Nigdy nie byłam fanką klasycznych śledzi z cebulką dlatego co roku testuję różne przepisy na nie. W tym roku na spotkanie ze znajomymi przygotowałam śledzie na słodko z dodatiem suszonych śliwek i prażonych orzechów włoskich. Cóż mogę napisać, znikneły ze stołu błyskawicznie, mi udało się jedynie odrobinę spróbować. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na śledzie to polecam Wam bardzo: Składniki(...)filety śledziowe (użyłam matiasów) 1/3 szklanki orzechów włoskich ok 10 suszonych śliwek mała cebulka 2 łyżeczki tymianku ok 100 ml oleju (użyłam lnianego tłoczonego na zimno) szczypta soli odrobinę pieprzu Ja śledzie moczę zawsze w mleku ok 2 godzin. Wymoczone osuszam i kroję w kawałki ok 2 cm szerokości. Cebulkę posiekałam i zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Orzechy podprażyłam
Cynamonowe szczęścieokazje poleca się niezastąpiony śledzik. Dla wielbicieli egzotycznych smaków w marynacie cytrusowej z goździkami. Składniki: 4 filety śledziowe 2 cytryny (najlepiej niewoskowane) 1 pomarańcza 10 goździków 1 szklanka oleju rzepakowego 1 biała cebula 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Filety śledziowe odsalamy od 2 do 6 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Po odsoleniu dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym(...)owocu. Jedną cytrynę kroimy na cienkie plasterki, będziemy nimi przekładać śledzie w słoju. Z pozostałej cytryny i połowy pomarańczy wyciskamy sok i pozbywamy się pestek. Śledzie umieszczamy w szklanym słoju, przekładając każdą ich warstwę rozgniecioną cebulą, skórkami cytrusów, goździkami i plasterkami cytryny. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem i dopełniamy olejem. Zamknięty słój odstawiamy do lodówki. Śledzie powinny się marynować
Smakowity Blog Kulinarnyostre potrawy to można nie usuwać pestek z papryczki chilli, nada to dodatkowej pikanterii. Śledzie z chilli i czosnkiem szykuję już któryś raz całkowicie bez okazji, ponieważ bardzo nam zasmakowały. Gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom śledzi i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na śledzie z chilli i czosnkiem: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matjas 1 papryczka(...)wodą i zostawić do moczenia, tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje śledzie moczyłam przez 3 godziny. W tym czasie raz wymieniłam wodę. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. 2. Śledzie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki octu i zostawić tak na 15 minut. W międzyczasie
Gotuj z Prezesemaromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu na około pół kg śledzi: 2 średnie cebule , pół litra gęstego soku pomidorowego , 1 szklanka wody , 8-9 łyżek octy winnego , 3 łyżki cukru , sól , pieprz , łyżka ziela angielskiego , 6-7 liści laurowych , 2-3 łyżki oleju . Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli(...)więcej octu. Śledzie: Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości
Codzienna kuchnia niecodziennamatjas 4 łyżki musztardy francuskiej 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 2 łyżki octu balsamicznego 200 g suszonych pomidorów w oleju 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki oleju z pomidorów pieprz mielony Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, suszone pomidory pokroić na paseczki, papryczkę pokroić
kulinarnyswiatdomiosolonej wodzie... po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać do naczynia ze śledziami... KROK 3 pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju, przestudzić i dodać do warzyw oraz śledzi w naczyniu... KROK 4 ogórki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar wody, dodać do naczynia z pozostałymi składnikami... koperek drobno pokroić, wsypać do sałatki... dodać soli oraz
smacznieinatematZawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 2 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki musztardy francuskiej 200 g gęstej śmietany 1 czerwona cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki(...)sine). Następnie dodajemy do tego majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość delikatnie mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natomiast koperek siekamy. Następnie filety śledziowe wyjmujemy z oleju i kroimy w paki lub większą kostkę. Śledzia przekładamy również do miski. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy. Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju(...)miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie
Apetyczna babeczkaTatar ze śledzia to propozycja dla wielbicieli tradycyjnego tatara z wołowiny oraz osób lubiących śledzie. Robi się go podobnie, jak tradycyjnego z tym, że głównym składnikiem są śledzie, a jajko dodajemy gotowane. Ja do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystałam własne przetwory, to znaczy ogórki konserwowe i grzybki marynowane. Śledzie doprawiłam ostrą musztardą dijon, ale może to być również musztarda łagodna(...)Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać musztardę, 2 łyżki oleju rzepakowego i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dwie metalowe obręcze o średnicy około 8cm od wewnątrz posmarować olejem rzepakowym i położyć na talerzu. Wypełniać pokrojonymi wcześniej składnikami w następującej kolejności: śledzie, ogórki konserwowe, cebula czerwona, grzybki marynowane i na wierzchu jajka. Każdą warstwę
Danka PichciPyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg świeżych śledzi zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki ) sól, pieprz do smaku panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna olej do smażenia(...)płaty, przyprawiamy, panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni po rybach z odrobiną oleju, doprawiamy solą. Zagotowujemy składniki zalewy. Do każdego litrowego słoika nakładamy po 4 płaty śledzia, oraz odrobinę cebuli. Słoiki z rybami zalewamy wrzącą zalewą
Kulinarne Fantazje Mariolibyłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Lubicie takie? W każdym bądź razie - baaardzo je polecam! 1/2 kg filetów śledziowych (bez skóry) Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki(...)łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju
Di gotujesmaczne będą matiasy. Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam! Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis składniki 4 filety śledziowych ok 350 g- używam śledzi korzennych 2 ogórki kiszone 1 cebula posiekany koperek olej lub oliwa przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami(...)śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków. Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garylistki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki gorczyc 10 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić i zeszklić(...)oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce
Tradycyjna KuchniaŚledź w zupełnie innej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam Inne pomysły na śledzika znajdziecie tutaj Składniki: na roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki(...)czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę
Swojskie jedzonko