zaraz obok karpia pojawia się w wielu domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Dziś zapraszam po przepis na śledzie po kaszubsku . Śledzie po kaszubsku to kawałki ryby w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem suszonych śliwek oraz cebuli. Dość ciekawe, a przy tym bardzo smaczne połączenie, które myślę, że warto wypróbować. Śledzie po kaszubsku(...)potem tylko wyjąć z lodówki. Jeśli szukacie nowych pomysłów na śledzie i chcecie zaskoczyć swoich bliskich to bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po kaszubsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na śledzie po kaszubsku: 400 g solonych filetów śledziowych a’la matjas 3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia) 2 duże cebule 3 łyżki octu
Gotuj z Prezesemokoło 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski i zalać octem. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Co 15-20 minut śledzie przemieszać. Cebule obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię, wlać 2-3 łyżki oleju, przełożyć cebulę i podsmażyć ją przez 10 minut. Następnie dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2 minuty(...)Ogórka również pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich warstwami (na przemian) śledzie z sosem pomidorowym. Przechowywać w lodówce. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnimoczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet. Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuŚledzie po żydowsku Śledzie po żydowsku to tradycyjna polska potrawa, która łączy w sobie smak śledzi z aromatycznymi przyprawami i dodatkami. Jest to danie, które często pojawia się na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Śledzie po żydowsku najlepiej smakują podane z pieczywem lub ziemniakami. To doskonała przystawka na każdą okazję, która zachwyci swoim wyjątkowym smakiem. Po inne(...)przepis zapraszam was do działu Śledzie. PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU Składniki: 500 g filetów śledziowych (matiasów) 3 duże cebule 1 jabłko najlepiej kwaśne 1 marchewka 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy 100 g rodzynek 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki migdałów posiekanych grubo Sól i pieprz
Dorota SmakujeSałatka ziemniaczana ze śledziami. Idealna na imprezki. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 średnia cebula kilka łyżek majonezu (około 4 - 5 czubatych) pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, ogórki konserwowe, ziemniaki oraz jajka kroimy
Smak mojego domuktóre neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi 400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą". Cebulę
Jadło i czytadłocebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem. Przełożyć, najlepiej do słoików i odstawić do lodówki
Jadło i czytadłoŚLEDZIE Z FENKUŁEM I OLIWKAMI SKŁADNIKI 250 gramów śledzi a’la matjas; 1 duża cebula; 1 średnia bulwa kopru włoskiego; połowa czerwonej papryki; mała garść czarnych oliwek; mała garść zielonych oliwek; 1 łyżka kaparów; natka kopru włoskiego (od bulwy); pęczek koperku; kilka ziaren ziela angielskiego; olej rzepakowy lub inny (najlepiej nierafinowany); pieprz; przepis na śledzie z... Artykuł Śledzie z fenkułem
Kuchnia Tomka