Składniki: 2 awokado 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 12 pomidorków cherry Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Awokado i jajka kroimy w dużą kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie
Qchnia po prostupodgrzbków cebula ząbek czosnku dwie łyżki masła dwie łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 1/2 szklanki śmietany 36% Do podania: makaron szpinakowy lub kasza pomidorki koktajlowe kapusta kiszona Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę(...)koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem. Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny - 2-3 chochle wody z gotowania makaronu - świeży szczypiorek - sól i pieprz do smaku - 2 czubate łyżki(...)przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili. 3. Kolejne na patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu, aż wyparuje nadmierna ilość wody. 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, wodę z gotowania makaronu oraz drugą łyżkę masła. 5. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy, aby smaki dokładnie się połączyły, przyprawiamy, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy
Bez Cebulipapryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 mała czerwona cebula 170 g czerwonej fasolki z puszki (około 1/2 puszki) 110 g kukurydzy z puszki (około 1/2 puszki) 12 sztuk pomidorków koktajlowych Dressing: 1 awokado 2 ząbki czosnku 1 limonka 70 ml oliwy z oliwek 1/2 pęczka kolendry sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę szatkujemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy
Qchnia po prostuWszystkim! :) Dziś zapraszam na sałatkę dla fanów jajek, tuńczyka oraz awokado! Do przygotowania porcji dla 3-4 osób potrzebujemy: - 1 opakowanie mix sałat - 1 puszkę tuńczyka - 1 awokado - kilka pomidorków koktajlowych - 4 jajka - pęczek szczypiorku Do przygotowaniu sosu potrzebujemy: - 5-6 łyżek oliwy z oliwek - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę musztardy Dijon - 1 łyżeczkę miodu - sól i pieprz(...)twardo, czyli przez ok. 7 min od momentu zagotowania wody. 2. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. 3. Do dużej miski przekładamy mix sałat, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki koktajlowe oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. 4. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. 5. Sałatkę przekładamy na talerz, dodajemy połówki ugotowanych jajek oraz posiekany szczypiorek. 6. Na koniec
Bez Cebulidodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu. Zapraszam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 świeży ogórek garść pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek puszka kukurydzy 1/2 cytryny sól, pieprz, oregano, bazylia oliwa, masło Wykonanie: 1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną(...)momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA. 2. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek, pokrojone w cząstki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki, kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, sypiemy sól, pieprz, oregano i bazylię, 2-3 łyżki oliwy i mieszamy. I gotowe. Smacznego
Kawa z mlekiemsztuk pieczarek 1 puszka kukurydzy garść oliwek (używam paczuszki oliwek z Lidla) 1/2 brokułu 2 puszki pomidorów oliwa, masło sól, pieprz, bazylia, oregano 300 g makaronu bezglutenowego garść pomidorków koktajlowych do dekoracji ser parmezan do posypania Wykonanie: 1. Na oliwie z łyżką masła smażymy cebulę pokrojoną w pół-talarki oraz sypiemy oregano. 2. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sypiemy(...)naszego sosu. 6. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Makaron niestety rozpadnie się, ale to nie szkodzi. I tak danie jest pyszne. Podajemy posypane parmezanem i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół
Kawa z mlekiempapryka czerwona 1 puszka kukurydzy pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem 4 kiszone ogórki oliwa do smażenia 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki i szklimy na oliwie. 2. Obieramy pieczarki, siekamy je i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy(...)stopni. 5. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia (cały czas z termoobiegiem). Możemy udekorować pomidorkami i świeżymi ogórkami. Smacznego
Kawa z mlekiemPotrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu muszelki drobne 3 ogórki korniszony 15 dkg szynki włoskiej 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję solą, odstawiam(...)sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany. Posypuję natką. Dla wszystkich czytelników
wesoła kuchniaDziś kolejny przysmak kuchni greckiej czyli ser halloumi. Jest to tradycyjny ser cypryjski produkowany z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Dziś grillowany z pomidorkami, pyszny, polecam. Grillowany ser haloumi z pomidorkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieobiad lub kolację? Szaszłyki z kurczakiem i ananasem są doskonałą propozycją na szybki i niebanalny posiłek! Składniki: - 0,5kg piersi z kurczaka - 5 plastrów świeżego ananasa - garść pomidorków koktajlowych - 1/2 papryki Składniki marynaty: - 150ml oleju rzepakowego wielkopolskiego - kurkuma - sól morska - pieprz ziołowy - oregano - 2 ząbki czosnku - papryka słodka Sposób przygotowania: - przygotuj marynatę ze składników powyżej podanych, - kurczaka(...)pokrój w kostkę i zalej przygotowaną marynatą , - na długie patyczki nadziej pokrojone piersi z kurczaka na przemiennie z kostkami ananasa, papryką i pomidorkami koktajlowymi, - szaszłyki odłóż do podłużnego niepłytkiego naczynia, - resztką marynaty polej wszystkie szaszłyki, obracaj je tak aby z każdej strony dotknęły w naczyniu marynaty, - szaszłyki w marynacie odłóż najlepiej jak masz na to czas do lodówki na około
MintTasteoliwą czosnkową i parmezanem mogą stanowić: *Szybkie, pyszne i pożywne śniadanie *Dodatek do zupy *Przystawkę do dania głównego Składniki do grzanek: - 4 kromki ulubionego chleba - garść startego parmezanu - garść pomidorków koktajlowych - pokrojony plasterek żółtego sera - oregano - garść rukoli Składniki do oliwy czosnkowej: - 250ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 4 ząbki czosnku - szczypta chili Sposób przygotowania oliwy czosnkowej: - do buteleczki wlej olej rzepakowy(...)Wielkopolski, dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szczyptę chili; Sposób przygotowania grzanek: - ulubiony chleb pokrop przygotowaną wcześniej oliwą czosnkową, ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp żółtym serem i oregano, a na samą górę odrobinę parmezanu; - zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak długo aż grzanki się zarumienią, a ser rozpuści; - po wyjęciu grzanek z piekarnika posyp wszystkie
MintTasteczerwonej papryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania 5 mniejszych pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii około 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie łagodny ketchup z butelki) 5 pomidorków truskawkowych z gałązki sól i pieprz do smaku około 3 łyżki oleju natka pietruszki do podania Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w półplasterki(...)ładnie zmięknie. W połowie gotowania dodajemy pokrojone parówki. Pod koniec próbujemy smak potrawy i opcjonalnie doprawiamy (potrawa ma rozgrzewać, więc nie powinno brakować pieprzu). Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy delikatnie z resztą składników. Danie podajemy od razu posypane posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiwartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni(...)naczynia. Całość polać olejem, posypać mielonymi przyprawami/suszonymi ziołami i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 20 – 25 minut, w trakcie pieczenia przynajmniej raz warzywa przemieszać. Pomidorki przekroić, cukinię pokroić w niedużą kostkę, dodać do piekących się warzyw, wymieszać, odrobinę posolić; piec dalsze 10 – 15 minut. Do upieczonych warzyw dodać ugotowany pęczak, całość doprawić czarnym pieprzem, czarnuszką
Even Better Foodindyka. Z podanych składników wychodzi duża micha sałatki. składniki: 2 papryki 2 cebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych 250 g sera sałatkowego a'la feta natka pietruszki 1 szklanka kuskusu zioła włoskie olej przyprawa do grillowanych warzyw duża garść posiekanej natki pietruszki Papryki przekroić na pół i oczyścić(...)Cebulę aby łatwiej było grillować można nadziać na patyczek do szaszłyków. Wszystkie warzywa grillować. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam bulionem. Grillowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe jeśli są małe zostawić w całości, większe przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki delikatnie połączyć z kuskusem. Można jeszcze delikatnie skropić olejem, doprawić do smaku ziołami włoskimi
Monia miesza i gotuje