kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym(...)pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy szynkę , cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy jeszcze
Olikowa kuchniakrok po kroku ;) Na końcu wpisu zamieściłam zatem oryginalny przepis na tradycyjną francuską tapenadę, byście mogli sami spróbować ją zrobić i spróbować, np. na kawałku bagietki. Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka plasterków jalapeno ze słoiczka i kapary. Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta wylądowała w piecyku(...)minut (temperatura 180 stopni C). A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada, czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania
Sajkofanka smakupstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga obieramy z skóry, usuwamy ości i wyjmujemy mięso, które(...)kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie podana. To samo dane może wyglądać tak: A gdy dodacie nieco więcej fantazji - może prezentować się tak: Sami zdecydujcie, która wersja
Sajkofanka smakuodkrycia, czas na kilka pomysłów od nas na przygotowanie tych makaronów. Makaron diet-food spaghetti w sosie jogurtowo- brokułowym z czosnkiem, kurkumą i piersią z kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym
Symfonia Smakówprzekąska na imprezę albo rodzinne przyjęcie. Włoska sałatka tortellini z salami Składniki (na 5-6porcji): 250g Makaron tortellini 1 mała czerwona cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 200g pomidorków koktajlowych 100g salami 20szt czarnych oliwek Ser parmezan Dressing: 70ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego z białego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki(...)dodajemy do makaronu. Paprykę czerwoną i żółtą przekrawamy w pół, wycinamy gniazda nasienne, połowę papryki czerwonej i połowę żółtej kroimy w kostkę wielkości 1x1cm i dodajemy do tortellini. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na połówki a salami w grubszą kostkę, wszystkie składniki wsypujemy do salaterki. Przygotowujemy dressing: do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i ocet winny, dodajemy musztardę, cukier
Księga-Smakudrugiej Mamy. Polecamy Wam go serdecznie, jest rewelacyjny! Składniki (2 porcje): filet z łososia, 300g, 2 garście świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, brokuł, około 300g (1/2 średniej sztuki), garść pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu i rozmarynu, około 1 łyżeczka soku z cytryny. Sposób przygotowania Najpierw umyj łososia i osusz go. Następnie pozbądź(...)dnie naczynia żaroodpornego i skrop je oliwą z oliwek. Ułóż także pokrojone ząbki czosnku oraz rybę. Później dodaj różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem. Jeszcze tylko zapieczemy i gotowe! Danie włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na 25 minut. Tak przygotowanego łososia można podać
Natka Pietruszkimąki owsianej – 1 jajko – 100 g masła – ½ łyżeczki soli Nadzienie: – 4 jajka – 200 ml śmietany – mały brokuł – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 szklanka sera mozzarella – sól, pieprz Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz miękkie masło, przyprawiamy solą. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki na około godzinę(...)Pyszna tarta z brokułem , serem i pomidorami w towarzystwie jajek jest wygodnym jedzeniem w najlepszym wydaniu – z kruchym spodem i pysznym jajeczno – serowym wypełnieniem w towarzystwie brokuła i pomidorków . Tarta jest łatwa do wykonania i absolutnie pyszna! Tą tartę możemy jeść bardzo często i nigdy się nie znudzi. Jest to wygodny i sprytny sposób na zjedzenie większej ilości warzyw
Zdrowy Styl Joannyjest pikantny sos na bazie musztardy i miodu. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: sałata lodowa 1 opakowanie sera feta (180 g) 25 – 30 sztuk pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki musztardy (dowolny rodzaj) 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na pół, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać
KuchniaWeDwoje.plPrzepyszna i zdrowa sałatka. Będzie idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa lub jako drugie śniadanie do pracy. torebka kaszy jaglanej 2 szkl bobu 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kostki fety 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórki. Pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać
Smakołyki Asiteż może Cię zainteresować: → Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami → Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych → Piersi kurczaka z orzechowo – pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi → Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym → Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami
Oryginalny smakpęczki botwinki 100 g malin (duża garść) 50 g sera koziego (roladka) – 8 plastrów 100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej Garść rukoli lub innej sałaty Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój(...)strony i minutę z drugiej. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Krok 6 Posiekaj liście botwinki, przełóż do głębokiej misy, dodaj rukolę, przekrojone na pół pomidorki, groszek cukrowy i ugotowane buraczki, polej winegretem. Wymieszaj całość. Przekładaj na talerze, na wierzch kładź smażony ser, udekoruj orzechami włoskimi i malinami. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka ze smażonym serem
Niedzielny kucharzcebule pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 4 ugotowane ziemniaki 5 jajek rozmiar “L” 30 g sera parmezan sól, pieprz Do dekoracji: kolorowe pomidorki świeża bazylia lub szczypiorek Kiełbasę i ziemniaki pokrój w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż kiełbasę pokrojoną(...)firmy Balcerzak ( TUTAJ dowiesz się więcej). Warto sięgnąć po wiejskie jaja, które są spoiwem całej zapiekanki. Zadbajcie także o efekt wizualny dekorując zapiekankę kolorowymi pomidorkami i listkami bazylii. Kroi się niezła wygrana Sięgając po kiełbasę polską surową dojrzewającą lub inne produkty Balcerzak oznaczone promocyjną etykietą, macie szanse na wygranie atrakcyjnych nagród. Między innymi
kuron.com.plCzerwona cebula 1 szt. Pomidorki koktajlowe 10 szt Ser Camembert 1szt Szynka parmeńska 1 opakowanie Gruszka 1 szt Opcjonalnie orzechy włoskie prażone garść Sos winegret koperkowy Sałatę dzielimy na drobniejsze części Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części lub na połowę Gruszkę myjemy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser camembert
Andzia Pichcisosem czosnkowym. Na 3 porcje 4,5 ziemniaków lub gotowe frytki z marketu 450 gram fileta z kurczaka 150/200 gram sera żółtego pół dużej główki sałaty lodowej 15 pomidorków koktajlowych 1 średni ogórek zielony opcjonalnie 1 cebulka czerwona sos czosnkowy opcjonalnie keczup 3 aluminiowe male foremki/ keksówki do zapiekania Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w paski na frytki, następnie smażymy(...)rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce. Warzywa pokroić, sałatę w kostkę, pomidorki na połowę, ogórka w półplasterki i cebulę w piórka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek przekładamy upieczone frytki, na frytki usmażonego kurczaka i starty ser. Zapiekamy do momentu aż ser się
Andzia Pichci