sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:126/165)

Sos tatarski II 94

jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Klasyczny sos tatarski to sos majonezowy z musztardą, kaparami, korniszonami i grzybkami w occie. Dzisiaj proponuję sos tatarski z PRL-u. Sos na bazie majonezu z gotowanych żółtek. 4 jajka, 1 łyżka musztardy, sok 1/2 z cytryny, sól, cukier, 200 – 250 ml oleju tłoczonego

królestwo garów
Gofry kefirowe 77

przepisu i życzę smacznego! Przy okazji, sprawdźcie na końcu wpisu, ile kalorii kryje w sobie taki goferek Gofry kefirowe – składniki (8 sztuk): kefir, 400g, mąka orkiszowa jasna, 200g, olej rzepakowy, 60g, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, maleńka szczypta sproszkowanej stewii , szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę(...)olejem. Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW: 227kcal Białko: 7,7g Tłuszcz: 10,5g Węglowodany: 25,9g Błonnik pokarmowy: 1,6g Spróbuj także: zdrowe gofry, owsiane gofry bananowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie

Natka Pietruszki
Śledzie z jabłkiem 174

Witam Was ;) Jutro Piątek więc postanowiłam podać Wam przepis na rewelacyjne śledzie na słodko z jabłkiem, natką pietruszki, koperkiem i cebulką ;) Przyprawy oczywiście dostaniecie w sklepie Skworcu https://www.skworcu.com.pl  Będziemi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ 😊😊😊😊😊 Składniki:  4 płaty śledziowe ala Matias słone 1 cebula 2 jabłka  1/2 pęczka natki pietruszki(...)łyżeczka suszonego kopru SKWORCU  Szczypta pieprzy mielonego czarnego SKWORCU  3 łyżki oleju Lnianego Skworcu  Przygotowanie:  Płaty śledziowe zalewam zimną wodą jeśli są bardzo słone na ok 2 godziny. Następnie kroję w kostkę.  Jabłka i cebulę obieram,kroję w kostkę. Szczypior drobno siekam.  Łącze ze sobą wszystkie składniki. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny

Gotowanie Patki
Nietypowe sztućce 109

odsączenie oleju i przenoszenie ryb; widelec ten przydaje się także do serów (np. sera mozzarella z pomidorami) i wszelkiego rodzaju pikli, nóż do tortów - ma długie ostrze, dość szerokie, ale węższe niż nóż do ryb; ostry czubek ułatwia porcjowanie ciasta, widelec do zakąsek - ma dwa zęby dłuższe niż w zwykłym widelcu; kładzie się go np. przy wędlinie czy śledziach, widelec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 447

śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych   Łopatka wieprzowa w weku Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 1 łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik

WojnaNaSmaki.pl
Placki harynkowe 172

Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.  W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Ryba po japońsku 1477

uwielbiają śledzie, dlatego dzisiaj proponuję filety rybne, tzw. ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby (po rozmrożeniu) olej

Danka Pichci
Gorące Piece zostały otwarte! 132

m.in. boczek, karczek, szynkę oraz tradycyjne polskie kiełbasy, a także dodatki w postaci pieczywa i sosów oraz deskę ryb za 38 zł, na których możemy znaleźć m.in. bałtyckiego łososia, śledzia, kłodzkiego pstrąga, czy makrelę. Wybór ryb, które  znajdą się na deskach, w dużej mierze zależy od sezonu i  dostaw, a więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty(...)można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył również rewelacyjny chleb na domowym zakwasie wypiekany oczywiście w piecu opalanym drewnem i olej słonecznikowy tłoczony na miejscu. To się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb na zakwasie pieczony z użyciem wytłoków Pstrąg kłodzki i proces wędzenia

Food Square
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 240

Dzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło

Pasja Smaku
Bakłażan a’la śledzie po kaszubsku 65

laurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki. Jeżeli macie ochotę, możecie plastry poobierać ze skóry. Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę(...)około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do ostudzonego sosu dodajemy kawałki bakłażana, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Bakłażan a’la śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Placuszki bezglutenowe na kefirze 76

sztuk): 150g mąki jaglanej, kefir, 400g, 2 jajka, szczypta cynamonu cejlońskiego, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw wlewam do miski kefir. Następnie dodaję do niej mąkę, cynamon oraz wbijam jajka. Całość miksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą chochelki wylewam ciasto(...)dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki cynamonowe z kaszy mannej, placuszki kakaowe na szybko. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Placuszki bezglutenowe na kefirze pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Jak wzmocnić swój organizm 77

wchłanianie wapnia, dzięki czemu ogranicza ryzyko osteoporozy. Zapotrzebowanie wzrasta w okresie zimowym, ponieważ dociera do organizmu z promieniami słonecznymi. Znajduje się w: w tłustych rybach morskich (łososiu, makrelach, śledziu i tuńczyku), jak i niektórych produktach mlecznych, np. w maśle. Witamina E. To silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Opóźnia proces starzenia komórek, dzięki czemu stają się odporniejsze. Zapotrzebowanie wzrasta(...)kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, w ciąży, podczas karmienia piersią oraz w okresie menopauzy. Można ją znaleźć w: nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, soi, szpinaku, brukselce, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach laskowych, oleju słonecznikowym, rzepakowym i oliwie z oliwek. Witaminy na wzmocnienie organizmu powinny pochodzić z diety. Jednak w przypadku niezdrowego sposobu odżywiania lub zwiększonego zapotrzebowania, warto stosować suplementację w celu uzupełnienia niedoborów. Naturalne

ProstePesto.pl
Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut 76

pusz ka sardyn ek w oleju (około 125 g) niewielka cebula łyżka masł a (miękkie) 3-4 gałązki natk i pietruszki s ó l, pi e prz, cukier puder (pół łyżeczki)   Przygotowanie Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce(...)puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Awanturka – pasta do chleba z sardynkami   Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa: Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta na kanapki z sardynkami Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

e-PrzepisyKulinarne
Muffinki bananowe bez cukru 74

banany, 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie w misce rozgniatamy banany za pomocą widelca. Dodajemy do nich jajka oraz olej i całość mieszamy widelcem. Na koniec dorzucamy także mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną. Ponownie(...)rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Smacznego! Spróbuj także: bezcukrowe muffiny kakaowe, muffinki owsiane z owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności  Artykuł Muffinki bananowe bez cukru pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Chlebek imbirowo-marchewkowy 63

oleju rzepakowego, łyżka kakao 100%, 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw rozgniatam banana widelcem. Następnie ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach, a imbir na drobnych. Mieszam ze sobą składniki. Później dodaję do nich także mąkę oraz sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Ponownie dokładnie mieszam ze sobą składniki. W osobnej misce ubijam jajka, stopniowo dodając olej. Ubite jajka z olejem(...)rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Smacznego! Spróbuj także: brownie z buraka, domowe pieguski. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Chlebek imbirowo-marchewkowy pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Pulpeciki rybne w zalewie 166

Były już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo(...)mąka i olej Zalewa: 1 ½ l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące

Smaki Ewy
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 199

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków(...)tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, tak aby lekko się zeszkliła. Dodajemy mrożone borowiki, lekko solimy. Przykrywamy i dusimy do miękkości borowików. Sos od czasu do czasu mieszamy, aby odparował nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy

Kulinarne przemyslenia
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 166

wątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz(...)cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube paski, podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz

upichcona
Makaron z tuńczykiem i warzywami 306

jadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś. Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych(...)potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju

Fabryka pomysłów
Muffinki marchewkowe 73

szklanki mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii albo mniej (przypominam, dlaczego lepiej słodzić właśnie nią), 4 małe jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru lub starty 1cm korzeń świeżego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw ścieramy marchewkę na tarce(...)niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Później dodajemy także stewię, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy. Następnie, do drugiej, dużej miski wbijamy jajka i dodajemy olej oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec do mokrej masy dodajemy marchewkę z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy łyżką do papilotek na muffinki. Muffinki

Natka Pietruszki
Seler a'la śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską 92

Tylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny smak nie jest tak bardzo wyczuwalny jakby się mogło wydawać. W ogóle skąd pomysł? Przypomniałam sobie wegańskie warsztaty z Dominiką Wójciak i tak mnie to jakoś natchnęło. Wyszło fajnie. Suszone pomidory i kapary robią(...)swoje.  Składniki: 1 średni seler 1 czerwona cebula 8 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 2 gałązki natki pietruszki 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub więcej) sól pieprz Selera obieramy, myjemy i kroimy w pół lub ćwierćplasterki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy (musi porządnie odcieknąć z wody). Cebulę kroimy w piórka i przelewamy

Kardamonovy
Tatar ze śledzia 1081

świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie(...)czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy dijon 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco Przygotowanie: Wszystko kroimy w bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość.  W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy. Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania