sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:83/193)

Śledzie w cydrze z żurawiną 169

Wigilia bez śledzi to nie Wigilia, a ja jak co roku staram się przygotować na nią przynajmniej jeden nowy rodzaj. Oprócz tradycyjnych w śmietanie i w oleju w tym roku będą śledzie w cydrze. Z dodatkiem bakalii od Bakallandu i ostatnio mojej ulubionej żurawiny w soku z granatu. Polecam taką kombinację. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka śledziowa z awokado i kalarepą 251

pęczek rzodkiewek 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 150 g kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny Śledzie oczyścić, jeśli były w oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą

Czerwień i błękit
Sałatka śledziowa z jajkiem i serem 175

Sałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne.  I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki

ChilliJemy
Śledzie po kaszubsku 182

rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić(...)łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami

Kuchenne aromaty
Śledzie po skandynawsku 79

stole śledzie w nowej odsłonie. Były już pikantne śledzie w daktylach z migdałami , śledzie z suszonymi grzybami i żurawiną , które pokochała nawet moja niejedząca wówczas śledzi siostra. Dziś przychodzę podzielić się z Wami śledziami przyrządzonymi na styl skandynawski, czyli marynowane w słodko-octowej zalewie. Garść idealnie dobranych przypraw nadaje śledziom lekko korzenny posmak, który świetnie łączy słoność śledzia ze słodkim(...)Śledzie po skandynawsku 1-2 duże słoiki Potrzebujesz: Marynata: 200ml octu jabłkowego 200ml wody 100g cukru 3/4 łyzeczki soli 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka czarnego lub kolorowego pieprzu 3 goździki 3 suszone jagody jałowca / 1 wiazdka anyżu 1 liść laurowy Do tego: 6-12 śledzi a'la matias z oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledź po litewsku 231

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około

Kolizje Smaków
Śledzie po zbójnicku babci Basi 287

zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Śledzie po zbójnicku Świetnie się nadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy, jajko, pieprz, mielona ostra(...)papryka, natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej ( masa powinna mieć konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które posypujemy jajkiem

Pysznosci Babci Basi
Sałatka ze śledziem i czerwoną fasolą 850

internecie, przeszukałam zapasy i z tego co było powstała moja sałatka. Jak się przegryzła po 2 h to wyszła bomba smakowa. Gorąco polecam. Składniki 2 opakowania śledzi a'la matias w oleju (400 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże  1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzik z cebulką 199

również na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.    Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką. Układamy na tym warstwę śledzia  i ....posypujemy pieprzem i cebulką. Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem. Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Śledzie po tatarsku 81

Śledzie są nieodłącznym elementem Świąt. W każdym regionie Polski występują pod różnymi postaciami. Ja je uwielbiam w każdej wersji. Dziś proponuje śledzie na ostro, polecam 😊   Składniki: -50 dag filetów śledziowych solonych -3/4 szklanki mleka -2-3 cebule -4 łyżki oleju rzepakowego -1-2 łyżki koncentratu pomidorowego -1 łyżeczka ostrej musztardy -2 jajka ugotowane na twardo -pieprz świeżo mielony(...)osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno posiekać. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Papryczki ostre oczyścić z nasion i drobno posiekać. Śledzie, cebulę i jedną papryczkę połączyć. Olej wymieszany z koncentratem pomidorowym, musztardą i pieprzem, wymieszać dokładnie ze śledziową masą, dodając koperek. Przygotowany tatar odstawić do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem ułożyć

Kulinarne przemyslenia
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 202

którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia. Ale to nie wszystko. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów(...)łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny:  Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie z imbirem 172

filetów śledziowych a'la matias 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 korzeń imbiru 6 goździków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 300 ml oleju rzepakowego pieprz czarny świeżo mielony koper Przygotowanie:   *Śledzie dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku (na około godzinę przed przygotowaniem). Następnie opłukać, odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy(...)kostkę, czosnek i imbir w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem z przyprawami. W słoiku układamy warstwami śledzie, gałązki kopru oraz cebulę z imbirem i przyprawami. Na koniec wlewamy olej i odstawiamy do lodówki. Potrzebują 2-3 dni aby się zamarynować

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9166

mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką

Bon Appetit Małgorzaty
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 225

Przedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania