nich. 150 g makaronu drobnego kolanka 200 g śmietany ukwaszonej 18 % sól, pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa warzywa 1/2 brokuła 2 marchewki 60 dkg filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa do ryb 3 łyżki sera startego natka pietruszki Dorsza sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki. W tym czasie gotuję makaron aldente w osolonej(...)muszkatołową i mieszam. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, wykładam do niego makaron, na to śmietanę i mieszam. Na makaron układam rybę, a na nią brokuły z marchewkę i polówki pomidorków koktajlowych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam około 30 minut. Prze końcem pieczenia posypuję serem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchnialekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce. 1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i smażę na patelni grillowej. Na tej samej patelni boczek przesmażam(...)gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniałyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 dkg drożdży 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody letniej sól farsz: 20 dkg kurek 2 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 7 pomidorków koktajlowych 1/2 sera camembert 1/5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do posmarowania 1 jajko Do miski przekładam drożdże, dodaję 1/4 szklanki wody i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej(...)robię wgłębienie, w cieście, smaruję rozbełtanym jajkiem. Kurki dokładnie myję, osuszam, mieszam z pokrojoną natką, oliwą, solą, pieprzem. Układam grzyby we wgłębieniu ciasta, dodaję cebulę piórka, połówki pomidorków, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 25 minut aż się zarumienią. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję kawałki sera
wesoła kuchniaszklanki mąki kukurydzianej (mąka pszenna) ½ łyżeczki sody ½ szklanki startego sera (np. cheddar) sól i pieprz 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka pesto ( bazylia suszona) 1 jajko 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: łosoś wędzony (łosoś duszony w warzywach) serek śmietankowy pesto kiełki (rzodkiewki) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów(...)misce i za pomocą łyżki zamieszaj delikatnie tylko tyle, by składniki się połączyły. Natłuść formę do muffinów i wlej do nich ciasto, po czym do każdej foremki włóż pomidorka. Piecz przez około 20-25 minut. Gotowe ostudź i podawaj przekrojone z ułożonymi w środku serkiem, pesto (listkami bazylii) , łososiem i kiełkami. Wypiekali ze mną: Małgosia z " Smaki Alzacji " Kasia
Gotuj Sam!Przenieśmy się na chwilę z powrotem nad ciepłe morze... pstryk! I już. Składniki: - 300 g mrożonych krewetek, kalmarów, małży (lub gotowa mieszanka) - puszka pomidorów pelati - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - pęczek natki pietruszki - garść listków bazylii - sól morska ziołowa - pieprz - łyżeczka cukru - oliwa z oliwek - 1/2 opakowania spaghetti Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy posiekaną(...)rozmarzną dodajemy sól, pieprz i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. Dodajemy cukier, natkę pietruszki, bazylię i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Smacznego
Cook&LoveWłoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil. Składniki dla dwóch osób: 400 g gnocchi/kopytek 100 g boczku 1 zielona papryka garść pomidorków koktajlowych 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy świeża bazylia i pietruszka parmezan Przygotowanie: Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko(...)Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki. Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. Podawać z lampką ulubionego wina
Ze smakiem i z pasjądobrze je spożytkuję. Najpierw padło na moją ulubiona sałatkę grecką. Polecam i Wam- pyszna. Składniki: 1 opakowanie ulubionej mieszanki sałat Fit & Easy- u mnie mieszanka smart 10 pomidorków koktajlowych słoiczek oliwek w oliwie z papryką pół czerwonej cebuli pól kostki sera feta sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru(...)łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Do salaterki umieszczamy miks sałat.Dodajemy poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe, kostki sera feta, plastry cebuli. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, polewamy nim sałatkę. Kiedy smaki się przegryzą zjadamy! Sałaty dostały nowe ładniejsze, bardziej kolorowe i czytelniejsze opakowania. Co się zmieniło? Przede wszystkim komunikacja
Z Majeczką w kuchnikotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka(...)podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok. 20 minut. • Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10 minut. • Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy
To co kochamDania Fit. Składniki na 4 porcje: • 2 duże papryki czerwone • 1 szklanka kaszy kuskus • 200g fasolki szparagowej lub 1/2 opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 4 pomidorki koktajlowe • pęczek bazylii • 300 ml bulionu warzywnego • sól, pieprz do smaku • 100 g sera tofu • 1 łyżka sosu sojowego • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Paprykę przekroić na dwie połówki wzdłuż(...)łyżkach oliwy. • Do cebuli dodać kaszę, fasolkę, ser tofu, posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. • Farsz nałożyć do połówek papryk. Na wierzchu położyć po pomidorku koktajlowym i polać odrobiną oliwy. • Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez 30 minut. • Podawać z mixem sałat
To co kochamcebula 8 jajek przepiórczych (można wymienić na kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól(...)musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć porwane liście sałaty (nie kroimy), rukolę, pokrojone w 1/2 pomidorki, pokrojone jajka (najlepiej w ćwiartki), oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka oraz kawałki anchois. Rozłożyć także fasolkę (gotujemy ją wcześniej przez 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie
Pociąg Do Kuchnipełnoziarnistym poleca się na szybki, jesienny obiad :) Składniki na dwie porcje: 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla) 150 g obranej dyni 4 łyżki startego żółtego sera 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 plastry owczego sera 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej(...)wodzie. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: dynię pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, paprykę w małe paseczki, ser owczy w kostkę. Posiekać pietruszkę. Kawałki dyni podgotować przez kilka minut. W dużym naczyniu do zapiekania lub paru mniejszych ułożyć wszystkie składniki oprócz pestek i natki pietruszki. Posypać serem, przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem i wymieszać. Zapiekać w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasją