sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:130/165)

Kotlety ryżowo-marchewkowe 97

siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy 8 kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Kotleciki podajemy w wersji imprezowej z sosem czosnkowym , pikantnym koreańskim sosem – przepis tutaj . Można również serwować je na obiad(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Kotlety ryżowo-marchewkowe pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 154

włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie. aby masa się nie kleiła. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż(...)jogurtu naturalnego z dodatkiem harrisy (na mały kubeczek jogurtu daję łyżkę harrisy). Możesz je też włożyć do chlebka pita w towarzystwie ulubionych warzyw. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Czy wiesz na czym smażyć? 57

wysoką temperaturę dymienia . Z tłuszczów nasyconych wybierajmy: – masło klarowane (masło pozbawione laktozy i kazeiny), – smalec, – olej kokosowy. Z tłuszczów jednonienasyconych: – olej ryżowy, – oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (do krótkiego smażenia lub tzw. smażenio-duszenia), – olej rzepakowy. Smażenie na maśle Generalnie należy unikać smażenia na maśle. Masło ma niski punkt dymienia (około(...)krótkotrwały i nie generuje szkodliwych dla zdrowia związków. Oleje, które można używać tylko na zimno Oleje wielonienasycone, takie jak: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni itd., należy używać tylko na zimno. Pamiętajmy o ich wrażliwości na światło i przy zakupie zawsze zwracajmy uwagę na ich opakowanie – takie oleje powinny być w szklanej, ciemnej butelce. Mam nadzieję

Natka Pietruszki
Czy wiesz na czym smażyć? 61

wysoką temperaturę dymienia . Z tłuszczów nasyconych wybierajmy: – masło klarowane (masło pozbawione laktozy i kazeiny), – smalec, – olej kokosowy. Z tłuszczów jednonienasyconych: – olej ryżowy, – oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (do krótkiego smażenia lub tzw. smażenio-duszenia), – olej rzepakowy. Smażenie na maśle Generalnie należy unikać smażenia na maśle. Masło ma niski punkt dymienia (około(...)krótkotrwały i nie generuje szkodliwych dla zdrowia związków. Oleje, które można używać tylko na zimno Oleje wielonienasycone, takie jak: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni itd., należy używać tylko na zimno. Pamiętajmy o ich wrażliwości na światło i przy zakupie zawsze zwracajmy uwagę na ich opakowanie – takie oleje powinny być w szklanej, ciemnej butelce. Mam nadzieję

Natka Pietruszki
Kotleciki z komosy ryżowej 66

suszonych pomidorów w zalewie, 4 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 jajka, otręby owsiane, 5 łyżek, sól i pieprz do smaku, około 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia kotlecików. Sposób przygotowania Najpierw komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według przepisu z opakowania. Następnie ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych(...)pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na koniec zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obu stron, do złocistego koloru. Usmażone kotleciki przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego! Kotleciki fantastycznie komponują się z pieczonymi talarkami

Natka Pietruszki
Muffinki dyniowo-pomarańczowe 63

tylko wyciągnęłam je z piekarnika. Bardzo polecam Muffinki dyniowo-pomarańczowe – składniki (12 sztuk): 300g pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz jak ją zrobić), 1 mała pomarańcza, 80g płynnego oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła, 100ml mleka lub napoju roślinnego, 250g mąki orkiszowej jasnej ( tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować), 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, płaska łyżeczka(...)dokładnie mieszam rózgą. W osobnej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cynamon, stewię, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W innym naczyniu roztrzepuję jajka wraz z olejem kokosowym, a później dodaję je do musu dyniowego i dokładnie mieszam rózgą. Na koniec do suchych składników dodaję mokre i mieszam za pomocą łyżki aby połączyły się w jednolitą masę

Natka Pietruszki
Babka cynamonowa z dżemem 93

mieszamy. Uwaga: jak akurat nie mam w domu dżemu albo nie chce mi się iść do piwnicy to go pomijam Ale z dżemem babka jest chyba smaczniejsza. Do wysmarowanej olejem foremki przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni C. Gdy ciasto się przestudzi, podajemy z ulubioną herbatą(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Babka cynamonowa z dżemem pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Omlet twarogowy 91

kokosowego/masła klarowanego do smażenia. Omlet twarogowy – sposób przygotowania Do miseczki wbij jajka, dodaj banana, mąkę, twaróg i cynamon. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Patelnię dokładnie wysmaruj olejem lub masłem i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wylej ciasto i przykryj pokrywką. Smaż omlet przez około 3-4 minuty na średnim ogniu z dwóch stron. Dzieciom(...)syropem klonowy i płatkami migdałów SMACZNEGO! Spróbuj także: omlet kakaowy , ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , bananowo – owsiany . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie . Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Omlet twarogowy pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Koktajl orzeźwiająco-oczyszczający 82

koktajli, czy sałatek. Koktajl orzeźwiająco-oczyszczający – składniki: wyciśnięty sok z 1 cytryny, 3 łodygi selera naciowego, 1 kiwi, garść natki pietruszki, 2 łyżeczki sproszkowanej chlorelli, łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno, pół szklanki wody. Sposób przygotowania Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki koktajl. Możemy użyć do tego także blendera ręcznego. Smacznego! Koktajle to jeden(...)błonnik. Więcej o zaletach wynikających z picia zielonych koktajli pisałam tutaj . Spróbuj także: koktajl z buraczkiem, koktajl z jarmużem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności  Artykuł Koktajl orzeźwiająco-oczyszczający pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Placuszki kokosowo-bananowe 64

kartonika z firmy Real Thai), 2 łyżki amarantusa ekspandowanego, 3-4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna), 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, 1,5 łyżki oleju rzepakowego. Sposób przygotowania Najpierw blendujemy banana, jajko oraz olej rzepakowy na gładką masę. Następnie dorzucamy pozostałe składniki i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć delikatnie gęstą konsystencję. Ja do smażenia placuszków użyłam specjalnej patelni(...)cieście). Podajemy z ulubionymi dodatkami lub zjadamy solo Smacznego! Spróbuj także: szybkie placuszki kakaowe, placuszki jogurtowe z chia. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności  Artykuł Placuszki kokosowo-bananowe pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Curry z dynią i łososiem 87

porcje): 400g dyni (masa po obraniu), filet z łososia, 300g, 200ml gęstego mleka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu z kokosa (polecam mleko w kartoniku z firmy Real Thai), łyżka oleju kokosowego, 1/3 szklanki bulionu, 1/2 białej cebulki, ząbek czosnku, około 1cm kawałek świeżego imbiru, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta płatków chili. Sposób przygotowania Najpierw(...)łososia. Odkrawamy skórę i rybę również kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarte o drobnych oczkach. W głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy przez około 3 minuty dynię, cebulę, imbir oraz czosnek wraz z przyprawami. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i całość zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Danie gotujemy

Natka Pietruszki
Bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe 99

Składniki na bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe (12 sztuk): 2 dojrzałe banany, 230g mąki, 1 jajko, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao 100%, 100ml oleju, 100ml mleka. Jak przygotować bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe? Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich rozbełtane jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników. Napełniamy ciastem foremki na muffinki(...)około 20 minut. To wszystko Prawda, że bardzo łatwy przepis? Wypróbuj także: racuszki owsiane, brownie w cukinii, fasolowe brownie. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Pasta z makreli w oleju z serkiem wiejskim 156

Wystarczy kilka składników i mamy pyszne  smarowidło do chleba . Pasta jest szybka,  prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna. Ja wykorzystałam  makrelę w puszcze

magiczna kuchnia Kasi
Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins 248

moja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować(...)też pewnie znaleźć na jej blogu Jadłonomia . Scroll down for recipe in English Boczniaki po kaszubsku (4 -5 porcji) Składniki: 1 kg boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki olej roślinny do smażenia 8 łyżek jasnego sosu sojowego 2 cebule, pokrojone w plasterki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka rodzynek 1/4 łyżeczki majeranku 1/8 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego

karmelowy
Woda śledziowa 157

Kamis 3-4 łyżki octu 10 % Jamar 4 łyżki śmietany 18 % Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Śledzik zmięknie i będzie ładnie odchodził(...)zalewie pozostawić cebulę i mlecz. Do zalewy dodać śmietanę i wszystko zblenderować. Jeśli woda jest za kwaśna dolać odrobinę przegotowanej wody. Wodę i śledzika podawać z ziemniakami okraszonymi olejem lnianym lub smażoną cebulką

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania