szklanki oleju rzepakowego, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki octu jabłkowego. Sposób przygotowania Najpierw nastawiam piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie w misce dokładnie mieszam ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, cynamon, stewię, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później w osobnym naczyniu dokładnie blenduję ze sobą mokre składniki na gładką emulsję. Są to: olej rzepakowy, pulpa z dyni(...)piekę przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Spróbuj także: serniczek dyniowy na owsianym spodzie, muffinki dyniowo-pomarańczowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiTowarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą(...)grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum
Kulinarne przygody Gatitytylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać w słoiku(...)wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki) - ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza) - sól, pieprz - olej do smażenia - 1 duża cebula biała - liście laurowe, ziele angielskie Zalewa: - zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli na jeden litr wody 200 ml octu i 5 łyżek cukru
Kuchnia Pełna Emocjiśledzi nasz funpage na Facebooku lub Instagramie, wie że od pewnego czasu staramy się jeść bardziej zdrowo. Zwiększyłyśmy ilość warzyw i kasz w naszej diecie, zdecydowanie wyeliminowałyśmy cukry. Przeszłyśmy na „brązowe” wersje żywności, czyli ciemny chleb, pełnoziarnisty makaron i ryż. Mimo, że wiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać wszystko(...)chcemy. Pełnoziarnisty makaron z orkiszem, ksylitol, czy olej kokosowy są produktami deficytowymi w naszych spożywczakach, a nawet jeśli są to cena nie jest bynajmniej satysfakcjonująca. Wtedy na pomoc przychodzą sklepy internetowe. Jednym z naszych ulubionych jest frisco.pl. Sklep ma bogatą ofertę produktów w bardzo rozsądnych cenach. Ponadto dowozi wszystko do domu, czyli odpada opcja dźwigania ciężkich toreb. Dodatkowym plusem
Kolizje Smakówcytrynowa – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka piaskowa – farbowanie jajek barwnikami – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi(...)średnią formę pojemności 1,25 l Składniki: – 250 g mąki pszennej typ 500-550 – 4 łyżki czubate kakao – 2 jajka rozmiar L – 220 g białego cukru – 125 ml oleju roślinnego – 150-200 ml prosseco lub szampana – 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia – lukier: 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżki wody (w zależności
nietylkopasta.plproste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis. PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Składniki: makrela w oleju: 1 puszka jajka: 3 szt. ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze cebula: 1 szt. cebula prażona: 1 łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię(...)Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem. Miękkie dodatki powinny się ładnie połączyć, natomiast ziarna będą nam ładnie chrupać . Na koniec dodajemy majonez i łączymy z pozostałymi składnikami
Kuchnia Na Wypasienaszych biesiadnych stołach. Często kiedy przygotowuję jajka na twardo łączę majonez z ostrym chrzanem, taka wersja smakuje obłędnie! Jajka na twardo ze szczypiorem, marynowanymi warzywami, sosem tatarskim, anchois, śledziem czy puree pieczarkowym jest dobrze znana. Dziś prostota i smak, jak zawsze. Jajka ugotowane na twardo z majonezem, przyprawami i suszonymi pomidorami. Delikatne, proste, bardzo smaczne. Nie tylko na wielkanocny stół(...)Zawsze szybko znikają! ot, taka nasza tradycja, lubimy jajka na twardo z dodatkami Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo majonez kilka kropel soku z cytryny kilka suszonych pomidorów w oleju Przygotowanie: Jajka kroję wzdłuż, smaruję po łyżeczce majonezu (lub wkładam majonez do rękawa cukierniczego i wyciskam porcję na jajko), lekko skrapiam sokiem z cytryny i posypuję posiekanymi pomidorami. Dodatkowo można
Zasmakuj Kuchnisłoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego koloru, jak wolicie) 8-10 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% - jeśli lubicie ostrzejszą(...)cukru przyprawy: kilkanaście ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy - "na oko" ziarna gorczycy opcjonalnie można dodać po 1 ząbku czosnku do każdego słoika olej rzepakowy Wykonanie: 1. Paprykę dobrze umyjcie, wyrdążcie środki z pestkami, osuszcie. Każdą paprykę pokrójcie na kilka węższych słupków lub wedle uznania jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie ją też
Zasmakuj Kuchnirybny . Tu czeka na Was nie tylko świeży pstrąg , ale też wiele innych rybnych przysmaków. Ja ostatnio zamówiłam sobie paczkę pełną świeżych ryb, m.in. dorsza, miruny. Nie zabrakło też śledzi czy pysznych wędzonych brzuszków pstrąga (polecam!). Jeśli jeszcze nie znacie sklepu eRyby.pl to koniecznie tam zajrzyjcie. Naprawdę warto! Składniki: 390-400 g dorsza- u mnie dorsz czarny filet bez skóry(...)mleko do namoczenia kajzerki 1 łyżka suszonej cebuli lub pół małej świeżej cebuli sól i czarny mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotlecików olej do smażenia Przygotowanie: Rybę rozdrabniamy w blenderze z nożami (ostrożnie, aby nie mieć papki) lub mielimy w maszynce do mięsa. Ryby przekładamy do miski i sprawdzamy raz jeszcze
Słodkie okruszkimniej atrakcyjna wizualnie. Warto więc nieco więcej czasu poświęcić na jej przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo. Udostępnij Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 4 średnie ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka(...)paski. W miseczce wymieszać majonez oraz śmietanę. W najprostszej wersji na tę sałatkę wszystkie składniki można od razu wymieszać, jednak ładniej będzie się prezentowała jako warstwowa sałatka ze śledziami. Warstwy można przygotować i ułożyć następująco: W kolejnej miseczce wymieszać pokrojone ziemniaki i ogórki kiszone, wmieszać 3 łyżki majonezu ze śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W następnej miseczce wymieszać
niecodziennikparyprzygotować), pół dojrzałego banana, szklanka kefiru, 2 szklanki mąki orkiszowej ( tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, płaska łyżeczka cynamonu, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia placuszków. Placuszki dyniowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni, dodaję do niej banana, jajka oraz kefir i całość blenduję blenderem ręcznym(...)Następnie dodaję suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły. Powinno powstać dość gęste ciasto. Później rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie olejem rzepakowym. Olej rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę placuszki z obu stron do zarumienienia. Gotowe placuszki wykładam na papierową serwetkę
Natka Pietruszkizmielić , albo nie chcemy sami zrobić możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ), Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy(...)przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól
Pysznosci Babci Basipisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki(...)cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę
Kulinarne przygody GatityKolejna rybka marynowana po pstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren(...)pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku
Gosia gotuje