Śledzie w jogurtowo-bazyliowej oprawie, które powstaną w kilka minut *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Filety rozłóż na ręczniku papierowym, żeby zdjąć z nich nadmiar oleju. Pokrój je na kawałki. Pokrusz fetę i dodaj do sałatki. Pomidory suszone pokrój na dość małe kawałeczki, rozłóż równomiernie na talerzu. Bazylię porwij na małe
Eat me! Fit me!mące smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 4 filety śledziowe (wymoczone i wypłukane lub gotowe w oleju) 2 czerwone cebule 150 g odsączonych suszonych pomidorów, drobno pokrojonych 150 g czarnych oliwek WYKONANIE: 1. Filety śledziowe i cebulę drobno pokroić. 2. Oliwki odsaczyć i pokroić w cienkie plasterki. 3. Układać partiami: cebula - śledź - suszone pomidory - śledź - czarne oliwki - śledź - cebula 4. Odstawić
Atlas SmakówSałatka śledziowa, każdemu kto choć trochę lubi śledzie ta sałatka na pewno przypadnie do gustu. Ja osobiście dopisuję ją do swojego standardowego menu. Składniki (3 os) : 2 płaty śledziowe a'la matias 2 gałązki natki pietruszki 1 większa cebula sok z cytryny olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe kroimy w 1 cm paski i w misce skrapiamy sokiem
Mechanik w kuchnipomyśleć, że całkiem niedawno omijałam je szerokim łukiem ). No cóż gusta się zmieniają i całe szczęście, bo życie było by nudne :) Dziś zapraszam na niesamowicie smaczne śledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom(...)dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków konserwowych z chili - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki keczupu - 1 łyżka musztardy - 1 płaska łyżeczka cukru - pieprz do smaku ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam
Kuchnia z widokiem na ogródprzez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy
Smaki Ewyolej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż pierożki do oleju i usmaż je na złoty kolor, wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym.Usmażone pierożki posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać na ciepło i na zimno. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być
Chilli Czosnek i OliwaŚledzik to uniwersalne danie. Połączenie, które wam serwuje jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża
Latosiowydompierwszego dnia, w który je spróbowałam. Może dlatego, że podobno śledzie wytwarzają specjalny hormon – serotoninę, znany również jako hormon szczęścia A może po prostu dlatego, że są pyszne, tak jak i wspomniana sałatka. Spróbujcie. Do sałatki użyłam pysznych filetów śledziowych lekko solonych a’la matjas w oleju od SEKO . Osobiście zawsze sięgam po te filety w sklepie
Słodkie okruszkiHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone
Smakowity Blog Kulinarnyśledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba uprzednio wymoczyć) lub w oleju. Jogurt można(...)cytryny sól pieprz Wykonanie: Wymoczone matiasy kroimy na kawałki szerokości ok. 2 cm i wkładamy do miski. Korniszony kroimy w kostkę, a grzybki drobno siekamy i dokładamy je do śledzi wraz z koperkiem i szczypiorkiem. W osobnej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, curry, cukier puder, ketchup, sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym
MyCookBook.plprzeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby(...)świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy: dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu. Liście bazylii wraz
MamaOskarkacebulę pokroić w piórka. 4. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać odsączone grzyby i razem smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i całość chwilę smażyć na małym ogniu. 5. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać śledzie i ogórki, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około kilka
Szalona Kuchnia Ewelinyszczyptą soli *** *** Rybę panierujemy w cieście serowym i smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ryba
Blog z Apetytemafrykańskiego. Do tej pory z ryb na naszym stole najczęściej gościły śledzie, dorsze, morszczuki... czyli to co jest znane od lat. Sum okazał się bardzo smaczną rybą. Ja filet z suma afrykańskiego przygotowałam w bardzo prosty sposób. Rybę podzieliłam na porcję, oprószyłam solą oraz pierzem i usmażyłam na oleju. Gotowego suma podałam z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i kartofli
blog.moje-pasje.infoUzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy łyżki układaj na niej po 1 łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i Oliwadowolnej), 3 szklanki wody, 2 świeże ogórki 2 płaty śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki majonezu, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku. \ Wykonanie: Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie pokroić w kostkę, tak samo cebulę, ogórki i pomidor. Wymieszać wszystkie
Tradycyjna Kuchnia