matjas skórka otarta z limonki skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)razu zimną wodą. Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować. Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki. W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni. Smacznego
Obiad gotowykażdej domowej imprezie w karnawale. Zabieramy się zatem za śledzie w curry. Na koniec roku, a tuż przed karnawałem postanowiłem przygotować dla was śledzie. Tym razem jednak zrezygnowałem z ciekawych smaków z zawartością oleju i sięgnąłem po jogurt i curry. Przepis ten przypadł do gustu mojej całej rodzinie. Po śledziach nie ma śladu zawsze po każdej imprezie. Bogaty i nietypowy
Kuchennyviral.plDzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia! Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Ja dzisiaj jednak chciałabym Was zachęcić do odkrywania nowych i ciekawych połączeń smakowych. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę karpachio, ze względu
SMYKWKUCHNIRekordów Guinnessa. Można tu na przystawkę zjeść np. kanapkę ze śledziem curry – na zaostrzenie apetytu, potem jako danie główne: kanapkę z mięsem i warzywami, a na koniec na deser: kanapkę z serami i owocami. Wypróbuj przepis na zdrowy, domowy, świąteczny ZAKWAS Z BURAKÓW Print Karryslid – duński śledź curry Śledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą(...)poprzek na kawałki szerokości ok. 1 centymetra. Skrop śledzie octem, wymieszaj, odstaw. Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę. Oliwki lub kapary odsącz, posiekaj. Dodaj do śledzi. Wymieszaj śmietanę z majonezem i musztardą, dodaj do śledzi, wymieszaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj curry i kurkumę, cukier, mieszaj i smaż na małym
smakowitehistorie.comsię świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite. Spróbujcie :) SKŁADNIKI 500 g płatów śledziowych sól pieprz 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 300 g suszonych grzybów (podgrzybków(...)prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki. Opłukane grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy
Swojskie jedzonkokilograma filetów śledziowych 1 słoik suszonych pomidorów 4 łyżki marynowanych kaparów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 szklanka oleju Sposób przygotowania: Filety śledziowe przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny w zależności jak są słone śledzie, odsączamy(...)wody i kroimy na małe kawałki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na pół, cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy gorącą wodą. W słoiku śledzie układamy warstwami z suszonymi pomidorami, kaparami oraz cebulę. Całość zalewamy olejem, słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaŚledzie po sułtańsku to śledzie z dodatkiem rodzynek i cebuli w pysznym sosie pomidorowym. To idealny pomysł na przekąskę lub przystawkę na wszelakie domowe uroczystości oraz święta. Możesz przygotować je tydzień przed Wigilią. Są proste w przygotowaniu, ze składników dostępnych przez cały rok. Poniżej dokładny(...)opis wykonania krok po kroku oraz kilka porad dotyczących zamienników składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na śledzie z rodzynkami. Śledzie po sułtańsku SKŁADNIKI: 600 g filetów śledziowych a la matjas 2 średnie cebule – 350 g 100 g rodzynek ½ szklanki oleju – 105 ml 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 7 łyżek pikantnego ketchupu 3 łyżki soku z cytryny łyżeczka
Zasmakuj KuchniSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże(...)śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem je wyfiletować, opłukać i w misce posypać kucharkiem i zostawić na 1 godzinę, nadmiar puszczonej wylać do woreczka wsypać mąkę i w tym obsypywać filety, nie sypie sie mąka na około i nie trzeba myć talerza na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony i wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba
W Mojej Kuchni LubięSłone śledzie w połączeniu ze słodką żurawiną, białą cebulą i pikantnym pieprzem. Niepracochłonna i szybka przekąska na co dzień i od święta :) Składniki na mały słoik: 4 filety śledziowe matjas duża cebula duża garść suszonej żurawiny liść laurowy 2 ziela angielskie 3/4 szklanki oleju pieprz świeżo mielony Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny(...)ukośne paski. Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku ułożyć warstwami na przemian śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy. Tak przygotowane składniki zalać olejem, aby przykryć wszystkie ułożone warstwy. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na conajmniej dobę, aby wszystkie smaki się przegryzły
wyzwania kuchennesosie pomidorowym .Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy. Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące . Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia. Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników. Teraz potrzebujemy
Pasje Jolkiłyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu sól, czarny pieprzem mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć(...)kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gazpłatów śledziowych solonych 1 duży słoik pieczarek konserwowych 1 duży słoik marynowanej papryki 3 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy
Kuchnia w czekoladziereguły pozbawiona – taką właśnie wersję wolę. Nie jestem ortodoksem i wybieram takie warianty, które najbardziej odpowiadają mi smakowo, dlatego w mojej wersji szuby śledzie są w zalewie octowej, a nie z oleju, a majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem
Trzeci talerz