kiszonej kapuście krem kakaowy z suszonych owoców Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną Składniki dla 5 osób: 5 filetów śledziowych sok z dwóch pomarańczy sok z jednej limonki starta skórka z jednej pomarańczy starta skórka z jednej limonki 1 roztarty ząbek czosnku ok. szklanki oleju rzepakowego 2 garści suszonej żurawiny garść czarnuszki czarny mielony pieprz(...)Śledzie moczymy przez na 10-15 minut w zimnej wodzie, następnie płuczemy je pod wodą bieżącą. Sok z pomarańczy i limonki mieszamy z olejem, skórką, pieprzem, czosnkiem, żurawiną i czarnuszką. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej, aby marynowały się przez całą
Kulinarne przygody GatityŚledzie z grzybami to pyszna, szybka w wykonaniu sałatka. Są smaczne, idealne na święta i nie tylko. SKŁADNIKI : 700 g śledzi matiasów 2 słoiki grzybów marynowanych 2-3 cebule 1 pęczek natki pietruszki olej do podsmażenia cebuli sól i pierz do smaku(...)Następnie odcedzamy je i osuszamy. Kroimy w kawałki a cebule w kostkę. Pietruszkę siekamy. Cebulę podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie drobno kroimy i dokładamy do śledzi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Śledzie najsmaczniejsze są na drugi dzień. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWspominałam nie tak dawno na stories, że nie lubię śledzi w tradycyjnym wydaniu, ale ze względu na ich właściwości (źródło kwasów Omega-3, witamin ADE, oraz minerałów takich jak cynk, miedź, selen, żelazo, jod) staram się po nie sięgać od czasu do czasu. Dziś mam dla Was genialną sałatkę z gruszką. Składniki(...)filety śledziowe mała cebula średniej wielkości dojrzała gruszka garść suszonej żurawiny (polecam od Skworcu ) garść orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni kilka listków rukoli olej lniany Cebulkę siekamy w kostkę, śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy wszystkie składniki, polewamy olejem, mieszamy i gotowe. Najlepiej gdyby sałatka postała kilka godzin, aby się przegryzła, ale u nas to się
Cynamonowe szczęściefiletów śledziowych - używam śledzi korzennych 1/2 średniej cebule łyżeczka zielonego pieprzu kilka kaparów (po 3 na warstwę) gałązka rozmarynu 8 - 10 czarnych oliwek bez pestek olej 3 ziarna (lub inny ulubiony) przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając
Stare GaryMatias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą. Zalałam letnią wodą i zostawiłam na około 4 godziny (najlepiej(...)rulony i spięłam dwiema wykałaczkami. Przygotowałam panierkę. 2 łyżki mąki pszennej. Rozkłócone jajko. W trzeciej miseczce bułka tarta. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Z ruloników śledziowych delikatnie „przycięłam” wykałaczki, żeby łatwiej było panierować. Śledzie oprószyłam delikatnie mąką, panierowałam w jajku, a potem w bułce tartej. Przekładałam je od razu na rozgrzana patelnię i smażyłam dookoła, aż nabrały złocistego koloru
Kuchnia u KrysiŚledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające
Kulinarne PrzebojeŚledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg ziemniaków 25 dag łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa
Tradycyjna Kuchniapłaty śledzia (u mnie matiasy), 1 koper włoski, 2 średnie cebule, sok z 2 cytryn, 2 – 2,5 łyżki miodu, olej (u mnie rydzowy), 1 pomarańcza. Koper włoski pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół, a następnie w plasterki wzdłuż). Zagotować sok z cytryny z miodem, włożyć koper, zagotować. Gotować(...)minuty. Wyjąć, osączyć. Następnie włożyć cebulę i gotować 2 – 3 minuty. Wyjąć, osączyć. Połączyć cebulę z koprem. Ułożyć koper z cebulą, na nim ułożyć pokrojonego w dzwonka śledzia. Przybrać cząstkami pomarańczy, polać olejem. zastawa
królestwo garówkoledzy w pracy, w ogóle mnie nie kuszą. Jednak od tygodnia chodzi za mną smak z dzieciństwa, obecny zawsze w Adwencie czy Wielkim Poście z dodatkiem dziadkowego oleju rzepakowego. Chodzi o śledzie z cebulką , które mama zawsze przygotowywała w hurtowych ilościach, a ja robiłam, gdy wyprowadziłam się na swoje, ale od kilku lat nie ma ich w postnym menu
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: -4 solone śledzie -2 cebule -2 ząbki czosnku -pół szklanki oleju lub oliwy(...)jednej cytryny -2 listki laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku
Kulinarne przemysleniacebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków 1 por 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka(...)obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia. Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków. Śmietanę zmieszać z jajkiem, dodać do reszty składników
Smaczny zeszytsmażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy(...)łyżeczki gorczycy białej 2 łyżeczki pieprzu kolorowego 6 listków laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1-2 szt.marchewki 1-2 szt. cebuli Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też
potrawyregionalneSkładniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy
Smakowity Blog Kulinarnyszczypta cynamonu · 3 łyżki cukru · Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać(...)kilka minut do zamrażarki. Gdy galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki. Śledzie pociąć na mniejsze kawałki, każdy położyć na prostokącie galaretki cydrowej, obok wyłożyć porcję warzyw z marynaty, całość skropić Olejem Kujawskim z bazylią, posypać świeżym pieprzem
SzczyptaSmaQ