sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:97/165)

Śledzie na Święta! Korzenne i przepyszne! 132

łyżki rodzynek sułtańskich - sól do smaku - około 3/4 szklanki oleju bądź oliwy z oliwek Cebulę posiekaj i sparz wrzątkiem. wystudź. Olej wymieszaj z przyprawą do piernika, dodaj pieprz, i pozostałe składniki wraz z cebulą. Śledzie po zakupie umyj pod bieżącą wodą wstaw do miski i zalej wodą, odstaw na 6 -10 godzin.  W zależności od tego jak mocno słone

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA + FILMIK 256

mundurku i ostudzonych 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 2 buraczki ugotowane 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g  2 ogórki konserwowe ( dodatkowo )  sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu  dodatkowo  natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE :  Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy studzimy i wszystko kroimy w małą kostkę (zostawiamy kawałek buraczka do ozdoby). Śledzie wyjmujemy z zalewy, cebulę wyciskamy, która tam się znajduje, śledzie kroimy w paski. Groszek odcedzamy, cebulę obieramy i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Do miski przekładamy pokrojone warzywa, groszek. przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.  Buraczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie po kaszubsku 338

już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki: 300 g śledzi matiasów 3 cebule 90 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżki szczypta pieprzu i/lub chilli Matiasy namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny(...)półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty. Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin

wyzwania kuchenne
Filety śledziowe z zalewie octowej 92

Bardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa

niecodziennikpary
Swięteczne inspiracje kulinarne 64

najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem, w kształcie koreczków lub krojone; - ryby. Choć wśród nich dominuje karp, niemałą popularnością cieszą się również inne gatunki, jak chociażby turbot czy szczupak. Przyrządzane

Obiad gotowy
Co to jest kwas EPA i dlaczego jest tak ważny? 96

Występowanie EPA Kwas eikozapentaenowy znaleźć można przede wszystkim w owocach morza oraz różnych gatunkach morskich ryb. Znajduje się on w tłustych rybach, takich jak śledzie, makrele, łososie oraz sardynki. Związki te są również w rozmaitych olejach roślinnych: rzepakowym, lnianym. Ponadto EPA występuje także  w nasionach konopi, chia, dyni, a także orzechach, zwłaszcza włoskich. EPA a dzieci i ciąża

Kuchcik gotuje
Szuba 2101

Taka warstwowa sałatka najlepsza jak troszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była

Moje domowe kucharzenie
Sałatka ziemniaczano – śledziowa 130

Pewnie po pewnym czasie by mi się znudziły. Ale i tak często do nich wracam. Dzisiaj ze śledziem. Czemu nie. Śledź, ziemniaki, trochę innych składników i gotowe. I jak tu się nie skusić. Składniki: Kilka płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 -3 ziemniaki gotowane w mundurkach Papryka konserwowa ( 2 kawałki ) 1-2 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula Groszek z marchewką

Smaki Ewy
Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu 234

łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu 2 garście rodzynek 2 cebule Wykonanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy rodzynki z wody. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat, rodzynki i resztę przypraw. Podlewamy lekko wodą (ok. 1/4 szklanki wody). Dusimy cebulę

IMPRESJA SMAKU
Śledzie z Ibizy 199

świąteczną atmosferą . Przecież dom to właśnie , bliscy , dobre ,szczere jedzenie , podane od serca i ciepło uśmiechu przy stole szczególnie Wigilijnym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledzie z Ibizy podpatrzyłam kiedyś u mojej, niestety już zmarłej teściowej , która robiła je genialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie , była cudowna , całkowite zaprzeczenie definicji prawdziwej teściowej . No dość już(...)cebul średniej wielkości ewentualnie dodatkowa łyżeczka chilli w proszku , jeśli lubicie tak jak my b.ostre dania olej do smażenia ( łyżka – półtorej ) Wszystkie składniki na zalewę , wkładamy do rondelka , oczywiście cebulę kroimy i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Śledzie wyjmujemy z słonej zalewy i przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy ostudzoną zalewą . Odstawiamy na 3 dni do lodówki

Ogrodnik w podróży
Śledzie po sułtańsku 147

rodzynek 3 duże cebule 1 łyżka miodu ok 100 ml oleju roślinnego do smażenia 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskie świeżo zmielony czarny pieprz 500 ml passaty pomidorowej  lub koncentrat pomidorowy 200g i woda aby powstał nam lekki sos Przygotowanie: Śledzie wkładamy do zimnej wody z octem do wypłukania z soli na około 30 - 60 minut. Osuszamy papierowym(...)około 4 cm. W tym czasie rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut, następnie odsączamy na sitku. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie i sól. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed samym końcem smażenia dodajemy przecier pomidorowy

Życie zaczyna się w kuchni
Szuba czyli śledzie pod pierzynką 176

Pyszna i efektowna, idealna na przyjęcia oraz święta!     Składniki: 3 filety śledziowe solone lub w oleju 1 cebula 3-4 ugotowane ziemniaki 2 buraki ugotowane lub upieczone 2-3 ogórki kiszone 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez   *** Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Cebulę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Jajka obieramy i ścieramy

Blog z Apetytem
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 216

także posiekane jajko, śmietana, a nawet konfitury (tak najbardziej smakują mojemu starszemu Trollowi). Niewątpliwie blichtru nadaje blinom kawior. Ja jednak nie jestem koneserką tego przysmaku, więc zdecydowałam się na śledzia, a raczej sałatkę śledziową. Składniki na ok 30 blinów: 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 20 g świeżych drożdży 2 jaja 1 łyżeczka cukru 45 g masła ½ łyżeczki(...)pieczarki. Sałatka śledziowa 300-350g filetów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją

Pełny talerz
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE 192

mała cebulka lub 1/2 dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki, ścieramy na tarce, dodajemy do naszej miseczki ze śledziem. 4. Dodajemy śmietanę. 5. wszystko razem mieszamy

Kulinarnie z Polką na Kresach

Proponowane wyszukiwania