Wersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy(...)paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin
R'n'G Kitchenszklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy prze 2 godziny, kroimy na 2 cm. kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy, przekładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień
Bajeczna Kuchnialekko słodką i pikatną nutą: ananas + papryka w pomidorach. Składniki: 800 g filetów śledziowych, puszka ananasa w syropie, papryka czerwona, pomidory krojone w puszce, łyżeczka oleju, 2 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie, aby odsączyć z nadmiaru soli - co 30 minut wymieniamy wodę. Powtarzamy min. dwa razy - przed krojeniem sprawdzić czy są odpowiednio słone. Paprykę kroimy(...)kostkę, wrzucamy do garnka - podsmażamy na łyżeczce oleju. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, pomidory w puszce, ketchup. Mieszamy, podgrzewamy przez 3-4minuty. Studzimy, dodajemy do śledzi. Całość mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki
Lena Gotujecebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup
VioletoweKucharzenieŚledzie po tatarsku lub śledzie w sosie tatarskim to kolejna moja propozycja na podanie tych ryb. Pikantny i wyrazisty w smaku sos tatarski to świetny dodatek do jajek lub wędlin, ale ze śledziami też smakuje wyśmienicie. Śledzie po tatarsku to pokrojone w nieduże kawałki płaty śledziowe z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych, marynowanych grzybków leśnych i cebuli. Całość łączy sos majonezowo(...)śmietanowy. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, a całość doprawiłam jedynie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie dodawałam soli, ponieważ śledzie są dosyć słone. Robiąc śledzie po tatarsku wykorzystałam filety śledziowe a’la matias w oleju, których wcześniej nie moczyłam w wodzie. Natomiast jeśli do sałatki dodajemy solone płaty śledziowe to najpierw trzeba je wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli
Danka PichciSkładniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane(...)obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę. Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie
magiczna kuchnia Kasipolska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe(...)dekoracji Przepis na koreczki śledziowe z wiśniami na słodko Rozwijamy koreczki śledziowe, żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy
Ugotowane pozamiataneprzed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie. Przed Państwem – śledź z suszoną śliwką i żurawiną. Potrzebujemy: 1 kg filetów śledziowych, które moczymy w mleku 3-4 godz. 3 spore cebule garść żurawiny lub rodzynek garść drobno pokrojonych suszonych śliwek łyżeczkę cukru pieprz ziarnisty sok z jednej cytryny olej liść laurowy dwa ziarenka ziela (rozgniecione). Wymoczone filety(...)kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego! Post Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w LADY
ladykitchenlubianych śledzi po Kołobrzesku od Kapitan Navi. Możecie je dodać bez grillowania, grillować na papierze do pieczenia lub podobnie jak ja tym razem zrobić panierkę i grillować na aluminiowej tacce do grilla. W każdej wersji Twój gyros będzie pyszny, sam spróbuj! Śledzie po Kołobrzesku to pyszne, wyraziste w smaku i bardzo mięsiste kawałki śledzia, cebulka, zalewa na bazie oleju rzepakowego
nietylkopasta.plmoczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku. Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie a la matias z oleju
Zasmakuj Kuchniziemniaki ostrożnie wykładamy na talerz, przekrawamy na ćwiartki, lekko solimy i kładziemy listek masła. Dorzucamy do tego śledzia. Tutaj zostawiam dowolność. Ja akurat miałam dziś śledzie wiejskie - z cebulką w oleju. Ale to danie równie dobrze smakuje z rolmopsami czy inną wersją śledzi. Po prostu kto jak lubi! A że to danie bardzo lubię
dobra gospodyni dom wesołym czyniSkładniki: 6- 7 filetów śledziowych 150 ml mleczka kokosowego 1 duża cebula 4-5 łyżek oleju kurkuma pasta curry(w moim przypadku czerwona) szczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać solą i cukrem. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Śledzie ułożyć
Pysznie & PięknieŚledź z musztardą francuską Seko , 1 jabłko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka chrzanu, 200 g śmietany 12 %, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, czerwony pieprz. Przygotowanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce (odciskamy z nich sok), dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, chrzan i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniczasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem. Potrzebujemy: 3 duże cebule 3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy(...)łyżki koncentratu pomidorowego 6 sztuk suszonych pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory olej do smażenia szczypta cukru Wykonanie pysznych śledzi: 1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone
Izabelawkuchnirobić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta
Bon appetit mon amie