sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:84/165)

Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie 173

płatów śledziowych solonych 1 duży słoik pieczarek konserwowych 1 duży słoik marynowanej papryki 3 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Szuba – ukraińska sałatka z buraków i śledzi 2588

reguły pozbawiona – taką właśnie wersję wolę. Nie jestem ortodoksem i wybieram takie warianty, które najbardziej odpowiadają mi smakowo, dlatego w mojej wersji szuby śledzie są w zalewie octowej, a nie z oleju, a majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem

Trzeci talerz
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 182

Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego  liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając(...)razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 158

razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też na inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi . Składniki: 1 kg surowych filetów śledziowych sól i pieprz mąka do oprószenia olej do smażenia sos: 1 kg mięsistych pomidorów (użyłam odmiany Lima) 2 większe cebule 5-6 dużych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 płaskie(...)łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 lekko czubate łyżki cukru 60 ml octu spirytusowego 10% Oczyszczone śledzie wypłukać w zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar i usmażyć z obu stron na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 127

prezentować będzie się również śledź. I to na dwa sposoby. Jeden z nich to śledź po kaszubsku. Bardzo je lubię, choć przyznaję, że pokusiłam się o ich przygotowanie pierwszy raz. Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych  200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek octu(...)łyżeczka cukru 80 g przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy A jak to zrobić: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, na około 3-4 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie. Do rondelka wlać olej, podgrzać i wrzucić do niego pokrojoną w pióra cebulę i cukier. Chwilę wszystko pogotować. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze około

Kuchnia w opałach
Śledzie po grecku z marchewką i cebulką – pyszne i proste 175

marchwi 300 g cebuli około 70 g rodzynek około 100 g koncentratu pomidorowego około 50 ml oliwy (kilka łyżek) sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny(...)oczkach. Cebulę kroję w piórka. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby zmiękła ale nie zrumieniła. Następnie dodaję marchew, rodzynki, koncentrat pomidorowy, delikatnie doprawiam solą, pieprzem i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowane warzywa przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi: Do wystudzonych warzyw dodaję pokrojone śledzie, oliwę i dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
TATAR ZE ŚLEDZIA 119

Tatar ze śledzia to szybka przekąska, czyli przystawka którą można zrobić w 20 minut. Sam tatar jest intensywny w smaku ale i soczysty dzięki dodatkowi ogórka i jabłka. Polecam tatr szczególnie smakoszom śledzików(...)PRZYGOTOWANIE :  Śledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji. Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym... 203

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka świeże śledzie wyfiletować lub kupić filety śledziowe, filety dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać obrane ząbki czosnku pokroić drobno, wsypać do cebuli, podsmażać krótko aby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie z grzybami wg Aleex 198

zapraszam na śledzie z grzybami. Polecam. Składniki: • 0,5 kg płatów śledziowych solonych (matjasów) • 2 duże cebule • grzyby leśne – użyłam w słoiku, mogą być mrożone • olej • sól, pieprz, listek, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Pokroić na kawałki. 2. Grzyby opłukać (mrożone rozmrozić) pod bieżącą wodą. 3. Włożyć do garnka, zagotować, odlać wodę

W mojej kuchni
Śledzie po grecku 154

Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew gotujemy nie obierając jej,powinna być(...)ósemki,jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski

Bajeczna Kuchnia
Matjas czy śledź a'la matjas? Kilka słów o różnicach + przepis 151

ryby. Składniki: 10 gotowych filetów śledziowych a'la matjas * 4 łyżki musztardy francuskiej słoik (280 g) pomidorów suszonych w oleju 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami 1 czerwona cebula szczypta ostrej papryki pieprz 1. Śledzie wymocz w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie pokrój na kawałki. 2. Pokrojone ryby ułóż w naczyniu, dodaj(...)musztardę, posyp papryką i pieprzem. Polej olejem ze słoika. Wymieszaj. 3. Na wierzch połóż pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną w piórka cebulę, możesz wymieszać. 4. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. *Często na stoiskach rybnych można spotkać się ze świeżymi śledziami (i innymi gatunkami ryb). To tylko pozory, bo w rzeczywistości 99% z nich

Powiedz dietom nie
Tatar ze śledzia 394

śledziowych a'la Matjas 1 cebula 100 g marynowanych grzybków 1 jabłko 1 ogórek konserwowy 1 mały strąk papryki marynowanej Dodatkowo: 3 łyżki oleju sok wyciśnięty z 1 cytryny sól pieprz Kiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się(...)zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa podania śledzia w innej odsłonie. Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do dekoracji można użyć kawioru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Śledzie z cebulką w oleju lnianym 117

zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły

Krokusowy Dom
Marynowane śledzie na sałatce z porów i jabłek 345

świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około 500 ml) - 4-5 cienkich porów - 2 lekko kwaskowe jabłka -  3 łyżeczki cukru - sól - pieprz(...)plastikowego pojemnika wkładamy kilka kawałków cytryny, trochę cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Na tym układamy śledzia, a na nim znów dodatki. Czynność powtarzamy do wykończenia składników, przy czym dodatki powinny być również ostatnią warstwą. Zalewamy całość olejem, a pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na około 4 dni.  Pora kroimy w talarki (tylko białą część

W poszukiwaniu inspiracji
Śledzie z żurawiną - świąteczna sałatka śledziowa 145

kwaskowate. Połączenie śledzia z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny, to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Polecam Wam tę sałatkę. Myślę, że na świątecznym stole nie postoi zbyt długo, bo zasmakuje wszystkim. Składniki: ok. 400 g filetów śledziowych solonych 200 g suszonej żurawiny sok z 1 cytryny 2 średnie cebule pieprz do smaku ok. 50 ml oleju Filety śledziowe wymoczyć(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie piórka. Żurawinę przelać wrzątkiem. Pani Ilona pisała, że wszystkie składniki układa się warstwami: śledzie, cebula - skropić to sokiem z cytryny, a na końcu dodać żurawinę, przyprawić pieprzem i zalać olejem. Ja wszystkie składniki wymieszałam jak w klasycznej sałatce. Sałatkę należy wstawić przynajmniej an kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 171

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 litr, ocet 10 % 3/4 szklanki, cukier 3 łyżki, goździki całe 5 sztuk, cebula 4 sztuki/większe, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki śledzie świeże tzw. tuszki wyfiletować lub kupić filety śledziowe, dobrze je opłukać(...)całą noc do lodówki, przed smażeniem obsypać filety mąką na gorący olej kłaść filety i smażyć na rumiano z każdej strony, przekładać do miski do garnka z wodą wsypać pokrojoną cebulę, pozostałe dodatki i po zagotowaniu gotować z 5 minut i zostawić do wystudzenia zalewę wlać do usmażonych śledzi, schować do lodówki na kilkanaście godzin - śledzie w tej zalewie

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania