Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam… Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól(...)przez około 15 minut. Plasterki boczku pokroić w większe paski i upiec lub usmażyć na patelni. Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku. Smacznego
Oryginalny smakpomidorem. Ekspresowy przepis na ekspresową pizzę. Nie ma sposobu, by nie wyszła. Niezależnie od posiadanych talentów kulinarnych. Potrzebne nam będzie: ciasto na pizzę, 250 g mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, rukola, oliwa z oliwek, sól, pieprz i ewentualnie na wierzch szynka. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy ciasto na pizzę. Robimy w nim nakłucia widelcem. Myjemy pomidorki koktajowe. Przekrajamy(...)pół. Kroimy w plasterki mozzarelę. Rozkładamy ją na spodzie pizzy. Na to kładziemy połówki pomidorków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 10 minut (albo dłużej – sprawdzamy, czy spód ciasta jest wystarczająco upieczony). Po wyjęciu pizzy z piekarnika czekamy aż ostygnie. Rozkładamy na jej wierzchu rukolę i ewentualnie szynkę. Smacznego Smacznego. Pozdrawiam
MODA NA BIOkaszy pszennej 200 g ciecierzycy z zalewy lub puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny 1 łyżeczka curry 6 przepiórczych jajek 6 koktajlowych pomidorków 100 g fety oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy(...)natką pietruszki oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryn i curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, pomidorki również kroimy na pół, natomiast fetę w kostkę Na dużym talerzu układamy kaszę z ciecierzycą, na wierzchu układamy pomidorki, jajka i fetę. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą
Kulinarne przygody Gatitybędą oko radować. Składniki : 2 porcje 100 g serka kremowego pesto, rukola Arla Apetina, 150 g makaronu pappardelle, 1 łyżka kapary, 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 2 garście pomidorków koktajlowych, 2 jajka, 1 łyżka octu, świeży szczypiorek, świeże oregano, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy(...)czasie na patelni podgrzewamy w całości pomidorki i przygotowujemy jajko w koszulce. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, szczyptę soli. Jajko wbijamy do kubeczka, tak żeby żółtko było w całości. Widelcem energicznie mieszamy wodę tak aby powstał wir. W sam środek przelewamy jajko, które gotujemy ok. 4 min. Jajko delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi. Makaron mieszamy
Moniki Smakołykiużyłam Wielkopolskiego Oleju Lnianego , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . SKŁADNIKI: 5 liście sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, 1/2 cukinii, 1 filet z piersi kurczaka, 10 pomidorków cherry, 1 ogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego SEMCO, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet(...)kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam olejem i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję po około 4 minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej
Tradycyjna kuchnia Kasiświęta. Zapisz przepis Drukuj Składniki 100g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w gotowych plastrach, ale niekoniecznie) 4 duże (L) jajka duża garść poszarpanych kolorowych sałat 8-10 pomidorków koktajlowych 100g fety 1 mała czerwona cebula 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie, inne składniki już ją zawierają!) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny(...)części. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie (ok. 2mm) półtalarki, rozdzielamy na pojedyncze pióra i mieszamy z łyżką soku z cytryny, aby nabrała pełniejszej barwy. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Łososia dzielimy na cienkie (5-8mm) plasterki. Fetę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na dno półmiska układamy sałatę, a na niej cebulę. Następnie rozkładamy równomiernie połówki jajek
Kulinarna Pokusaprostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 2014-12-30 14:12:33 Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem w towarzystwie przybrania z sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karpia – dzwonka lub filet 350g pieczarek 100g surowego boczku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki(...)mąki 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego garść poszarpanych kolorowych sałat kilka pomidorków koktajlowych cytryna Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w drobną kostkę po wcześniejszym upewnieniu się, że nie zawiera fragmentów skóry lub kości. Dzwonka karpia dzielimy na połówki wzdłuż ości grzbietowych, najlepiej usuwając je przy okazji. Jeśli natomiast dysponujemy
Kulinarna Pokusaskładniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim aromatem cały dom. Do ziemniaków i świeżych pomidorków dodałam też przyjemnie kwaskowate kąski pomidorów suszonych i wiosenny powiew w postaci krążków cebulki dymki. Tymianek ma fantastyczny zapach i smak, który nie sposób porównać z niczym innym, a jego(...)urocze, drobne listki pięknie ozdobią każde danie. Składniki: 800 g młodych ziemniaków 200 g pomidorków daktylowych 4 cebulki dymki 6 sztuk suszonych pomidorów (nie w oliwie) 1-2 łyżki oliwy Sól, pieprz kilka gałązek tymianku Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki i podgotuj na parze (lub w wodzie) przez 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Pomidorki przekrój na połówki
Roślinna - blog wegańskikluchy i jest nam z tym dobrze :) Oprócz spaghetti na talerzu znalazły się zielone szparagi (jak ja je lubię!), wędzony na zimno łosoś i koktajlowe pomidorki. Na koniec kilka płatków parmezanu i jest pysznie! Składniki (na 4 porcje) 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów łososia wędzonego(...)zimno garść pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy parmezan lub grana padano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Spaghetti wrzucić do osolonego wrzątku i gotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi pozbawić twardych końcówek i pokroić na 4-5 cm kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i smażyć 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Plastry
Kulinarne InspiracjePrzepis na sałatę z wątróbką już kiedyś tutaj zapisywałam. Dziś z pomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się niechęci do wątróbki. Sok malinowy naprawdę genialnie tu pasuje. Polecam :) Składniki : mix sałat (u mnie rukola i lodowa odmiany Królowa lata) kilkanaście liści kolendry (z ogonkami) 4 wątróbki indycze ewentualnie : łyżka mąki 6 sporych(...)pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula pieprz olej łyżka keczupu łyżka soku malinowego łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy ewentualnie : łyżeczka babki płesznik Sałaty wypłukać, odwirować i ewentualnie rozdrobnić. Przełożyć do salaterki. Dodać posiekaną kolendrę. Dodać do sałat. Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać do sałat.. Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki Całość posypać mielonym
Weekendy w domu i ogrodziePyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w dwóch kolorach. W lodówce miałam czerwony ser z dodatkiem pesto. Dorzuciłam sałatę, kurczaka i trochę pomidorków i wyszła smakowita uczta dla całej rodzinki. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 mała sałata lodowa 300 g pomidorków cherry 300 g sera w plasterkach z czerwonym pesto sól prowansalska olej rydzowy do skropienia przyprawa do sałatek(...)pokroić w paski i oprószyć solą prowansalską. Patelnię grillową skropić olejem i dobrze rozgrzać, ugrillować mięsko i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ser również porwać na kawałki. Pomidorki pokroić w ćwiartki a ugrillowanego kurczaka na małe kawałki. Dodać do sałaty i sera. Wszystko wymieszać. Skropić olejem rydzowym oraz oprószyć przyprawą do sałatek i jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujeprzygotowania roladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim serkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie koziego serka pomidorki koktajlowe rukola oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki. Smarujemy je oliwą z obydwu stron i grillujemy(...)patelni grillowej. Odkładamy do przestudzenia. Pomidorki kroimy na pół, serek w plasterki. Każdy plasterek bakłażana solimy i pieprzymy, układamy na nim listki rukoli, połówki pomidorków i kawałek serka. Zwijamy ciasno w roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie kropimy oliwą i octem balsamicznym
Kulinarne przygody GatitySkładniki: pomidorki koktajlowe 3 plastry sera gouda 3 kawałki ulubionego topionego serka 100g sera koziego 100g gotowanego kurczaka puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól pieprz Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pomidorki ścinamy i drążymy. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy kukurydzę i pokrojone sery. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem min. Godzinę i faszerujemy nią pomidorki. Smacznego
Wielki apetytprzekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną. Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylie Do tak sporządzonej(...)marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę Do farszu dodajemy pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu z grillowanym i pokrojonym na kawałki Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy
Wielki apetytskładniki: pomidorki koktajlowe czarne oliwki serek biały solanki lub krakersy liście bazylii lub natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Pomidorki przekrawamy na pół a następnie z każdą połówkę napinamy i delikatnie rozchylamy (tak powstały skrzydełka). Oliwki przekrawamy wzdłuż a następnie z każdej połówki odcinamy 1/3 oliwki (tak powstała główka). Z resztek oliwek wycinamy kropeczki i układamy je na pomidorkach. Solanki kroimy
Domowy Smak Jedzenia