sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:127/165)

Muffinki marchewkowe 73

szklanki mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii albo mniej (przypominam, dlaczego lepiej słodzić właśnie nią), 4 małe jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru lub starty 1cm korzeń świeżego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw ścieramy marchewkę na tarce(...)niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Później dodajemy także stewię, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy. Następnie, do drugiej, dużej miski wbijamy jajka i dodajemy olej oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec do mokrej masy dodajemy marchewkę z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy łyżką do papilotek na muffinki. Muffinki

Natka Pietruszki
Seler a'la śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską 92

Tylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny smak nie jest tak bardzo wyczuwalny jakby się mogło wydawać. W ogóle skąd pomysł? Przypomniałam sobie wegańskie warsztaty z Dominiką Wójciak i tak mnie to jakoś natchnęło. Wyszło fajnie. Suszone pomidory i kapary robią(...)swoje.  Składniki: 1 średni seler 1 czerwona cebula 8 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 2 gałązki natki pietruszki 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub więcej) sól pieprz Selera obieramy, myjemy i kroimy w pół lub ćwierćplasterki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy (musi porządnie odcieknąć z wody). Cebulę kroimy w piórka i przelewamy

Kardamonovy
Tatar ze śledzia 1081

świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie(...)czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy dijon 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco Przygotowanie: Wszystko kroimy w bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość.  W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy. Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę

Ala piecze i gotuje
Pikantna zupa dyniowa 83

zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z cukinii z nachos –  krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna  zupa krem z białej cebuli –  krem z pieczonych pomidorów i papryki –  krem z zielonego groszku z boczkiem –  krem z białych szparagów –  zupa krem z fenkuła(...)kwaśnica –  bruschetta z dynią –  pasta z dyni i koziego sera PIKANTNA ZUPA DYNIOWA Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji : 3-4 Składniki: 1 kg dyni 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 1l bulionu drobiowego lub z jarzyn śmietana 18% lub jogurt

nietylkopasta.pl
Pankejki na maślance 69

100g mąki orkiszowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw wlewam do miski maślankę. Następnie dodaję do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i wbijam jajko. Całość miksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą(...)Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki orzechowe, placuszki kakaowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pankejki na maślance pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Boczniaki w panierce / Crumbed oyster mushrooms 263

Boczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu , z makaronem , a nawet zamiast śledzi Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce(...)porcje) Składniki: 500 g boczniaków, oczyszczonych 500 ml mleka 2 jajka, roztrzepane bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia, sól Przygotowanie: Zalej boczniaki mlekiem i odstaw na 15 minut, po czym odcedź. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Dopraw jeszcze gorące solą i podawaj. Smacznego! English version Crumbed oyster mushrooms

karmelowy
Omlet bananowy z serkiem wiejskim – bardzo sycący 61

prostego przepisu na pyszny omlet bananowy z serkiem wiejskim, który jest bardzo sycący. Propozycja idealna zarówno dla dzieci jak i dorosłych Składniki: 2 jajka, łyżeczka oleju kokosowego (polecam artykuł dotyczący olejów nadających się do smażenia ), łyżka suszonych jagód goji (zawierają dużo przeciwutleniaczy, a zwłaszcza zeaksantyny i dzięki temu poprawiają wzrok, a także wspierają naszą odporność), 1 dojrzały banan, 1 serek(...)wymieszaj go z jajkami, połową rozgniecionego banana oraz cynamonem. Jeśli zależy Ci na czasie, to po prostu zblenduj ze sobą składniki. Gotową masę wylej na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Gotowy omlet podawaj z pozostałym serkiem, plasterkami banana i jagodami goji. Smacznego! TAKI OMLET TO: około 518kcal Białko: 37,2g Węglowodany

Natka Pietruszki
Koreański naleśnik z kimchi Kimchijeon 74

wodę i całość mieszamy. Na patelni (ja używam nieprzywierającej) rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wykładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu aż spód będzie ładnie zarumieniony i chrupiący. Wówczas przewracamy naleśnik na drugą stronę, dolewamy oleju na brzegi wokół naleśnika, jeśli dotychczasowy się wchłonął, podnosimy naleśnik łopatką, żeby olej dostał się pod naleśnik i smażymy drugą stronę aż się ładnie zarumieni(...)miękki). Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Koreański naleśnik z kimchi Kimchijeon pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Sałatka z kaszą bulgur 80

100g sera feta, 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski mix sałat. Następnie dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę. Później dorzucam pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki. Fetę kroję w kostkę i dorzucam do sałatki. Całość doprawiam solą i pieprzem, skrapiam olejem lnianym i mieszam. Na koniec(...)możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów Spróbuj także: sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem, sałatka z awokado i kurczakiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka z kaszą bulgur pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 212

wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party(...)mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej i nadziać

Poranek na słodko
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 185

naszła myśl - PRAWDZIWY FACET POTRZEBUJE CZASEM MIĘSA A NIE TYLKO MAKARONU. No cóż Panie nie zapunktowały.Ponieważ święcie wierzymy z Przyjacielem Mym że program cieszyć będzie się popularnością (Przyjaciel śledzi dalsze losy bohaterów i mówi że się dzieje) nic a tylko czekać drugiej serii.Tym samym dzisiejszy post to mała porada dla naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony(...)zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku

Smaki Brazylii
Śledzie po kaszubsku 561

jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można(...)angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami 85

niecałe 10 minut. Serdecznie polecam Kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje): pół szklanki kaszy kuskus, około 80g zielonego groszku konserwowego, 10 suszonych pomidorów, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, garść kiełków rzodkiewki (jeśli akurat macie pod ręką), łyżka pestek dyni, szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw kaszę kuskus(...)kroję suszone pomidory w kostkę, a zielony groszek przepłukuję na sitku. Gotową kaszę mieszam łyżką i pozostawiam na około 2 minuty, aż przestygnie. Do chłodnej kaszy dodaję warzywa oraz olej lniany. Doprawiam według uznania i mieszam. Na koniec posypuję całość pestkami dyni. Smacznego! Sami widzicie, że zdrowe posiłki można przygotować w ekspresowym tempie. Wcale nie trzeba spędzać całego dnia

Natka Pietruszki
Pankejki kefirowe z bananem 98

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 średnie jajko, 2 łyżki oleju rzepkowego, 1 duży banan, opcjonalnie łyżeczka płynnego miodu (dodaję w sezonie jesienno-zimowym). Sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszam. W drugiej misce łączę ze sobą kefir, olej, jajko, miód oraz pokrojonego w cienkie plasterki banana. Na koniec(...)rumiany kolor. Podaję z ulubionymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki kakaowe na szybko, placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pankejki kefirowe z bananem pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Fit szarlotka 76

średnie jabłka, 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej ( tu przeczytacie, dlaczego jest lepsza niż klasyczna pszenna), 1/2 szklanki kaszy manny, 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta sproszkowanej stewii, około 1/5 łyżeczki ( tu przeczytacie, dlaczego lepiej słodzić stewią), odrobina masła i kaszy manny do obsypania keksówki. Sposób przygotowania Najpierw(...)wysmarowujemy keksówkę masłem i oprószamy ją kaszą manną. Później w misce rozbełtujemy jajka widelcem. Następnie dodajemy do nich obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Dodajemy także olej i całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kaszę, płatki, sodę i stewię. Na koniec mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy

Natka Pietruszki
Pieczone ravioli z czekoladą / Baked chocolate ravioli 188

nadchodzą chłodniejsze dni, jakoś dziwnym sposobem nabieram ochotę na słodkości, chociaż na co dzień najlepszym słodyczem dla mnie są śledzie:P Dlatego dziś przedstawiam chrupiące “ravioli” nadziewane czekoladą, które umilą każdy jesienny, zimny wieczór. Są one łatwe w przygotowaniu, a dzięki foremkom do wycinania ravioli marki Tescoma , które są w aż 4 różnych kształtach można szybko wyczarować takie(...)pyszności! Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone ravioli z czekoladą (20 ciasteczek) Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju roślinnego 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 3-4 łyżki zimnej wody 3/4 szklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego

karmelowy
Makaron ze szpinakiem i pomidorami 217

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą . Dzisiaj Środa Popielcowa, a u mnie na stole zamiast tradycyjnego śledzia, kolorowy makaron. Szybki obiad bezmięsny, ale bardzo smaczny. Uwielbiam szpinak, dlatego mam go zawsze duuużo w ogródku, wystarczy zebrać, umyć, osuszyć, poporcjować i do zamrażalnika. Zimą jak znalazł... Potrzebujemy: makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami) słoiczek suszonych pomidorów szpinak(...)świeży bądź mrożony (2 garści) opakowanie sera feta pieprz 2 ząbki czosnku Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.  Pomidory drobno kroimy, olej z pomidorów wykorzystujemy do smażenia (jest bardzo aromatyczny). Szpinak lekko podsmażamy, dosłownie 1-2 min, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i pokrojoną w kostkę fetę. Chwilę smażymy. Dokładamy makaron dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i gotowe

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania