pomidorki - 2000 przepisów (strona:18/134)

Łopatka wieprzowa ze szparagami 59

łajzy do domu. Tym razem zaczepiała wieprzowinka i to ona zabrała się ze mna do oazy foszastego Królika. Miałam jakieś szparagi, co już wymagały uwagi, miałam jakieś pałetajace się pomidorki tak oto powstał obiad. Króliś zajdał swoją porcję zieleniny z łososiem, kupionym nad morzem, a ja miałam wypasione mięcho ze szparagami i młodymi ziemniakami. Niebo w gębie. Z tym mięchem(...)oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę Na szparagi 1 pęczek szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 200 g kolorowych pomidorków 200 g zielonego groszku czarny pieprz 1 łyżeczka mixu (tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, czubryca, sól) 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania / Instructions

Spice things up
Sałatka z halloumi i sadzonym jajkiem 226

małym dodatkiem na ciepło. Bardzo pzypasował mi ser halloumi, choć jego cena do najniższych nie należy. Do tego podsmażona szynka szwarcwaldzka (jest tańsza od parmeńskiej), sadzone jajko, trochę zielonego, pomidorki, prażony słonecznik, sos winegret . I obiad gotowy w 10 minut.  Zamiast jajka można podsmażyć świeże morele, nektarynki lub plastry brzoskwini. Tak na drugi dzień na przykład, dla odmiany(...)porcje mix sałat (albo sałata lodowa, masłowa lub każda inna) ser halloumi (opakowanie 225 g) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub parmeńskiej) 2 jajka ok. 1/2 szklanki łuskanego słonecznika kilka pomidorków koktajlowych groszek konserwowy lub kukurydza sos winegret z TEGO przepisu  1 łyżeczka masła Przygotowanie:  Słonecznik prażymy na suchej i rozgrzanej patelni. Możemy lekko posolić. Odkładamy do wystudzenia

bistro mama
Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską 108

wszystkim tym, którzy szparagi uwielbiają Omlet: 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej zioła prowansalskie sól, pieprz masło klarowane Dodatki: kilka zielonych szparagów około 100 g mozzarelli w zalewie kilka pomidorków koktajlowych 50 g szynki parmeńskiej Pomidorki kroimy na połówki. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (główki(...)płaską łyżkę maki, mieszamy rózgą kuchenną. Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy przez chwilę pokrojone szparagi (główki szparagów dodajemy pod sam koniec). Wlewamy mieszankę jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pomidorki, szynkę oraz kawałki mozzarelli. Oprószamy całość szczyptą ziół prowansalskich. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż omlet się zetnie. Źródło

Smaki Na Talerzu
Indyk ze szparagami 128

Składniki: szparagi – 250 g pomidorków koktajlowych – 2 ząbki – 1 cebula – 1 pęczek szparag – grana padano do posypania (opcjonalnie) – 2 łyżki oliwy z oliwek – czarne oliwki marynata do mięsa – 1 sztuka piersi z indyka – 1 szt. czerwonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu(...)piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok. 30-40 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Od szparagów odłamujemy twardą końcówkę. Grillujemy je na patelni. Pomidorki przekrawamy na pół. Patelnie rozgrzewamy i wylewamy oliwę. Cebulę i czosnek wrzucamy i podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy podgillowane wcześniej szparagi i na końcu pomidorki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Myjemy

I LOVE LIFE
Szparagi z cykorią, szynką parmeńską i sosem holenderskim 97

smaczny obiad lub kolację.   Świeże szparagi nie potrzebują długiego gotowania, a jedynie ich blanszowania i przesmażenia na maśle z ulubionymi dodatkami.  Zachęcam spróbować połączyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, cykorią i szynką parmeńską. Całość wykańcza kremowy, aksamitny sos holenderski. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób SKŁADNIKI: 500g świeżych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 1 gałązka pomidorów(...)szparagi przelej na sitko i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi powinny pozostać chrupiące, aldenete. Na rozgrzanym maśle przesmaż rozmaryn z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Następnie dodaj szparagu, pomidorki koktajlowe i przekrojoną na pół cykorię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość smaż ok. 2-3 min. PRZYGOTOWANIE sosu holenderskiego: W rondelku rozpuść masło i odstaw. Do blendera wbij

kulinarnyJa
SAŁATKA LUNCHOWA Z MAKARONEM 95

makaronem, warzywami i szynką. Sałatka jest sycąca, pyszna i zdrowa. Składniki: 1/2 szkl makaronu pełnoziarnistego świderki Arc Pol 2 łyżki pesto 2 plastry szynki 50 g sera żółtego 8 pomidorków koktajlowych 1/2 szkl. oliwek zielonych 1 łyżka orzechów włoskich koperek sól pieprz suszona bazylia Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe(...)pokroić w ćwiartki. Ugotowany makaron wymieszać z pesto z pomidorów suszonych. Do makaronu dodać szynkę, ser, oliwki, pomidorki oraz posiekane orzechy włoskie.  Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sałatkę przekładamy do słoika i posypujemy posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
Wytrawny omlet z piersią z kurczaka i serem 157

wytrawnej. Do omletów pasuje niemal wszystko, więc możemy jego "wnętrze" swobodnie modyfikować tym na co mamy aktualnie ochotę. U mnie dzisiaj omlet w wersji wytrawnej z kurczakiem, serem i pomidorkami. Składniki: Na 1 omlet potrzebujemy:  2 jajka szczypta soli 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Nadzienie: 1/2 piersi z kurczaka 3-4 pomidorki koktajlowe  garść sałat 1/4 papryki(...)mozarella Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż nie będzie surowy.  pomidorki i paprykę oraz cebulkę kroimy Jajka rozbijamy, mieszamy z mlekiem oraz doprawiamy solą do smaku. Roztrzepujemy je widelcem lub trzepaczką. Na rozgrzaną patelnię z masłem wylewamy masę jajeczną. Smażymy

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami 147

Polecam Składniki: 2 szkl ugotowanego makaronu (ja miałam krajankę) 100 g chudej kiełbasy 125 g mozzarelli pół żółtej papryki 150 g mrożonego groszku 2 jajka 1/4 szkl mleka 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku suszonego łyżeczka oleju do wysmarowania formy oraz: forma na tartę o śred. 26 cm Przygotowanie: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy(...)dodajemy do makaronu. Przyprawiamy i mieszamy. Formę wysmarowujemy olejem i wykładamy makaron z dodatkami, lekko dociskamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i zalewamy makaron. Posypujemy resztą sera oraz układamy połówki pomidorków. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw 15 minut pod przykryciem a potem 25 minut bez przykrycia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ROŚLINNA TARTA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, CUKINIĄ I FETĄ 90

wyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy  nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku. Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej(...)nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgine 1 czerwona cebula 100 g fety Przygotowujemy

Kuchnia w oparach
MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KREWETKAMI I BRANDY 187

lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła 2 łyżki oliwy 1 szalotka 30 g orzechów włoskich 150 g krewetek BLACK TIGER (około 12 sztuk) 6 pomidorków koktajlowych  30 ml brandy (3 łyżki) 125 ml śmietanki 30% 1 łyżka octu balsamicznego 150 g makaronu tagliatelle 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: sól, pieprz, szczypta chili skórka otarta(...)gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając. Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki

cool and minty
Zupa krem z pieczonej papryki 188

jest paprykowy krem! Przekonajcie się sami. 8 czerwonych papryk 1 główka czosnku Świeży tymianek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z kaparami (mogą być oczywiście osobno) 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść pomidorków koktajlowych Łyżeczka chili Papryka wędzona do wywaru Litr bulionu warzywnego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy Duża cebula Oliwa 2 łyżeczki cukru Masło Sól Pieprz Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i układamy(...)blaszce do pieczenia razem z pomidorkami. Na każdą paprykę odrobina masła i tymianku. W folii pieczemy ząbki czosnku z tymiankiem, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzany do 200 stopni – pieczemy do momentu, aż skórka na paprykach zacznie robić się czarna. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski, przykrywamy i czekamy aż wystygną. W tym czasie możemy przygotować bulion warzywny.     Bulion

MarcinChef
Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 132

delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Składniki: 125g makaronu pappardelle 125g fileta z wędzonego pstrąga 20g świeżego szpinaku 5 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 8 pomidorków koktajlowych 120g zielonego groszku (mrożonego) 3 jajka na twardo świeżo zmielony pieprz Dressing: 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. 3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. 4. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. 5. Fileta z pstrąga podzielić na mniejsze kawałki. 6. Dressing: Wymieszać musztardę z miodem

Szalona Kuchnia Eweliny
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 154

względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.  Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.  Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki(...)mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku 15 dag startego sera gouda 5 dag serka camembert z zielonym pieprzem Gałązka pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Łososia bez skóry   natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego

Wanilia i Kardamon
GRZANKI Z BRYNDZĄ I POMIDORKAMI 178

dodatkiem do  grzanek typu bruschetta. I właśnie do takich pysznych grzanek wykorzystałam ten ser.  W moich grzankach zcaliłam ostry smak bryndzy, ze słodką cebulką i dość kwaśnymi pomidorkami. I to był strzał w 10! 👍 Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację . Użyłam: bagietkę na grzanki ser bryndza pomidorki koktajlowe cebulę oliwa czosnek bazylia olej Wykonanie: Cebulę podsmażamy(...)kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy każdą kromkę, po czym nakładamy przesmażoną na złoto cebulkę. Na nią układamy  poduszoną widelcem bryndzę, a na wierzch pomidorki koktajlowe, wymieszane z bazylią.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 15 minut

Walijskie Pichcenie
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem Lubella, kurczakiem i warzywami w sosie miodowo- musztardowym 94

szklanki czarnych oliwek  ·       2 łyżki kukurydzy  ·       ½ papryki żółtej  ·       pomidorki koktajlowe  ·       300 gram piersi kurczaka  ·       szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu  ·       oliwa z oliwek(...)drobną kostkę i doprawiam. Na oliwie z oliwek smażę pierś i studzę. Składniki dressingu mieszam dokładnie. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroję drobno. Na dnie słoika układam: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewam dressing. Układam kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekoruję roszponką. Zamykam słoik i zabieram

Mango Papaja