Mili, więc najlepiej nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli(...)zioła. Ponieważ nie używam ziół prowansalskich jako mieszanki, dodałam po szczypcie oregano, majeranek, estragon, cząber, rozmaryn i tymianek. Gotuję. Kiedy pierś jest już ugotowana, wędruje do studzenia. Umyte, osuszone pomidorki kroję w ćwiartki. Rukolę umytą i osuszoną najlepiej w bawełnianej ściereczce, umieszczam w salaterce, na niej lądują pomidory. Kroję mięso w drobną kostkę. W międzyczasie powstają też, jak widać
I tu będę miała takie tedelikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki. W misce za pomocą widelca rozgniatamy ser owczy. Czosnek, szczypior i koperek siekamy. Dodajemy do bryndzy razem z 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów lub oliwy(...)oliwek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy pieczarki. Nafaszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego
My Chcemy JeśćCzas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 30 min Składniki 500 g ravioli z ricottą 200 g chorizo Sarta 400 g pomidorów krojonych 150 g pomidorków śliwkowych 2 młode cukinie 300 ml wody 1 papryczka chili 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy(...)wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca. Notatki - młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych by Małgorzata Hert Wędr
Wędrówki po kuchnimakaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować
Smakołyki Asicały posiłek. Dobrze dobrane warzywa, zioła, dobry olej... Dziś moje śniadanko wyglądało właśnie tak! Składniki: miks sałat z rukolą 1 czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii(...)łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki. Z podanych składników przygotowujemy sos, dobrze mieszamy, polewamy nim sałatkę
Z Majeczką w kuchniCiasto: 3 szkl mąki op. drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko 1 szkl ciepłego mleka łyżka oliwy Dodatki: pęczek szparagów kulka mozzarelli 15 dag startego sera żółtego kilka pomidorków koktajlowych łyżka koncentratu pomidorowego oregano Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć(...)przelać zimną wodą. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na śr. około 30 cm. Posmarować koncentratem, ułożyć plastry mozzarelli, posypać serem i ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut
Smakołyki Asidanie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll(...)kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mascarpone garść liści bazylii, posiekanych 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu sól
karmelowymiodowo-musztardowym od firmy Fanex , idealna do grilla lub na kolację. Takie sałatki często przyrządzam na kolacje, polecam. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 250 gram wędzonego twarogu 5 małych pomidorków 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 2 saszetki sosu miodowo-musztardowego Sposób przygotowania: Mix sałat płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Pomidorki kroimy
Bajeczna Kuchniadymkę ze szczypiorkiem pomidor oliwki ser feta sól, pieprz Jarmuż przesmażamy na oleju , dodajemy pokrojoną cebulkę. Jajka roztrzepujemy widelcem, przyprawiając do smaku. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch kładziemy pokrojonego pomidorka pomidorka, oliwki, pokrojony w kosteczkę ser feta. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małym ogniu smażymy kilka minut ( w zależności od wielkości patelni). Gotowy omlet posypujemy szczypiorkiem . Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAzawarta w szparagach skutecznie obniża poziom ciśnienia tętniczego we krwi. SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA SADZONE ZE SZPARAGAMI I POKRZYWĄ Składniki: duża garść szparagów zielonych duża garść świeżej zielonej pokrzywy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo(...)podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na tłuszcz poszatkowaną świeżą pokrzywę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę dusimy, aż do czasu, kiedy pokrzywa "zwiędnie". Szparagi kroimy na 2-cm kawałki, pomidorki przekrawamy na pół i wszystko wrzucamy na patelnię. Smażymy całość ok 3 minut. Dodajemy część posiekanych ziół. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie
Naturalna KuchniaSklepiku ze smakiem 1/4 szklani wody sól pieprz zioła włoskie mieszanka przypraw w młynku (około 3-4 przekręcenia młynka) olej do podsmażenia do podania posiekany por i mały pomidorek cherry Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę(...)włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie przekładamy do talerza i posypujemy posiekaną porą. Można również dodać małego pomidorka cherry. Smacznego By Magdalena beta calories 4 fat 0g protein 0g carbs 1g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszki250g mięsa mielonego (można nieco mniej) 120g mozzarelli 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor (duży) 2 łyżki oliwy bazylia sól, pieprz Dodatkowo: 8 plastrów pomidora kilka pomidorków miniaturek Cukinie umyć, osuszyć, poodcinać końce i przekroić w poprzek - na około 4 części każdą. Z każdego kawałka wydrążyć miąższ, pozostawiając na spodzie jego cienką warstwę. Wszystkie kawałki wrzucić(...)ostudzić. Dodać ser (pokrojony w kostkę), wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem, bazylią). Cukinie napełnić farszem i poustawiać w formie do pieczenia. Na wierzchu każdego kawałka położyć plasterki pomidorków, lekko posolić i posypać bazylią. Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach. Cukinie poustawiać na plastrach pomidorów przed pieczeniem lub jak już będzie gotowa - wg gustu. (*) Cukinię można grillować. Wtedy
Di gotujemięsa. Również sos może być dowolny, ja lubię czosnkowy. Ilości dodatków dodajemy według własnego gustu. Składniki: naleśniki sos: jogurt naturalny 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz dodatki: kapusta pekińska pomidorki koktajlowe papryka kukurydza kurczak tymianek sól pieprz Wykonanie: Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Naleśniku usmażyć np z tego przepisu(...)Kapustę posiekać, pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, kukurydzę odcedzić, kurczaka umyć, pokroić w paski, posypać tymiankiem, solą i pieprzem a następnie usmażyć. Na naleśnik ułożyć warstwami kolejne składniki, polać sosem a następnie zwinąć naleśnik. Od razu podawać
Mama GotujeUwielbiam sałatki,a taką mieszankę,mogła bym jeść codziennie i do wszystkiego,sprawdzi się na każdej imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami(...)łyżka sosu balsamicznego, sól,pieprz można dodać kilka posiekanych listków bazylii Przygotowanie: mozzarellę odcedzamy z wody,awokado obieramy ze skórki i kroimy w kawałki,pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(lub ćwiartki jak są większe) dodajemy odsączone oliwki,i pokrojoną w półplasterki cebulkę mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę,doprawiamy solą i pieprzem smacznego
Swojskie jedzonkodigotuje.blogspot.com Proste i klasyczne połączenie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy. W wersji solo - również smakuje rewelacyjnie! 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 100-150g pomidorków koktajlowych Dodatkowo: 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%) sól, czarnuszka (zamiast pieprzu) Rzodkiewkę pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem
Di gotuje