jako baza czy składnik niektórych dań. Wawrzyńca kupicie m.in w sklepach Lidl, Carrefour, Intermarché, E.Leclerc, Netto, Delikatesy Centrum czy Stokrotka. Różnorodność warzyw sprawi, że nasz stół będzie kolorowy. Mini-pomidorki z mozzarellą: pomidorki koktajlowe, kulki mini-mozzarelli w zalewie, listki świeżej bazylii, oliwa (może być smakowa), posiekana pietruszka/bazylia . Pomidory, bazylia i mozzarella to połączenie genialne. Smakuje niemal każdemu. Składająca się(...)tych składników sałatka caprese to narodowe włoskie danie i jedna z najpopularniejszych przystawek na świecie. Tradycyjną sałatkę, zamiast pokrojonych w plastry składników, możemy podać niekonwencjonalnie, używając pomidorków koktajlowych i mini-mozzarelli, które należy umieścić na wykałaczce. W ten sposób nasza mini-sałatka będzie wygodna do jedzenia (nawet na stojąco), a dodatkowo ładnie będzie prezentować się na stole. Pietruszkę oraz bazylię
Poezja smakukońcówkom szparagów. Jeśli są zupełnie wysuszone, bez życia, lepiej sięgnąć po inny pęczek. Czas : 15 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Pęczek szparagów Pęczek rzodkiewki Duża garść pomidorków koktajlowych Kalarepka 2 kromki chleba, albo mała bułka 4 jajka 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz Dresing 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krok(...)się wody wrzuć szparagi. Gotuj przez 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw. Krok 3 Przełóż rondel z powrotem na palnik. Rozgrzej mocno, a następnie wrzuć do niego pomidorki. Praż przez kilka minut aż ładnie się podpieką. Następnie przełóż je do oddzielnego naczynia. Krok 4 Zmniejsz ogień, wlej do rondla 2 łyżki oliwy a następnie wrzuć na nią pokrojone
Niedzielny kucharzPóźniej zazwyczaj okazuje się, że quiche trafia w gusta domowników i domagają się częściej tego typu dań. Dzisiaj super prosty quiche z niewielką ilością składników, na kruchym cieście z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto wykonałam z mąki pszennej pełnoziarnistej, która ma nieco niższy indeks glikemiczny, niż mąka biała. Włoskiego aromatu dodają świeżo siekane zioła, które można zastąpić także suszonymi. Składniki(...)pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 100g schłodzonego masła startego na tarce o grubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę) 60ml zimnej wody łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 15-20 pomidorków koktajlowych 4 jajka 100ml śmietany 12% 125g świeżej ricotty 50g tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz posiekane liście bazylii i oregano (łyżka ziół) Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać
DietologSałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami to szybki pomysł na pyszną kolację. Przygotowałam ją zaledwie z kilku składników i skropiłam oliwą z oliwek. Można także polać ją sosem vinegret, sosem mursztardowo-miodowym czy sosem balsamico. Wersja z oliwą jest jednak lżejsza i wymaga od nas mniej pracy. Zrobienie sałatki zajęło mi dosłownie kilka minut. Ser z pleśnią dodany(...)Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z awokado i krewetkami Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z awokado, serem pleśniowym i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki kilka liści sałaty rzymskiej awokado 10 pomidorków koktajlowych kawałek sera z niebieską pleśnią oliwa z oliwek pieprz do smaku Przepis
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI Kluseczki 400 g ricotty 200 g m ą ki pszennej 100 g parmezanu 2 jaja s ó l, pieprz Pomidorki 200 g pomidorków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru bazylia oregano oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Gnocchi 400 g di ricotta 200 g di farina 100 g di parmigiano 2 uova sale , pepe(...)iniziare a preparare gli gnocchi mettete la ricotta a scolare in un colino. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Po ł ówki pomidorków podsmażamy z drobno pokrojonymi 2 ząbkami czosnku oraz kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy łyżeczką cukru, sol ą , pieprzem oraz suszonym oregano. Pomidorki podsmażymy ok. 5 minut. **** In una padella
La grande e la piccola cuocaDuuużo czosnku, oliwa z oliwek, kilka świeżych pomidorków, pachnąca latem bazylia, passata, aromatyczne zioła roztarte w dłoni. Całe danie. Smaczny i aromatyczny obiad. Prostota, klasyka. Makaron + coś. Do tego danie zaspokaja głód na długo. Makaron zawsze smakuje, w różnych konfiguracjach. Ile wersji tyle smaków. Mimo, że czasem używamy tych samych składników, efekt finalny bywa różny, inaczej smakuje(...)Pachną latem a ich czerwony kolor przyciąga. Cale danie przyciąga, zaś w kuchni unosi się piękny czosnkowo-pomidorowy aromat. Smacznego:) Składniki: 280 g makaronu spaghetti szklanka passaty 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku przyprawy mielone: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz cukier trzcinowy / biały - płaska łyżeczka do smaku oliwa z oliwek parmezan i bazylia do podania Przygotowanie: Rozgrzej
Zasmakuj Kuchniciepłe dni spokojnie można zjeść obiad na balkonie czy tarasie, ważne, aby pod gołym niebem, na świeżym powietrzu. Proste znaczy najlepsze. Dzisiejsze składniki dobrze znacie, a połączenie mozzarelli i pomidorków jest klasyczne i sprawdzone. Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi / 1 porcja Składniki: 1/4 sałaty lodowej 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych gruby plaster czerwonej cebuli 1 kula mozzarelli 2 łyżeczki(...)oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Sałatę kroimy. Rozkładamy w misce. Pomidorki koktajlowe dzielimy na ćwiartki, układamy na sałacie. Czerwoną cebulę siekamy, mozzarellę rozrywamy na mniejsze części. Ser z cebulą układamy na sałacie lodowej z pomidorkami. Skrapiamy olejem rzepakowym lub dobrej jakości oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem
Moja smaczna kuchniaSkładniki 1 średnia cukinia 200 ml śmietanki 30 % 1 ser z niebieską pleśnią (ok 150 g ) - u nas "lazur" pół pęczka natki pietruszki pomidorki koktajlowe dobra sól, świeżo zmielony pieprz odrobinę dobrego oleju lub oliwy i octu balsamicznego- do skropienia pomidorków makaron Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 190-200 st. Pomidorki umyjcie i razem z szypułkami ułóżcie na blasze do pieczenia(...)Skropcie delikatnie oliwą (olejem) i octem balsamicznym i pieczcie około 20 minut. Upieczone przełóżcie do miseczki. W czasie pieczenia pomidorków ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając w osobnym naczyniu trochę wody z gotowania. Cukinię wyszorujcie i pokrójcie na dowolne kawałki- najlepiej na wstęgi- posłuży Wam do tego obieraczka do warzyw :). Natkę pietruszki posiekajcie. Śmietankę wlejcie
OliveandThymetęsknoty za wiosną i słońcem przygotowałam dzisiaj takie śniadanie. Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi, z czosnkiem, suszonym oregano i włoskim grana padano to jedno z lepszych pomysłów, gdy za oknem szaro i ponuro. Do tego zielona, musztardowa w smaku rukola. To już mój trzeci pomysł na zapiekane jajka i z pewnością będzie ich przybywać z czasem, bo bardzo(...)się taka kompozycja podoba. Mam nadzieję, że i Tobie także! Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 2 jajka 2 plasterki kiełbasy żywieckiej 1 ząbek czosnku 150 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki startego grana padano 1 garść rukoli sól do smaku Przygotowanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy plasterki kiełbasy żywieckiej
Moja smaczna kuchniaNiezwykle prosty sposób na przyrządzenie pomidorków koktajlowych- na sposób prowansalski – z miodem, oliwą z oliwek i tymiankiem. Tak upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania! Przygotowanie 10 min Pieczenie 20 min Dla 4 osób : 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 6 gałązek świeżego tymianku 3 łyżki płynnego(...)miodu Oliwa z oliwek Sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pomidorki umyj i zetnij z nich czubki. Umieść je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Gałązki tymianku podziel na mniejsze. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Posyp nim z wierzchu pomidorki. Posól i popieprz. Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania(...)letniej wody 60 g drożdży świeżych 70 ml oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru (około 12 g) 2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g) dodatki do focacci: pomidorki koktajlowe oregano rozmaryn świeży lub suszony olej lub oliwa do pomalowania focacci przed pieczeniem dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowania: Focaccia
Uwaga Babcia Piecze Chlebdiety więcej świeżych warzyw i owoców oraz przyrządzać dania bardziej lekkie. Przynajmniej ja staram się tak robić. Bardzo lubię twarożek ziarnisty. Postanowiłam go trochę urozmaicić i dodałam do niego pomidorki, rzodkiewkę i szczypiorek. Wyszło bardzo pysznie. Idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Pozdrawiam i przesyłam buziaki :). SEREK ZIARNISTY Z RZODKIEWKĄ I POMIDORKAMI. Składniki(...)twarożek ziarnisty 2 garście pomidorków truskawkowych lub koktajlowych kilka sztuk rzodkiewek 3 łyżki pokrojonego szczypiorku sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Twarożek ziarnisty przełożyć do miseczki, dodać pomidorki, rzodkiewkę i pokrojony szczypiorek
Zakątek rozkoszy kulinarnychmniejsze przekąski: 1 średnia dorada kilka łyżek mąki woda 250 g mieszanych winogron (białe i czarne) 1 łyżka masła sól i pieprz 250 ml sosu słodko-kwaśnego kilka pomidorków koktajlowych kilka kasztanów jadalnych (opcjonalnie) kilka supełków z fasolki wężowej (opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Doradę pozostawiając w całości oskrobać z łusek Na brzuchu wykonać małe cięcie od otworu(...)nabrała jednakowego koloru od góry i od dołu. Na innej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nie umyte i osuszone winogrona. Posolićje i popieprzyć. Po chwili dorzucić też pomidorki. Wszystko lekko podgrzać, niezbyt długo jednak, by pomidorki pozostały jędrne. Chcąc dodać zielony akcent w postaci wyjątkowo dekoracyjnych zielonych supełków z fasolek wężowych , odsyłam to tego przepisu . Chcąc dodać opcjonalnie kasztany
Sztuka gotowania w/g SamiryBardzo prosta sałatka z pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa(...)oliwek Umyte pomidorki przekroić na pół i włożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, a twaróg pokruszyć, dodając wszystko po kolei do pomidorków. Przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zamiast twarogu można użyć np fetę i dodać swoje ulubione przyprawy. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: cebula , pomidory , twaróg
https:KKuchniaMniamtarty tatin nigdy nie piekłam, z uwagi na brak odpowiedniej patelni, którą by można włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu(...)ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość w stosunku do oryginalnego przepisu). To jednak oczywiście moje osobiste preferencje. Poza tym tarta wyszła przepyszna - idealnie kruchutkie ciasto, cudownie słodkie pomidorki - nie można się jej oprzeć. Jedna tylko uwaga na koniec jeszcze - tartę należy przygotować w całej formie - bez odpinanych brzegów lub wyjmowanego dna. Inaczej soki się wyleją, i bez mycia
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomidorki daktylowe zamienione w tulipany to ciekawy pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Właściwie trudno tu o jakikolwiek konkretny przepis. Na pewno przydadzą się małe pomidorki (u mnie daktylowe), szczypiorek, sałata (np. rzymska) i przyprawiony serek twarogowy. Serek musi być gęsty, żeby nie wypływał z pomidorków. Ja użyłam fety i ricotty, które zmieszałam, doprawiając pieprzem i świeżą bazylią. Można(...)jednak doprawić go wg własnych upodobań. Pomidorki wystarczy głęboko naciąć na krzyż i usunąć wodnisty środek. Napełnione serkiem pomidorki trzeba ułożyć na talerzu przybranym sałatą i szczypiorkiem. Ja dla wygody do napełniania użyłam jednorazowego worka cukierniczego, ale można to zrobić po prostu łyżeczką. Pomysł na tę przystawkę narodził się w innej głowie, ale nie jestem w stanie wskazać, w której
Trzeci talerzrozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną. Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta. Nadzienie: Sałata Pomidorki koktajlowe Serek do smarowania twarożkowy Szynka papryka czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek Podam kilka propozycji jak jak wypełniłam moje naleśniki w/w składnikami, starałam się, aby naleśniki były różne(...)naleśnik trafił. Inność naleśników różniła się szczegółami, ale te detale zmieniały ich smak :) 1. Naleśnik szupinkowy, posmarowany serkiem, na to liście sałaty strzępiastej dwu kolorowej, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paski papryki. 2 . Naleśnik z sokiem z buraczka, posmarowany serkiem z czosnkiem, na to szynka,sałata, pomidorki i papryka. 3 . Naleśnik szpinakowy posmarowany serkiem
W kuchennej krainiezmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego(...)łyżki mąki 1 łyżka masła Dekoracja: liście świeżej bazylii pomidorki koktajlowe przekrojone na pół Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować około 2 minuty z małą ilością soli, po czym wyjąć z wody odcedzić, porozdzielać i od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Resztę makaronu rozłożyć płasko by płaty ni dotykały się wzajemnie. Mięso i sos Bolognese: 1. Na łyżce masła podsmażyć posiekaną
KreatywnePinyjajek, 1 ząbek czosnku, cebula, 150 – 200 g szynki gotowanej, łyżka tymianku świeżego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, sól, oliwa, 15 pomidorków koktajlowych w oliwie , 60 g sera cheddar, Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek(...)czosnku, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut. Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać. Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią). Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli
królestwo garówpyszną sałatkę z roszponką !! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Zapraszam do przepisu. Sałatka z roszponką Składniki: 2 opakowania świeżej roszponki pomidorki koktajlowe 250 gram ogórek zielony oliwki zielone ( ilość wedle uznania) suszone pomidory ( ilość wedle uznania) oscypek lub ser żółty wędzony sól oraz pieprz Sos: łyżka musztardy(...)łyżka majonezu łyżka ketchupu Przygotowanie: Ta bardzo smaczna i zdrowa sałatka jest wspaniała na każdą okazje. Roszponkę myjemy i osuszamy. Oliwki ja kroiłem na pół, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone pomidorki na 3-4 paski. Serek lub oscypek ścierami drobniutko na tarce. W kubku lub miseczce dodajemy po łyżce majonezu, ketchupu i musztardy i po dokładnym
Sprawdzone przepisy kulinarnepolędwiczki z łososia znanej Wam dobrze firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy(...)oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy
Blondynka Gotujebardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie(...)które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc
OstryKęskopereksok z cytrynypomidorki koktajloweDo przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.Mini kanapeczkiKlasyczne kanapeczki ze schabem, żółtym serem i pomidorkiem, to idealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie!Jakie składniki wykorzystacie to zależy(...)przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękanapkową pastę, sycący gulasz czy orientalny pilaw. Albo kolorową, letnią sałatkę, idealną na obiad czy kolację w upalny dzień. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z bobu, rukoli i pomidorków koktajlowych podana z kremowym pesto czosnkowo-orzechowym. Mniam - jaki ten sos jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam(...)Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę i dodałam pomidorków koktajlowych dla koloru. Powstała sałatka zarówno miła dla oczu, jak i dla podniebienia:)Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii
Chilli Czosnek i Oliwabardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie(...)które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc
OstryKęsDziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami oraz szynką parmeńską. Składniki na 2 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) około 20 liści bazylii 10 czarnych oliwek bez pestek świeżo zmielony zielony pieprz oliwa ocet balsamiczny Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomidorki(...)umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić wzdłuż na długie wąskie paski. Każdy pomidorek owinąć paskiem szynki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą posypać pieprzem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Na talerzu ułożyć bazylię, a na nią delikatnie rozerwaną mozzarellę, upieczone pomidorki oraz oliwki. Wszystko skropić oliwą, octem balsamicznym oraz doprawić zielonym pieprzem
Zabawa smakiemOmlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest bardzo pożywne i z pewnością zapewni solidny zastrzyk energii na cały poranek... Omlet można przygotować z różnymi dodatkami, ale o tej porze roku warto sięgnąć po szparagi, bo to bardzo zdrowe warzywo, a sezon(...)jest bardzo krótki 😉 Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 6 cienkich szparagów zielonych 3 pomidorki koktajlowe sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina oleju Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około
Kuchnia MagdaLenyoraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny) sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu(...)dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki
CynamonemPoOczachKolorowa i pyszna sałatka łącząca składniki, które bardzo lubie czyli brokuły, tortellini, fetę i pomidorki. Aby była lżejsza zamiast majonezu użyłam delikatnego sosu czosnkowego. Sałatkę można podać tak jak ja to zrobiłam w dużej szklanej misce albo ułożyć na dużych półmiskach wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać. składniki: 2 nieduże brokuły 250 g tortellini(...)mnie kolorowe z szynką 300 g pomidorków koktajlowych 250 g fety solidna garść słonecznika sos czosnkowy 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 2 nieduże ząbki czosnku zioła prowansalskie sól do smaku Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawić do smaku solą i ziołami. Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić
Monia miesza i gotujeprzystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który(...)przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu i 10 łyżek octu balsamicznego. Zanim zaczniesz go przyrządzać uchyl okno
Eat me! Fit me!komika, kompozytora, pisarza i poety pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej 150-200 ml białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy(...)naczynia, w którym będziemy je przyrządzać. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy czosnek. Gdy ten się zrumieni- dodajemy chili, następnie pokrojone na pół pomidorki i chwilę podsmażamy. Ryby delikatnie solimy, także w środku, i układamy na pomidorkach na patelni. Po chwili wlewamy wodę/bulion, a następnie wino, płyn powinien sięgać nie wyżej niż do połowy
PichceniomaniaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować
Moja Delicjażywienia zachwalają jej zalety. Kasze obniżają poziom cholesterolu. Pomagają przezwyciężyć depresję. Poprawiają wygląd skóry. Usprawniają pracę układu pokarmowego. Chyba więcej zalet już wymieniać nie trzeba :) Ta w towarzystwie rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej spora garść rukoli pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól, pieprz 2 łyżki białego octu winnego(...)podsmażyć cebulkę, na koniec dodać czosnek. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać ocet winny, doprawić solą i pieprzem. Na końcu wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Rukolę pokroić na większe kawałki, pomidorki koktajlowe na pół. Do miski przełożyć kaszę, dodać rukolę, pomidorki koktajlowe. Na końcu wymieszać z dressingiem z cebuli. Źródło
Moja Galeria SmakuSzybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka 1 cukinia 10 szt pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy skórka z połowy cytryny, starta listki bazylii sól, pieprz Filety umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Cukinię pokroić w słupki. Czosnek pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety
Moja Galeria SmakuSzybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika. Składniki na 2 porcje: 100 g razowego makaronu penne 120 g pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować(...)dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni
Moja Galeria Smakulunch w pracy! Małe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką, pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami i zielonym groszkiem, ale mogą być z tym co akurat macie w lodówce - z cukinią i pomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować! Składniki(...)tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe. Na pokrojone kawałki
Plate of Joychętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i mięciutka(...)suszonych drożdży (8 g) 1,5 łyżki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej 2,25 łyżeczki soli morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej soli) DODATKOWO: 12 pomidorków koktajlowych (mocno słodkich) 15 czarnych oliwek (lub zielonych według uznania) 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka oliwy do posmarowania ciasta odrobina soli morskiej do posypania WYKONANIE: W naczyniu zamieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonytuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki miodu sok z 0,5 cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy(...)oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony
Luźna KuchniaKlimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia idealnego bilansu składników odżywczych, możemy wpakować w nie przeróżne dodatki które dzięki różnorodności - w pełni mogą zaspokoić zapotrzebowanie choćby na witaminy i minerały. Bakłażan i mozarella dodadzą sytości sałatce, a rukola, sałata i pestki dyni(...)chrupkości, pomidorki cherry wraz z passatą i oliwą złączą wszystko w całość. Polecam na kolację! Składniki na 2 osoby Czas przygotowania 30 minut Składniki: 1 Bakłażan 6 listków sałaty masłowej 2 garście rukoli 12 pomidorków cherry Pół kulki mozzarelli Pestki dyni 5-6 łyżek passaty (Przecieru pomidorowego) Oliwa z oliwek Virgin Sól himalajska Pieprz czarny Igiełki rozmarynu Przygotowanie: 1/ Bakłażana
Kuchnia PROzdrowotnałyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy(...)wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem
Luźna Kuchniazwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość(...)masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia
OstryKęs