porcje 500 g filetów śledziowych w oleju 5 jajek ugotowanych na twardo puszka zielonego groszku konserwowego ( 400 g ) puszka kukurydzy ( 340 g ) 300 g marynowanych pieczarek biała część pora 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Dobrze odsączone z oleju płaty śledziowe kroimy w większą kostkę lub dzwonka, pokrojone śledzie wrzucamy do miski. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki
Smakowite Daniaprzykładu w przemyśle rybnym odpowiednie kompozycje przypraw zapewniają właściwy smak i aromat popularnych konserw. Przyprawy idealnie podbijają smak ryby, łączą się z sosami czy olejem, tworząc pyszną całość. Istnieją też idealne mieszanki podkreślające smak śledzi od tradycyjnych kompozycji z kolendrą czy różnych mieszanek, gdzie przeważa pieprz, aż po oryginalne korzenne przyprawy. Przyprawa może bardzo wiele. Ważne by była dobrze dobrana
Słodkie okruszkiDzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Według mnie są idealne, sos pomidorowy z rodzynkami idealnie podkreśla smak śledzi. Do tego będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Pyszne śledzie na słodko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie w pomidorach z rodzynkami Składniki 4 płaty filetów śledziowych 2 duże cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy(...)duża szczypta cynamonu Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy i smażymy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Nie rumienimy. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, pieprz, cynamon i miód. Chwilę smażymy, studzimy. Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym
To co lubię - gotuję i polecamgarście buraczki 2 łyżki czubate majonez 2 łyżki czubate szklaneczki po musztardzie 2 szt szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo
Różowa kuchniaŚledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten sposób przygotować choć niewielką ilość. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , od siebie dodałam jeszcze kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg płatów śledziowych 1/4 szklanki octu(...)praskę czosnek, zioła prowansalskie, kukurydzę i smażyć wszystko aż warzywa zmiękną - około 5 min. Dodać przecież pomidorowy, cukier ketchup oraz śledzie wraz z octem, w którym się moczyły. Pogotować wszystko razem dwie minuty, na końcu dodać pozostałe 6 łyżek oleju, wymieszać i przełożyć do salaterki lub słoika. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i tak przechowywać. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko podsmażoną(...)maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzonymi grzybami i posiekanymi listkami szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja podałam z pokruszonym żółtkiem.. Smacznego
Gaździnka warzyEfektowne kanapeczki ze śledziem ala matias i rozetką z kremowego serka barwionego naturalnie sokiem z buraka. To jedna z najpiękniej prezentujących się przystawek jaką ostatnio udało mi się zrobić. Świeża bagietka, odrobina masła, liść chrupiącej sałaty, śledzik w oleju i kremowy serek. Przystawkę tą robi się dość szybko a wygląda naprawdę imponująco. Do wykonania rozetek z kremowego serka potrzebujesz koniecznie(...)Kalorie 290 kcal Efektowne mini kanapeczki imprezowe ze śledzikiem i kremowym serkiem barwionym sokiem z buraków. Przystawka ze śledziem ala matias. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 świeża bagietka pszenna masło 1 opakowanie filetów śledziowych ala matias w oleju z Lisnera sałata ozdobna 1 mała czerwona cebulka 1 opakowanie kremowego serka z Piątnicy (z czarnym pieprzem lub śmietankowego) sok z buraka
ProstePesto.plnóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą. Tak przygotowane grzyby odstaw(...)śledzie wymocz. W miseczce wymieszaj pokrojone grzyby, cebulę, ogórka i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Płaty śledziowe rozkładaj kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż niewielką ilość farszu i zwiń w rolmopsa. Każdego rolmopsa zabezpiecz przed rozwinięciem wykałaczką. Gotowe śledziki ułóż ściśle w słoiku lub innym zamykanym naczyniu, zalej olejem
blog.moje-pasje.infominut. Następnie odlewamy słoną wodę i ponownie zalewamy świeżą. Czynność powtarzamy 2-3 razy w zależności od tego, jak bardzo słone są śledzie. Następnie płaty śledziowe kroimy w kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Rodzynki na godzinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku
Zainspirowana w kuchnitrochę pieprzu 😉 Soli nie dodaję, bo śledzie mimo wymoczenia zawsze puszczają jeszcze sól. Składniki: 700 g śledzi a'la matias 2 słoiki dowolnych marynowanych grzybków (u mnie 1 słoik 280g prawdziwków i 280g pieczarek) 1 średnia cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki Zalewa: zalewa od grzybków 1/4 szkl oleju o neutralnym smaku pieprz(...)wodę wylewamy, a śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w piórka. Ja nie lubię twardej, surowej cebuli w śledziach. Zalewam ją odrobiną wrzątku, dodaję łyżeczkę koncentratu i gotuję na małym ogniu 5 minut, po czym odcedzam. Grzybki kroimy ma mniejsze kawałki (jeśli mamy duże) lub zachowujemy w całości. Natkę kroimy drobno. W słoiku układamy warstwami śledzie, grzybki, cebulę posypując każdą
Walijskie Pichceniechyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli
Zakręcony Widelecsię w tym drugim. Sok pomidorowy piję codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Właśnie dlatego powstała wersja śledzia w pomidorach. Śledzikiem nigdy nie pogardzę, tym bardziej taką wersją. Składniki: 3 filety śledziowe małosolne 3 cebule 150 ml oleju rzepakowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)bidi-language:#0400;} W przepisie użyłem śledzi małosolnych, więc nie moczyłem. Polecam moczenie w mleku, co jakiś czas wymieniając „moczydło”. Po każdym osączaniu, spróbujcie kawałek śledzia. Wszystko zależy od waszych kubków smakowych. Wymoczone filety kroimy na kawałki, takie po 1,5-2 cm. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagrzewamy, dodajemy
R'n'G Kitchensuszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki: 500 - 600 g płatów śledziowych namoczonych w oleju 1 cebula 4 suszone pomidory 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów - ewentualnie wedle uznania majeranek, pieprz Wykonanie: Oto moje śledzie. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę i suszone pomidory w drobną kostkę. Mieszamy w misce, dodajemy zalewę i przyprawiamy sporą ilością
Zasmakuj Kuchniwypróbowania mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni. Składniki: 500 g śledzi matiasów 3 średnie buraki 3 - 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Buraki(...)obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Po moczeniu, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli. Jajka ugotować
Kuchcik gotujeNastępnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło
Monia miesza i gotuje