sobą do pracy :) SKŁADNIKI (344 kcal) 100 g piersi z kurczaka 50 g mozzarelli (u mnie w małych kulkach) mała garść mieszanki sałat mała garść szpinaku 100 g pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 1 łyżeczka pikantnej oliwy (lub zwykła +pieprz/chili) sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy lub pieczemy w rękawie. Studzimy i kroimy(...)kostkę. Sałaty i szpinak mieszamy w misce. Dodajemy mozzarellę, oliwki i pokrojone pomidorki. Skrapiamy papryką z chili. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeProsto, smacznie, zdrowo :) SKŁADNIKI 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 główki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz zioła prowansalskie 3 łyżki posiekanej bazylii PRZYGOTOWANIE Piersi przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą(...)kostkę, cukinię w talarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePyszna, lekka sałatka z awokado :) Samo zdrowie - polecam :) SKŁADNIKI 2 garście mieszanki sałat z rukolą 4 jajka ugotowane na twardo 1 dojrzałe awokado 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty myjemy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na połówki. Awokado obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Możemy oczywiście dodać więcej oliwy, aby była mniej(...)gęsta do makaronu. Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z delikatnie podgrzaną w rondelku tapenadą. Wykładamy na talerz i podajemy z pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego
ChilliJemySkładniki: 100 g makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki(...)plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 buraki 1/2 główki sałaty lodowej cukinia 250 g łososia 1/2 puszki kukurydzy konserwowej garść pomidorków koktajlowych 2 cebulki dymki Buraki ugotować do miękkości przez około 30 minut. Ostudzić a następnie pokroić w kosteczkę. Cukinię pokroić w pasterki, wraz z łososiem i cebulą umieścić na blaszce do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec przez 20 minut w 150 stopniach z użyciem(...)posiadamy takiej funkcji piec trochę dłużej. Łosoś ma być upieczony a cukinia lekko zrumieniona. Ostudzić. W misce ułożyć posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem. Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki
Moja Galeria Smakuskładników mogłem wybrać według własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek listki świeżej bazylii listki świeżej bazylii czerwonej listki świeżego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki(...)Makaron przekładamy do pojemnika na ryż. Na 9 mniut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby. Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajamy na pół. Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy makaron, polewamy go oliwą z oliwek i posypujemy ziołami toskańskimi. Przekładamy go następnie na talerz, przekładamy na niego pulpety
Parowar Facetakaszanych specjałów – tym razem papryka faszerowana kuskusem Składniki: - 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g) - 1/3 szklanki wody - 2 duże papryki - 1 pierś z kurcza1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 8 pomidorków koktajlowych - 8 kosteczek sera feta - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz Porcja na 2 osoby. Najpierw przekrawamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie papryki lekko smarujemy oliwą(...)kuskus i zalewamy go gorącą wodą i pozostawiamy na 5 minut aby nam kasza napęczniała wodą. Potem dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone na połówki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie mieszamy. Teraz wyciągamy paprykę i faszerujemy ją kuskusem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Smacznego
Kuchenne Wariacjemogą zastępować obiad, szczególnie w ciepłe dni. Z dodatkiem mozzarelli i oliwek jest szybka, smaczna, lekka i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 2 garście rukoli kulka mozzarelli kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście oliwek sól pieprz curry oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka przekrawamy w poprzek na dwa cienkie kotlety (możemy lekko rozbić). Przyprawiamy solą, pieprzem(...)łyżeczkami curry. Grillujemy na złoto z obu stron. Wystudzoną kroimy na cienkie paski. Rukolę myjemy, dodajemy kurczaka, oliwki i przekrojone na pół pomidorki i plasterki mozzarelli. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy oliwą. Gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjefood! Dla mnie świeża chrupiąca bagietka, krewetki i majonez to połączenie idealne :) Po zjedzeniu takiej kanapki nie potrzeba mi nic więcej! Składniki: 200 g ugotowanych krewetek, bagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, odpowiednio doprawiamy solą(...)drobno posiekaną natkę pietruszki, całość przesmażam jeszcze chwileczkę. Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, plasterki sera, krewetki i rukolę. Uwielbiam to! Pyszne, świeże i takie szybkie! Smacznego
Plate of Joyszczypiorku! Tak pysznie! Dzisiejszy wpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :) Składniki: mała bagietka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, ricotta, oliwa cytrynowa, sól i pieprz, parmezan Bagietkę należy wcześniej opiec / zgrillować / podgrzać na patelni - żeby była chrupiąca. Ze szparagów odłamać łyko - wystarczy delikatnie napiąć szparaga(...)zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem. Wcześniej podgrzaną bagietkę smaruję ricottą, następnie układam wstążki cukinii, szparagi, świeżą bazylię i pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną kanapką cieszymy wzrok i szybciutko spożywamy mrucząc przy tym rozkosznie ;) Mmmmm jakie to dobre! Smacznego
Plate of Joygotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku, olej rzepakowy - kilka łyżek ew. wędzona ryba, jajko, pierś kurczaka Fasolkę szparagową, groszek i bób należy(...)ugotować. Po ugotowaniu należy obrać bób ze skórki. Do miski / talerza wkładamy kaszę, pokrojoną na pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Plate of Joypracy, a tyle przyjemności z jedzenia! Podane z salsą z pomidorów, papryki, oliwek i czosnku. Pyszne! Składniki: (dla 2 osób) przegrzebki, 3-4 sztuki na porcje, 7-10 pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej papryki szpiczastej, 5-6 czarnych oliwek, 1/2 natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przegrzebki umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć(...)dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, po 1 minucie z każdej strony. Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę i oliwki w drobną kosteczkę, posiekać natkę pietruszki oraz zetrzeć na drobnej tarce ząbek czosnku (lub przecisnąć przez praskę). Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwy z oliwy, dokładnie wymieszać. Przesmażone przegrzebki podajemy z salsą i ew. świeżą bagietką
Plate of Joyświeżutka kromka pieczywa z twarożkiem ze szczypiorkiem? Z rzodkiewką, pomidorem czy ogórkiem? Dobrej jakości twaróg, śmietana, chrupiące i pełne niesamowitego aromatu warzywa! Pyszności! Składniki: twaróg, śmietana,* szczypiorek, rzodkiewki, pomidorki, sól, pieprz ew. ogórek, kiełki Twarożek włożyć do miseczki i rozdrobnić przy pomocy widelca, dodać śmietany, drobno pokrojonego szczypiorku oraz rzodkiewki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podać z pokrojoną(...)rzodkiewką i pomidorkami. Możemy dodać plasterki ogórki. Całość posypać kiełkami. Smacznego :) * śmietanę często mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym, aby twarożek był lżejszy
Plate of Joykuskusa 2 szklanki wody 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe 2 łyżeczki masła cytryna pół zielonego ogórka pół czerwonej papryki 15 oliwek czarnych 15 oliwek zielonych nadziewanych papryką 10 pomidorków kokajlowych pieprz oliwa cytrynowa Przygotowanie: Kostki rosołowe kruszymy w misce i zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem(...)się ładnie rozdzieliła. Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże paski. Zarówno czarne jak i zielone oliwki przekrajamy na pół. Pomidorki dzielimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa łączymy z kuskusem i delikatnie mieszamy. Sałatkę doprawiłam pieprzem. Nie używałam już soli gdyż same kostki rosołowe i oliwki dają dość słony
Taste Therapy