sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:76/165)

Śledzie opiekane w zalewie octowej 174

inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić.     1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (płaska) 3-4 łyżki cukru(...)ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego   3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron).  Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy

Di gotuje
Śledzie z marynowanymi opieńkami 150

Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy w słoiki i wstawiamy do lodówki żeby składniki się połączyły

Bajeczna Kuchnia
Fale Atlantyku 88

koncentratu pomidorowego ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę. 2.   W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy. 4.   Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź

Kulinarna Chwila
Śledzie w sosie salsa. 190

śmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy  tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki 1/4 papryki czerwonej 200 ml przecieru pomidorowego (lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego w 150 ml wody(...)płaska łyżeczka cukru      Śledzie moczymy około 2 godziny co najmniej 3 razy zmieniając wodę.      Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w 2 mm zapałkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę.      Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę (cebula nie powinna się

Rozpustne gotowanie
Korzenne śledzie 263

wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego(...)ziela angielskiego Szczypta startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z żurawiną i cebulą 116

sposób na śledzie na ostatnią chwilę. Po 2 godzinach leżakowania w słoiku można jeść. Ale oczywiście najlepsze są po 2 dniach ;-)  Składniki: 6 płatów śledzi solonych 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny 3 goździki 5 ziaren pieprzu 1 ziele angielskie olej do zalania (u mnie rzepakowy) Sposób(...)wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w wodzie przez 1-2 godziny. Moje śledzie były cienkie więc moczyłam godzinkę. 2. Cebulę pokroić w piórka. 3. Żurawinę zalać ciepłą wodą. Jeśli śledzie będą marynować się dłużej niż dwa dni, to wtedy nie ma potrzeby wcześniej moczyć żurawiny. 4. Odsączone z wody śledzie pokroić na kawałki. W słoiku na przemian układać śledzie, cebulę

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha. 127

już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny(...)puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie w miodzie 719

pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól(...)Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu

Kulinarne Przeboje
ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 115

cebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Smażone świeże śledzie 154

zalewy (tuszy lub filetów) sól, pieprz mąka pszenna (do panierowania) cytryna (opcjonalnie) Wykonanie: Śledzie solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.  Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą lekko rumiane Na koniec można skropić śledzie lekko cytryną. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Śledzie po bieszczadzku 205

śledziowe umyć, zalać zimną wodą, pozostawić na 1 godzinę, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie cebulę obrać, pokroić w kostkę, połączyć z musztardą, olejem i rozłożyć równomiernie na śledziach. Majonez wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i przykryć śledzie. Jajka obrać, drobno posiekać i posypać śledzie na półmisku

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z burakami i jabłkiem 182

śledziki będą smakować nie tylko na Wigilijnym stole, ale także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli ochotę na śledzika:) Składniki: 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebulka pokrojona

Zasmakuj Kuchni
Śledzie warstwowe z cebulą i olejem 214

zachęcam do zrobienia. Śledzie te mogą leżakować w lodówce ok. 3 tygodni więc nawet na Nowy Rok będą cieszyć podniebienie, o ile doczekają i nie znikną wcześniej. Śledzie warstwowe z cebulą i olejem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Matjas na kremowym awokado 184

więc co przepłacać. Można oczywiście kawior w ogóle pominąć i awokado posolić. SKŁADNIKI na 2 porcje: pomidor 1 awokado 1 ząbek czosnku 1 podwójny oryginalny śledź matjas ocet balsamiczny jasny olej bazyliowy 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka czarnego kawioru sól i pieprz do smaku dodatki garniszu do wyboru: zioła: bazylia, pietruszka, oregano, tymianek młode listki warzyw i sałat

Sztuka gotowania w/g Samiry