smaczny obiad lub kolację. Świeże szparagi nie potrzebują długiego gotowania, a jedynie ich blanszowania i przesmażenia na maśle z ulubionymi dodatkami. Zachęcam spróbować połączyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, cykorią i szynką parmeńską. Całość wykańcza kremowy, aksamitny sos holenderski. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób SKŁADNIKI: 500g świeżych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 1 gałązka pomidorów(...)szparagi przelej na sitko i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi powinny pozostać chrupiące, aldenete. Na rozgrzanym maśle przesmaż rozmaryn z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Następnie dodaj szparagu, pomidorki koktajlowe i przekrojoną na pół cykorię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość smaż ok. 2-3 min. PRZYGOTOWANIE sosu holenderskiego: W rondelku rozpuść masło i odstaw. Do blendera wbij
kulinarnyJamakaronem, warzywami i szynką. Sałatka jest sycąca, pyszna i zdrowa. Składniki: 1/2 szkl makaronu pełnoziarnistego świderki Arc Pol 2 łyżki pesto 2 plastry szynki 50 g sera żółtego 8 pomidorków koktajlowych 1/2 szkl. oliwek zielonych 1 łyżka orzechów włoskich koperek sól pieprz suszona bazylia Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe(...)pokroić w ćwiartki. Ugotowany makaron wymieszać z pesto z pomidorów suszonych. Do makaronu dodać szynkę, ser, oliwki, pomidorki oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sałatkę przekładamy do słoika i posypujemy posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachwytrawnej. Do omletów pasuje niemal wszystko, więc możemy jego "wnętrze" swobodnie modyfikować tym na co mamy aktualnie ochotę. U mnie dzisiaj omlet w wersji wytrawnej z kurczakiem, serem i pomidorkami. Składniki: Na 1 omlet potrzebujemy: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Nadzienie: 1/2 piersi z kurczaka 3-4 pomidorki koktajlowe garść sałat 1/4 papryki(...)mozarella Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż nie będzie surowy. pomidorki i paprykę oraz cebulkę kroimy Jajka rozbijamy, mieszamy z mlekiem oraz doprawiamy solą do smaku. Roztrzepujemy je widelcem lub trzepaczką. Na rozgrzaną patelnię z masłem wylewamy masę jajeczną. Smażymy
Kuchnia Pełna PasjiPolecam Składniki: 2 szkl ugotowanego makaronu (ja miałam krajankę) 100 g chudej kiełbasy 125 g mozzarelli pół żółtej papryki 150 g mrożonego groszku 2 jajka 1/4 szkl mleka 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku suszonego łyżeczka oleju do wysmarowania formy oraz: forma na tartę o śred. 26 cm Przygotowanie: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy(...)dodajemy do makaronu. Przyprawiamy i mieszamy. Formę wysmarowujemy olejem i wykładamy makaron z dodatkami, lekko dociskamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i zalewamy makaron. Posypujemy resztą sera oraz układamy połówki pomidorków. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw 15 minut pod przykryciem a potem 25 minut bez przykrycia
słodkie i nie tylko historie kulinarnewyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku. Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej(...)nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgine 1 czerwona cebula 100 g fety Przygotowujemy
Kuchnia w oparachlampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła 2 łyżki oliwy 1 szalotka 30 g orzechów włoskich 150 g krewetek BLACK TIGER (około 12 sztuk) 6 pomidorków koktajlowych 30 ml brandy (3 łyżki) 125 ml śmietanki 30% 1 łyżka octu balsamicznego 150 g makaronu tagliatelle 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: sól, pieprz, szczypta chili skórka otarta(...)gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając. Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki
cool and mintyjest paprykowy krem! Przekonajcie się sami. 8 czerwonych papryk 1 główka czosnku Świeży tymianek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z kaparami (mogą być oczywiście osobno) 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść pomidorków koktajlowych Łyżeczka chili Papryka wędzona do wywaru Litr bulionu warzywnego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy Duża cebula Oliwa 2 łyżeczki cukru Masło Sól Pieprz Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i układamy(...)blaszce do pieczenia razem z pomidorkami. Na każdą paprykę odrobina masła i tymianku. W folii pieczemy ząbki czosnku z tymiankiem, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzany do 200 stopni – pieczemy do momentu, aż skórka na paprykach zacznie robić się czarna. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski, przykrywamy i czekamy aż wystygną. W tym czasie możemy przygotować bulion warzywny. Bulion
MarcinChefdelikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Składniki: 125g makaronu pappardelle 125g fileta z wędzonego pstrąga 20g świeżego szpinaku 5 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 8 pomidorków koktajlowych 120g zielonego groszku (mrożonego) 3 jajka na twardo świeżo zmielony pieprz Dressing: 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. 3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. 4. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. 5. Fileta z pstrąga podzielić na mniejsze kawałki. 6. Dressing: Wymieszać musztardę z miodem
Szalona Kuchnia Ewelinywzględu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki(...)mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku 15 dag startego sera gouda 5 dag serka camembert z zielonym pieprzem Gałązka pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Łososia bez skóry natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego
Wanilia i Kardamondodatkiem do grzanek typu bruschetta. I właśnie do takich pysznych grzanek wykorzystałam ten ser. W moich grzankach zcaliłam ostry smak bryndzy, ze słodką cebulką i dość kwaśnymi pomidorkami. I to był strzał w 10! 👍 Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację . Użyłam: bagietkę na grzanki ser bryndza pomidorki koktajlowe cebulę oliwa czosnek bazylia olej Wykonanie: Cebulę podsmażamy(...)kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy każdą kromkę, po czym nakładamy przesmażoną na złoto cebulkę. Na nią układamy poduszoną widelcem bryndzę, a na wierzch pomidorki koktajlowe, wymieszane z bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 15 minut
Walijskie Pichcenieszklanki czarnych oliwek · 2 łyżki kukurydzy · ½ papryki żółtej · pomidorki koktajlowe · 300 gram piersi kurczaka · szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu · oliwa z oliwek(...)drobną kostkę i doprawiam. Na oliwie z oliwek smażę pierś i studzę. Składniki dressingu mieszam dokładnie. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroję drobno. Na dnie słoika układam: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewam dressing. Układam kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekoruję roszponką. Zamykam słoik i zabieram
Mango Papajanaprawdę zużycie resztek, które robimy czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Tym razem zapiekanka z makaronem, do tego kulki mięsne z indyka, cukinia, cebula czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku :-) Składniki kulki mięsne: 500 g mięsa(...)drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Reszta: ulubiony makaron (u mnie świderki) kawałek cukinii kilka pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeży koperek starta mozzarella świeże oregano 3 łyżki oliwy kilka suszonych pomidorów 1. Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroimy w plasterki, cebulę
kruche babeczkiPozostała część talerza prezentuje się następująco: 3-4 jaja z wolnego wybiegu 200 gram kurek 2-3 łyżki masła 1 szalotka garść parmezanu pomidorki koktajlowe sól i pieprz świeże zioła, np. oregano Na maśle smażę szalotkę oraz kurki do zarumienia. Do kurek lubię dodać rozmaryn więc czasem szczyptę wsypię. Dodaję pomidorki koktajlowe(...)razu ściągam z ognia patelnię. Odstawiam na kilka minut by jajka doszły. Najlepiej pod przykryciem. Posypuję parmezanem wierzch i podaję z domowym pieczywem, świeżymi ziołami i jeszcze kilkoma pomidorkami. Smacznego, Klaudia. A teraz... chyba pójdę upiec chleb, tak wielką mam na to ochotę
Mango Papajaprostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata jak i rozpoczynającej się barwnej jesieni. Voilà! Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas(...)przygotowania 10 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych 6 sztuk mini kulek mozzarelli 4 liski świeżej bazylii 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka
Wędrówki po kuchnikilka dodatków? Dla chcącego nic trudnego, a powstać może coś pysznego :) Inspirowane włoską kuchnią pizzerki z ciasta na bazie kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, zapieczone z passatą pomidorową, mozzarellą, pomidorkami, figami i…brzoskwinią, bo przecież mamy lato :) Skusicie się? Gwarantuję, że było pysznie! 3 pizzerki o średnicy około 15 cm ciasto: 100 g suchej kaszy jaglanej 50 g czerwonej(...)pieprz sos: 6 łyżek passaty pomidorowej spora szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki suszonego oregano łyżka posiekanej natki pietruszki dodatki: opakowanie mozzarelli light Galbani (125 g) mała cebula kilka pomidorków koktajlowych świeża figa brzoskwinia listki świeżej bazylii i mięty do podania Kaszę mieszamy z soczewicą, płuczemy i parzymy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy
Mienta blog