sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:107/193)

Tatar ze śledzia 149

ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona,  2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę.  2. Wszystkie przygotowanie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie po lwowsku 125

postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem

R'n'G Kitchen
smaczna na szybko sałatka śledziowa bez cebuli... 114

twardo 6 sztuk "M", pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 8 łyżek, musztarda sarepska 1 łyżka Filety śledziowe w oleju wymoczyć raz w wodzie zimnej z 20 minut i wodę wylać, następnie wlać wodę zimną do zakrycia śledzi  i ocet winny 1 łyżeczka, zostawić na 20 minut, wodę wylać na sitko. Odsączone śledzie(...)kratkę pokroić w kostkę do miski. Dodać musztardę (można dodać majonez lub tylko sam olej, ale z musztardą nam smakują lepiej) , olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz mielony, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać samą lub z pieczywem - jak przyjdzie smak na śledzia to właśnie taka sałatka jest doskonała, szybko przygotowana, smakuje i do pieczywa i samodzielnie

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 64

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas

To co kocham
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 195

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się

To co kocham
ŚLEDŹ PO TATARSKU 231

podaniu.Świetnie się sprawdza na przyjęciach , spotkaniach .Polecam ten przepis ogromnie. 60 dag.matiasów 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy mielona papryka ostra 1 jajko na twardo natka pietruszki sól i pieprz *************************************  Śledzie moczymy, kroimy w drobną kosteczkę .Tak samo kroimy cebulę.Łączymy z koncentratem pomidorowym , musztardą ,przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najlepsze przepisy z kawą 80

klasyka, ale dobry szef kuchni może stworzy nawet stek marynowany w kawie czy łososia w glazurze kahlúa. My dziś zostaniemy przy klasyce, ale jeśli twoim ulubionym deserem jest śledź, to też znajdziesz tu coś dla siebie. Inspiracją do powstania tego tekstu była przesyłka PR, którą dostałam od marki Mokate . Zwykle gotuję ze zaparzonej kawy ziarnistej np. https://mokate.com.pl/kawa-ziarnista(...)ŚLEDZIE PO SZWEDZKU W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą SERNIK

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze przepisy z kawą 61

klasyka, ale dobry szef kuchni może stworzy nawet stek marynowany w kawie czy łososia w glazurze kahlua. My dziś zostaniemy przy klasyce, ale jeśli twoim ulubionym deserem jest śledź, to też znajdziesz tu coś dla siebie. Inspiracją do powstania tego tekstu była przesyłka PR, którą dostałam od marki Mokate . Zwykle gotuję ze zaparzonej kawy ziarnistej , ale tym razem mogłam poszaleć(...)ŚLEDZIE PO SZWEDZKU W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą SERNIK

Ugotowane pozamiatane
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 226

nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Śledzie gajowego (z grzybami) 77

śledzie z grzybami jest na szczycie listy. Do przygotowania śledzi gajowego wykorzystuję mrożone grzyby, przeważnie borowiki. Można przygotować je również z suszonymi, jednak smak będzie inny. Jeśli chcecie przygotować takie śledzie w sezonie grzybowym - polecam użyć świeżych grzybów. Śledzie ze śliwkami Śledzie pod szubą Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej   Śledzie gajowego (z grzybami) Składniki(...)zmiażdżyć w moździerzu.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć mieszając, aż sok z grzybów trochę odparuje (nie muszą być całkiem suche). Dodać czosnek, koncentrat, przyprawy, przesmażyć razem. Wlać ocet i miód, dusić ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.  W słoiku układać warstwami śledzie i sos grzybowy. Zakręcić i odstawić

Obiad gotowy
Jak przygotować wigilijną kolację 139

być 12. W zależności od regionu będzie to  kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru –  karp. Ponadto na stole musi się znaleźć(...)gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podobnie możemy manipulować dodatkami, przykładowo podajmy zamiast śledzia w tłustej śmietanie, jego wersję z jogurtem naturalnym, a do sałatek przyrządźmy lekkie sosy na bazie zdrowych tłuszczy

Cztery Fajery
Śledzie gajowego z grzybami 181

Świąteczna wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami

Tradycyjna Kuchnia