wykwintną sylwestrową przekąskę. U mnie w wersji wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera gorgonzolakawałek sera camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka(...)kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki.5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy
W kuchni Katieoliwą z oliwek można…”. Polecam serdecznie! Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Casarecce)1 duży, okrągły bakłażan 1/2 ząbka czosnku20 koktajlowych pomidorków listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku 1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy(...)lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Na suchej, teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron. Gotujemy makaron al dente
Mia Cucina Sofietaspróbować, aby poznać jej smak! Zapraszamy ((;! Składniki: ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2 szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisie na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron łączymy z łyżką oliwy z oliwek(lub innego preferowanego oleju do sałatek) i dokładnie mieszamy. Pomidorki dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Odsączone oliwki kroimy również na pół lub w paseczki. Opłukane i osuszone świeże zioła również siekamy na drobniejsze
Symfonia Smakówmałym dodatkiem na ciepło. Bardzo pzypasował mi ser halloumi, choć jego cena do najniższych nie należy. Do tego podsmażona szynka szwarcwaldzka (jest tańsza od parmeńskiej), sadzone jajko, trochę zielonego, pomidorki, prażony słonecznik, sos winegret . I obiad gotowy w 10 minut. Zamiast jajka można podsmażyć świeże morele, nektarynki lub plastry brzoskwini. Tak na drugi dzień na przykład, dla odmiany(...)porcje mix sałat (albo sałata lodowa, masłowa lub każda inna) ser halloumi (opakowanie 225 g) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub parmeńskiej) 2 jajka ok. 1/2 szklanki łuskanego słonecznika kilka pomidorków koktajlowych groszek konserwowy lub kukurydza sos winegret z TEGO przepisu 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Słonecznik prażymy na suchej i rozgrzanej patelni. Możemy lekko posolić. Odkładamy do wystudzenia
bistro mamawszystkim tym, którzy szparagi uwielbiają Omlet: 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej zioła prowansalskie sól, pieprz masło klarowane Dodatki: kilka zielonych szparagów około 100 g mozzarelli w zalewie kilka pomidorków koktajlowych 50 g szynki parmeńskiej Pomidorki kroimy na połówki. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (główki(...)płaską łyżkę maki, mieszamy rózgą kuchenną. Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy przez chwilę pokrojone szparagi (główki szparagów dodajemy pod sam koniec). Wlewamy mieszankę jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pomidorki, szynkę oraz kawałki mozzarelli. Oprószamy całość szczyptą ziół prowansalskich. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż omlet się zetnie. Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki: szparagi – 250 g pomidorków koktajlowych – 2 ząbki – 1 cebula – 1 pęczek szparag – grana padano do posypania (opcjonalnie) – 2 łyżki oliwy z oliwek – czarne oliwki marynata do mięsa – 1 sztuka piersi z indyka – 1 szt. czerwonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu(...)piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok. 30-40 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Od szparagów odłamujemy twardą końcówkę. Grillujemy je na patelni. Pomidorki przekrawamy na pół. Patelnie rozgrzewamy i wylewamy oliwę. Cebulę i czosnek wrzucamy i podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy podgillowane wcześniej szparagi i na końcu pomidorki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Myjemy
I LOVE LIFEsmaczny obiad lub kolację. Świeże szparagi nie potrzebują długiego gotowania, a jedynie ich blanszowania i przesmażenia na maśle z ulubionymi dodatkami. Zachęcam spróbować połączyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, cykorią i szynką parmeńską. Całość wykańcza kremowy, aksamitny sos holenderski. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób SKŁADNIKI: 500g świeżych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 1 gałązka pomidorów(...)szparagi przelej na sitko i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi powinny pozostać chrupiące, aldenete. Na rozgrzanym maśle przesmaż rozmaryn z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Następnie dodaj szparagu, pomidorki koktajlowe i przekrojoną na pół cykorię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość smaż ok. 2-3 min. PRZYGOTOWANIE sosu holenderskiego: W rondelku rozpuść masło i odstaw. Do blendera wbij
kulinarnyJamakaronem, warzywami i szynką. Sałatka jest sycąca, pyszna i zdrowa. Składniki: 1/2 szkl makaronu pełnoziarnistego świderki Arc Pol 2 łyżki pesto 2 plastry szynki 50 g sera żółtego 8 pomidorków koktajlowych 1/2 szkl. oliwek zielonych 1 łyżka orzechów włoskich koperek sól pieprz suszona bazylia Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe(...)pokroić w ćwiartki. Ugotowany makaron wymieszać z pesto z pomidorów suszonych. Do makaronu dodać szynkę, ser, oliwki, pomidorki oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sałatkę przekładamy do słoika i posypujemy posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachwytrawnej. Do omletów pasuje niemal wszystko, więc możemy jego "wnętrze" swobodnie modyfikować tym na co mamy aktualnie ochotę. U mnie dzisiaj omlet w wersji wytrawnej z kurczakiem, serem i pomidorkami. Składniki: Na 1 omlet potrzebujemy: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Nadzienie: 1/2 piersi z kurczaka 3-4 pomidorki koktajlowe garść sałat 1/4 papryki(...)mozarella Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż nie będzie surowy. pomidorki i paprykę oraz cebulkę kroimy Jajka rozbijamy, mieszamy z mlekiem oraz doprawiamy solą do smaku. Roztrzepujemy je widelcem lub trzepaczką. Na rozgrzaną patelnię z masłem wylewamy masę jajeczną. Smażymy
Kuchnia Pełna Pasjiwyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku. Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej(...)nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgine 1 czerwona cebula 100 g fety Przygotowujemy
Kuchnia w oparachlampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła 2 łyżki oliwy 1 szalotka 30 g orzechów włoskich 150 g krewetek BLACK TIGER (około 12 sztuk) 6 pomidorków koktajlowych 30 ml brandy (3 łyżki) 125 ml śmietanki 30% 1 łyżka octu balsamicznego 150 g makaronu tagliatelle 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: sól, pieprz, szczypta chili skórka otarta(...)gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając. Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki
cool and mintyjest paprykowy krem! Przekonajcie się sami. 8 czerwonych papryk 1 główka czosnku Świeży tymianek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z kaparami (mogą być oczywiście osobno) 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść pomidorków koktajlowych Łyżeczka chili Papryka wędzona do wywaru Litr bulionu warzywnego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy Duża cebula Oliwa 2 łyżeczki cukru Masło Sól Pieprz Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i układamy(...)blaszce do pieczenia razem z pomidorkami. Na każdą paprykę odrobina masła i tymianku. W folii pieczemy ząbki czosnku z tymiankiem, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzany do 200 stopni – pieczemy do momentu, aż skórka na paprykach zacznie robić się czarna. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski, przykrywamy i czekamy aż wystygną. W tym czasie możemy przygotować bulion warzywny. Bulion
MarcinChefdelikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Składniki: 125g makaronu pappardelle 125g fileta z wędzonego pstrąga 20g świeżego szpinaku 5 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 8 pomidorków koktajlowych 120g zielonego groszku (mrożonego) 3 jajka na twardo świeżo zmielony pieprz Dressing: 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. 3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. 4. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. 5. Fileta z pstrąga podzielić na mniejsze kawałki. 6. Dressing: Wymieszać musztardę z miodem
Szalona Kuchnia Ewelinywzględu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki(...)mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku 15 dag startego sera gouda 5 dag serka camembert z zielonym pieprzem Gałązka pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Łososia bez skóry natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego
Wanilia i Kardamondodatkiem do grzanek typu bruschetta. I właśnie do takich pysznych grzanek wykorzystałam ten ser. W moich grzankach zcaliłam ostry smak bryndzy, ze słodką cebulką i dość kwaśnymi pomidorkami. I to był strzał w 10! 👍 Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację . Użyłam: bagietkę na grzanki ser bryndza pomidorki koktajlowe cebulę oliwa czosnek bazylia olej Wykonanie: Cebulę podsmażamy(...)kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy każdą kromkę, po czym nakładamy przesmażoną na złoto cebulkę. Na nią układamy poduszoną widelcem bryndzę, a na wierzch pomidorki koktajlowe, wymieszane z bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 15 minut
Walijskie Pichcenie