wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego(...)ziela angielskiego Szczypta startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli
Bajeczna Kuchniasposób na śledzie na ostatnią chwilę. Po 2 godzinach leżakowania w słoiku można jeść. Ale oczywiście najlepsze są po 2 dniach ;-) Składniki: 6 płatów śledzi solonych 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny 3 goździki 5 ziaren pieprzu 1 ziele angielskie olej do zalania (u mnie rzepakowy) Sposób(...)wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w wodzie przez 1-2 godziny. Moje śledzie były cienkie więc moczyłam godzinkę. 2. Cebulę pokroić w piórka. 3. Żurawinę zalać ciepłą wodą. Jeśli śledzie będą marynować się dłużej niż dwa dni, to wtedy nie ma potrzeby wcześniej moczyć żurawiny. 4. Odsączone z wody śledzie pokroić na kawałki. W słoiku na przemian układać śledzie, cebulę
Kuchnia domowa Anijuż jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny(...)puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól(...)Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu
Kulinarne Przebojecebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniazalewy (tuszy lub filetów) sól, pieprz mąka pszenna (do panierowania) cytryna (opcjonalnie) Wykonanie: Śledzie solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą lekko rumiane Na koniec można skropić śledzie lekko cytryną. Smacznego
IMPRESJA SMAKUśledziowe umyć, zalać zimną wodą, pozostawić na 1 godzinę, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie cebulę obrać, pokroić w kostkę, połączyć z musztardą, olejem i rozłożyć równomiernie na śledziach. Majonez wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i przykryć śledzie. Jajka obrać, drobno posiekać i posypać śledzie na półmisku
Tradycyjna Kuchniaśledziki będą smakować nie tylko na Wigilijnym stole, ale także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli ochotę na śledzika:) Składniki: 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebulka pokrojona
Zasmakuj Kuchnizachęcam do zrobienia. Śledzie te mogą leżakować w lodówce ok. 3 tygodni więc nawet na Nowy Rok będą cieszyć podniebienie, o ile doczekają i nie znikną wcześniej. Śledzie warstwowe z cebulą i olejem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewięc co przepłacać. Można oczywiście kawior w ogóle pominąć i awokado posolić. SKŁADNIKI na 2 porcje: pomidor 1 awokado 1 ząbek czosnku 1 podwójny oryginalny śledź matjas ocet balsamiczny jasny olej bazyliowy 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka czarnego kawioru sól i pieprz do smaku dodatki garniszu do wyboru: zioła: bazylia, pietruszka, oregano, tymianek młode listki warzyw i sałat
Sztuka gotowania w/g Samiryokoni (lub śledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar
Pasje JolkiTatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami. Składniki na 4 porcje: 3 filety śledziowe 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny+do skropienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięŚwięta na waszych rodzinach :) Składniki: 4 płaty śledziowe matiasy 2 cebulki szalotki sól morska 2 cytryny 1 limonka 1 zielona papryczki chilli 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pudru natka pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie wymocz w zimnej wodzie ( ok. 2 godzin), następnie w mleku (ok. 1 godziny). Sprawdź czy w filetach nie kryją się żadne ości. Odsącz(...)skórki a następnie natnij pionowo przy każdej ściance). Resztę cytryny wyciśnij do miseczki, dodaj cukier puder, natkę i olej rzepakowy i papryczkę i zmiksuj na gładką emulsję. Dopraw do smaku odrobiną soli. Cebulki drobno posiekaj. Układaj warstwami śledzia i cebulkę oraz cząstki cytryny. Zalej emulsją, tak aby płyn przykrył wszystkie elementy. Na wierzchu połóż plasterek cytrynki i listek natki
Wielki apetyt