sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:115/193)

Śledzie Gajowego – przepyszne śledzie z suszonymi grzybami 132

śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką około 350 g cebuli – 3-4 sztuki około 50 ml oleju(...)jałowca sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Suszone grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Pasta z makreli 94

wiecie czego mi brakuje, mimo że to już tyle lat minęło? Ryb. Otóż właśnie brakuje mi ryb. Ryby uwielbiałem w każdej postaci. Śledzie marynowane, w śmietanie, czy w dowolnej formie, ryby w puszcze w oleju czy pomidorach, smażone, no jakiekolwiek tylko jesteście w stanie sobie wyobrazić. Po prostu uwielbiałem ryby. Taką kanapkową pastę z makreli również. Często ją robiłem

Marder&Marder Manufacture
Śledź po węgiersku 101

Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta

Kulinarne Przeboje
Śledzie po żydowsku 1153

Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja

Kulinarne Przeboje
Śledzie po tatarsku 146

zalać mlekiem, zostawić na 2-3 godziny w lodówce, po czym wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i razem z cebulą drobno posiekać. Wymieszać dokładnie olej z koncentratem pomidorowym, przyprawić musztardą , pieprzem i papryką. Sos wymieszać ze śledziami i cebulą, przykryć i wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Przed podaniem uformować porcje, ułożyć na liściach sałaty, posypać drobno pokrojonym jajkiem

Kulinarne przemyslenia
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 176

Składniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1 duża, papryczka chilli 1 średnia, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew(...)śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję, ale można kupić same filety obsypane mąką filety smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba to po 3 smażeniach porcji olej zmienić na świeży /przypalona mąka/ na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po kaszubsku 471

Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez

Kuchnia Danusi
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 168

passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić

Posadzone i zjedzone
Śledzie z musztardą francuską 143

Śledzie z musztardą francuską, cebulą i jabłkiem. Propozycja na zbliżające się Święta, która musi pojawić się na Waszym stole. Składniki: 3 filety śledziowe, 1 małe jabłko, pół cebuli, 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka oleju, pieprz czarny świeżo mielony większa szczypta), łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, małe ogóreczki w zalewie miodowej(...)Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy przez 3 godziny, wymieniając co 30-40 minut wodę. Kroimy w kostkę, dodajemy pieprz czarny mielony, olej oraz musztardę - mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - dodajemy jogurt, majonez mieszamy i wykładamy na śledzie. Małe ogóreczki koimy na pół, układamy na wierzchu. Całość wkładamy do lodówki min. na całą noc. http://ambition.pl

Lena Gotuje
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 247

filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą(...)olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 247

filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą(...)olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie po szwedzku 517

matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ .    Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas 2 małe, czerwone cebule olej do smażenia mąka do panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody  0,5 szklanki

Ugotować
ŚLEDZ PO CYGAŃSKU + FILMIK 350

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i ogórka, idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  filety śledziowe, ala matias 600 - 700 g  3 spore cebule 1 szklanka wody  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 5- 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka octu(...)łyżeczka cukru  2 łyżeczki musztardy delikatesowej 3 ogórki konserwowe słodka i ostra papryka do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Śledzie nalerzy wymoczyć w zimnej wodzie, następnie odcedzamy je i kroimy na kawałki.  Na patelin podsmażamy cebulę, na oleju. Lekko solimy, kiedy już cebula zmięknie wlewamy  wodę, dodajemy przecier, ketchup, slodka i ostrą paprykę, musztardę i mieszamy.  Nastepnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami 767

Aromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki

Smak mojego domu