sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:67/165)

Śledzie z farszem grzybowym 172

Matias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek   bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą.  Zalałam letnią wodą i zostawiłam na około 4 godziny   (najlepiej(...)rulony i spięłam dwiema wykałaczkami. Przygotowałam panierkę. 2 łyżki mąki pszennej. Rozkłócone jajko. W trzeciej miseczce bułka tarta. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Z ruloników śledziowych delikatnie „przycięłam” wykałaczki, żeby łatwiej było panierować. Śledzie oprószyłam delikatnie mąką, panierowałam w jajku, a potem w bułce tartej. Przekładałam je od razu na rozgrzana patelnię i smażyłam dookoła, aż nabrały złocistego koloru

Kuchnia u Krysi
Śledzie w sosie porowym 2365

Śledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające

Kulinarne Przeboje
Grochówka wigilijna ze śledziem 123

Śledzie są są symbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg ziemniaków 25 dag łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa

Tradycyjna Kuchnia
Śledź z koprem włoskim 88

płaty śledzia (u mnie matiasy), 1 koper włoski, 2 średnie cebule, sok z 2 cytryn, 2 – 2,5 łyżki miodu, olej (u mnie rydzowy), 1 pomarańcza. Koper włoski pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół, a następnie w plasterki wzdłuż). Zagotować sok z cytryny z miodem, włożyć koper, zagotować. Gotować(...)minuty. Wyjąć, osączyć. Następnie włożyć cebulę i gotować 2 – 3 minuty. Wyjąć, osączyć. Połączyć cebulę z koprem. Ułożyć koper z cebulą, na nim ułożyć pokrojonego w dzwonka śledzia. Przybrać cząstkami pomarańczy, polać olejem.   zastawa

królestwo garów
Wegański zamiennik śledzi z cebulka 127

koledzy w pracy, w ogóle mnie nie kuszą. Jednak od tygodnia chodzi za mną smak z dzieciństwa, obecny zawsze w Adwencie czy Wielkim Poście z dodatkiem dziadkowego oleju rzepakowego. Chodzi o śledzie z cebulką , które mama zawsze przygotowywała w hurtowych ilościach, a ja robiłam, gdy wyprowadziłam się na swoje, ale od kilku lat nie ma ich w postnym menu

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczne śledzie oleju 158

Składniki: -4 solone śledzie  -2 cebule -2 ząbki czosnku                          -pół szklanki oleju lub oliwy(...)jednej cytryny -2 listki laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku  -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną,  przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.  Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami 152

cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków 1 por  2 łyżki masła 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka(...)obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia. Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków. Śmietanę zmieszać z jajkiem, dodać do reszty składników

Smaczny zeszyt
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 192

smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy(...)łyżeczki gorczycy białej  2 łyżeczki pieprzu kolorowego  6 listków laurowych  10 ziarenek ziela angielskiego  2 ząbki czosnku 1-2 szt.marchewki 1-2 szt. cebuli Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy  i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też

potrawyregionalne
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 167

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 199

szczypta cynamonu ·          3 łyżki cukru ·          Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać(...)kilka minut do zamrażarki. Gdy galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki.   Śledzie pociąć na mniejsze kawałki, każdy położyć na prostokącie galaretki cydrowej, obok wyłożyć porcję warzyw z marynaty, całość skropić Olejem Kujawskim z bazylią, posypać świeżym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Śledzie w majonezie z cebulą 127

filetów śledziowych w słonej zalewie 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy(...)mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. 4 Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka

Kuchnia Bazylii
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 104

wielką ochotą i zaangażowaniem przygotowałem kilka smacznych propozycji. Przed Wami moje trzy dania wraz przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy(...)kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, majonez, musztardę i odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wykładamy na talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego.  ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw  SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście

kulinarnyJa
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 189

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.  Do przygotowania tego dania użyłam

Obiad gotowy
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 238

wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników(...)słoiku układamy śledzie i zalewamy je całkowicie ostudzoną zalewą. Mieszamy, żeby zalewa piernikowa dostała się wszędzie. Przyprawy i piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie podane na półmisku warto dodatkowo ‘wzmocnić’ i nadać im deserowego charakteru. Pierniki mielimy dość grubo w malakserze lub kruszymy. Na suchej patelni podprażamy płatki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania