sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:56/193)

Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 237

poniżej. Zapraszam na śledzie!!! Składniki na śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku 6 tuszek śledzi przyprawa do ryb sól pieprz mielony czosnek granulowany mąka olej do smażenia       Śledzie kupujemy całe, z głowami, należy je jedynie wypatroszyć i usunąć ewentualne łuski. Przygotowane ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W środku obficie posypujemy przyprawą do ryb, na zewnątrz oprószamy solą(...)olej. Na talerz wysypujemy mąkę i panierujemy w niej każdą rybkę, otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor, czyli około 3-4 minut na każdą stronę. Usmażone śledzie osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z cytryną i kawałkiem masełka. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest surówka z młodej kapusty

Rozpustne gotowanie
cytrynowe śledzie 173

prawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta. Składniki : na 1 słoiczek 2 śledzie 1 nieduża cebula olej cytrynowy - u mnie Global Fit kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części(...)śledzie odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki - śledzik na raz w słoiku układamy warstwy - cebulka śledzik i tak do samego końca zalewamy olejem i dodajemy kilka ziarenek pieprzu zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki  - pozwólmy się składnikom dokładnie wymieszać Najlepiej smakuje na drugi dzień :)  ciemność widzę ciemność :) Smacznego

Gotowanie z pasją
Przekąska śledziowa 245

podaną w niecodzienny sposób, bo na krakersach i mini-sucharkach. Wyszła z tego świetna śledziowa przekąska, którą bardzo Wam polecam:) 3-4 płaty śledziowe – beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO 1 mała cebula 1/2 twardego słodkiego jabłka 2 ogórki konserwowe 2 jajka 3-4 łyżki płatków migdałowych 1-1,5 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól(...)pieprz, szczypta cukru krakersy/mini sucharki Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru oleju. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki konserwowe również kroimy w kostkę, najdrobniej jak tylko się da. Na rozgrzanej, suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe. Przekładamy je na deskę

Smaki Na Talerzu
Tatar ze śledzia z buraczkami 202

przyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem(...)pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz.  Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha

Snejkusiowe Przepisy
SMAŻONE ŚLEDZIE 158

zwiększając poziom serotoniny. Nic tylko jeść! Ryby powinniśmy spożywać 2 x w tygodniu. Składniki: 4 śledzie (tuszki)  1 szklanka mąki 2 jajka sól, pieprz limonka  olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledzia myjemy i oczyszczamy- obcinamy ogonki, płetwy. Tniemy tuszki na pół, wzdłuż kręgosłupa i ściągamy skórę. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy(...)jednym talerzu przygotowujemy mąkę, na drugim zaś - roztrzepane jajka. Śledzie obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.  Rada: Śledzie po oczyszczeniu możemy zalać maślanką i pozostawić na całą noc pod przykryciem w lodówce. Staną się wtedy bardziej kruche i delikatne

Kuchnia MagdaLeny
smażone śledzie w zalewie paprykowej... 43

szklanek Świeże śledzie oczyścić, odciąć płetwy, ogonki,śledzie przekroić na połowę i opłukać pod zimną wodą, w misce wymieszać z kucharkiem, papryką ostrą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.   W tym czasie do garnka wsypać obraną i pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczycę, cukier, sól, pieprz mielony, ocet, olej(...)wodę i od chwili wrzenia gotować na średnim ogniu z 8 minut.  Śledzie włożyć do worka, wsypać mąkę i w zamkniętym worku dobrze śledzie w mące wymieszać (nie rozsypuje się mąka na blacie), i tak obsypane mąką porcje śledzi smażyć na patelni z gorącym olejem na rumiano, usmażone do miski odkładać, smażyć następne porcje.  Do miski ze śledziami

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po francusku 118

korzystam od lat, robię np. śledzie po żydowsku z dużą ilością czosnku albo śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Dziś pokazuje przepis na śledź po francusku czyli śledź z musztardą francuską, która ma całe ziarenka gorczycy. Śledzie można trzymać w lodówce do 7 dni, więc spokojnie można je przygotować kilka dni przed świętami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku – Składniki(...)płaskie łyżki majonezu 2 płaskie łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki musztardy francuskiej pół łyżeczki cukru sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku – Wykonanie Śledzie odsącz z oleju, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2-3 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli, Co jakiś czas wymieniaj wodę

To Musisz Wiedzieć
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą 191

szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych a’la matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy(...)wrzątku przez maksymalnie 1 minutę. Cebula dzięki temu będzie bardziej delikatna i straci swoją ostrość. Do odmierzonej ilości oleju wsypujemy zioła, świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Śledzie łączymy z cebulą i śliwkami, zalewamy olejem z ziołami, całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny według własnych preferencji smakowych. Gotowe śledzie

Księga-Smaku
Śledzie z korzennymi przyprawami 228

Pomysł na takie śledzie znalazłam tutaj ..zrobiłam je dziś po raz pierwszy...do marynaty wykorzystałam olej z ryżu , który zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych (Omega 3 i 6) oraz gamma - oryzanol. Duża zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy poprawia cyrkulację krwi i wspaniale wpływa na kondycję skóry.Dodałam również różowy pieprz ziarnisty z zalewy ..szczerze mówiąc(...)się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach.. 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych) 200 ml oleju z ryżu 1 kawałek kory cynamonu 4-5 goździków 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie

Moje domowe kucharzenie
Śledzie po żydowsku 192

dag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej  1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo do  słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego WYKONANIE: Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku. Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy(...)zmiękły Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.  Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika. Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę

W kuchennym oknie Ewy
Smażony śledź atlantycki 175

sobie to coś. Jeżeli chodzi o ości, to nie sposób ich wyciągać. Przypominają nitki i można je śmiało jeść. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI śledź atlantycki tusza 2-3 sztuki mąka pszenna (np. Wrocławska) olej przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, przyprawa(...)WYKONANIE Śledzia umyć, przeciąć i wyciągnąć szkielet. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem wedle uznania. Przyprawioną rybę obtoczyć delikatnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć na nim śledzie i smażyć z obu stron do momentu aż ryba będzie przypieczona i miękka (około 10 minut

Passions hobbies life
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 176

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić(...)drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami śledzie i kapustę. Zalać olejem rzepakowym. Odstawić na 3 dni do lodówki. zastawa

królestwo garów
Krajanka śledziowa z czosnkiem 264

Święta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w porach 92

przepisów jest bardzo prosta, takie też są śledzie w porach, które robi się błyskawicznie. Śledzie w porach to rodzaj sałatki, a raczej przekąski, w skład której wchodzą śledzie, por i jabłko, czyli bardzo krótka lista składników. Do zrobienia tej przekąski użyłam solonych filetów śledziowych, ale mogą to też być filety w oleju, których nie musimy wcześniej moczyć w wodzie (chyba(...)smaku. Śledzie w porach to świetna przekąska, idealna na wigilijny stół, urodziny, imieniny lub inne okazje. Przepisów na śledzie jest mnóstwo, każdy ma swoje ulubione i sprawdzone, ale czasami warto spróbować czegoś nowego, dlatego proponuję skorzystać z przepisu na śledzie w porach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie w porach: 350 g solonych filetów śledziowych w oleju 150 g pora

Danka Pichci
Śledzie z orzechami i pieprzem cytrynowym 56

Śledzie z orzechami i pieprzem cytrynowym Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska i rodzinnymi spotkaniami. Jednym z takich dań, które nieodłącznie wpisują się w świąteczne menu, są śledzie. Jednak w tym roku proponuję nieco inną, nowoczesną wersję tej klasycznej przekąski – śledzie z orzechami i pieprzem cytrynowym(...)mieszanka pinii, pestek dyni, słonecznika 3 cebule 1 cytryna 2 łyżki pieprzu cytrynowego 0,5 szklanki oleju roślinnego 1 łyżka miodu Sól do smaku Jak zrobić śledzie z orzechami i pieprzem cytrynowym: Śledzie pokrój na kawałki o wielkości około 2-3 cm. Orzechy (jeśli trzeba posiekaj na mniejsze kawałki). Możesz je również lekko podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć

Dorota Smakuje