sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju – 1/4 szklanki octu – 1 łyżeczka soli – 200 g keczupu – 1 mały słoiczek – 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie : – Cebulę i paprykę pokroić w paski. – Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i papryk,ę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. – Wystudzić
To co kochampapryki czerwonej Przygotowanie śledzi: Śledzie myjemy i osuszamy. Z reszty składników w misce robimy gęste ciasto. Płaty śledziowe maczamy w cieście, smażymy na oleju, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Artykuł Śledź smażony w cieście pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plwielbicieli czosnku to pozycja obowiązkowa na świątecznym/imprezowym stole:). Śledzie z czosnkiem i majerankiem zrobimy dosłownie w kilka chwil. Co prawda muszą odstać minimum dobę w lodówce, ale warto na nie zaczekać:). Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję płaty śledziowe w oleju - są równie smaczne a nie wymagają długiego moczenia. 500g filetów śledziowych w oleju(...)oleju szczypta pieprzu 1. Filety płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce do czosnku. Olej mieszamy z czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Przekładamy do niego śledzie, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika. 3. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Najlepiej smakują po 2-3 dniach
Szefowa kuchniŚledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę
Smaki Przyprawy i KoloryŚledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę
Kulinarna rozmowaŚledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis nie tylko na święta :-) składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1/4 szklanki oleju 3 duże cebule 100 g rodzynek 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego pieprz 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 200 g koncentratu pomidorowego wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku(...)śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję rodzynki (jeśli są bardzo suche - zaparzam je wcześniej wrzątkiem, odcedzam po około 15 minutach). Dokładam przyprawy, cukier, ocet i koncentrat, mieszam
babka w formiełyżki oleju młode liście buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę i pokrojonego w kostkę ogórka
Malinowe Pocałunkicebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku: 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku https://www.youtube.com/watch?v=aeXGtWxcT0k Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ(...)daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami. Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie śledzi po cygańsku: Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki
Uwaga Babcia Gotujesupermarkety, to jeszcze nie spotkałam się w porządnym masłem (wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli gdzieś jest takie dostępne). Na półkach roi się za to od tych z dodatkiem oleju palmowego, cukru i soli. Zdecydowanie nie polecam! Za to w sklepach ze zdrową żywnością (szczególnie internetowych) mamy już większy wybór. Poniżej kilka moich propozycji: Masło orzechowe MIX BIO 250g (Terrasana(...)omega-6 działa na naszą niekorzyść. Dlatego jeśli lubisz masło orzechowe arachidowe, musisz koniecznie włączyć do diety więcej źródeł omega -3, czyli tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś ale nie hodowlany, pstrąg), orzechy włoskie, olej rzepakowy NIERAFINOWANY, olej lniany
Powiedz dietom nielaski cynamonu - 2 – 3 gwiazdki anyżu - kilka sztuk kardamonu (cały) - kilka goździków - olej rzepakowy lub lniany Anyż, kardamon, goździki i laski cynamonu prażymy na suchej patelni do chwili, aż się uwolnią aromaty (poczujecie zapach). Przekładamy do moździerza (zostawiamy 1 laskę cynamonu całą) i rozkruszamy. Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia, ale nie przesadzajmy – mają być jędrne(...)śledziowe ruloniki. Przekładamy cebulą przyprawami, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być cebula, przyprawy i cała laska cynamonu. Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę (co najmniej). Ze względu na swoje walory zdrowotne śledzie powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta. Są źródłem witamin A, E i D. Zawierają też fosfor, potas, żelazo
mojewypiekiinietylkokalorii z tłuszczów (z dużym naciskiem na naturalne tłuszcze nienasycone). , a w pozostałej części z białka . Co jeść na diecie śródziemnomorskiej? Dieta śródziemnomorska u podstaw stawia na ryby, orzechy, oleje roślinne, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Poniżej znajdziesz listę z najczęściej spożywanymi produktami: orzechy, ryby i owoce morza, warzywa, oliwa fasola, kasza, brązowy ryż. Sery, drób, jajka i jogurty również(...)Owoce – jabłka, banany, pomarańcze, Bulwy – ziemniaki, bataty. Z drugiej strony większość kalorii powinna być dostarczana w postaci wysokotłuszczowych pokarmów, np.: tłuste ryby: makrela, łosoś, sardynki, śledzie, mięso, jajka, sery, orzechy i nasiona awokado, oleje, np. oliwa, olej lniany, sezamowy. Nie można tez zapominać o warzywach, zwłaszcza tych o dużej zawartości błonnika, np. brokuły, kalafior, szpinak, szparagi. Chociaż większość owoców
ZGruntuFitwigilijne śledzie – śledzie z rodzynkami, trochę przypomina nasz przepis na śledzie po sułtańsku , gdyż w obu przepisach są rodzynki, tam dodatkowo wystąpiły powidła śliwkowe. Można nawet doszukać się podobieństwa do przepisu na śledzie po kaszubsku, które są zakwaszane octem, moje śledzie z rodzynkami są z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Polecam również wpis na najlepsze przepisy na śledzie(...)Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na kilka godzin przed kolacją Wigilijną też będą wyśmienicie smakować. Śledzie można wymieszać od razu z sosem, a kto dba o estetykę podania to polecam ułożyć wszystko warstwowo: śledzie, sos z cebulą i rodzynkami, śledzie i znów sos, ja dla koloru dodałam jeszcze natkę pietruszki. Śledzie z rodzynkami. Śledzie wigilijne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłony śledź. Pławi się lubieżnie w buraczkowym różu i wyleguje przy poduszeczkach ze śmietany. I kiedy połączysz te wszystkie smaki w jednym kęsie, na kromce ulubionego, żytniego chleba - dzieje się magia i całkiem możliwe, że maczają w tym palce jakieś islandzkie trolle ;) Śledzie w tym wydaniu są niezwykle delikatne i jednocześnie zachwycają bogactwem smaku. Jako członkini rodziny miłośników śledzi, potwierdzam(...)Islandia wciąż pozostaje moim podróżniczym marzeniem i jestem pewna, że kiedyś tam zawitam, tymczasem poznaję ją stacjonarnie, od kuchni, do czego i Was serdecznie zapraszam! :) Śledzie po islandzku Potrzebujesz: 4-5 płatów śledziowych z oleju 200ml soku z buraków 3 łyżeczki świeżo tartego chrzanu / 25g świeżego korzenia chrzany w plasterkach / 4-5 łyżeczek bardzo mocnego chrzanu ze słoiczka 1 gwiazdka
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśledzie w occie z cebulką. Przyznam, że jak byłem mały nigdy śledzie w occie nie były moją ulubioną potrawą, dlaczego? Cóż gusta się zmieniają... Śledzie wiejskie lub inaczej śledzie po wiejsku, to też idealne śledzie na wigilię. Link do filmu z przepisem 241 - Śledzie po wiejsku - Przepis na śledzie w zalewie octowej - Śledzie na wigilie(...)Składniki: 500g płatów śledziowych 2 cebule 100ml oleju lub oliwy 400ml wody 50ml octu 10% (jeśli lubimy ostrzejszy smak to możemy dodać 70ml) płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego płaska łyżeczka gorczycy płaska łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach Przygotowanie: Śledzie najpierw moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowie