pomidorki - 2000 przepisów (strona:48/134)

Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami 182

plażę, nad jezioro, na biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula 4 suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny (lub z pomarańczy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Jak przyrządzić? Do dużej miski układaj: pokrojone na pół pomidorki, jajka w ćwiartki, cebulę pokrojoną w drobne piórka, suszone pomidory w kostkę oraz całe oliwki. Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 213

aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Poniżej moja wersja sałatki. Składniki (ilość dobieramy według gustu i potrzeb): - 150g kaszy bulgur - 2 szklanki wrzątku - małe pomidorki - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - listki świeżej mięty - natka pietruszki (dużo) - szczypior z cebulką - sórka starta z cytryny - sok z cytryny (do smaku) - różowa sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz(...)skórkę z wyparzonej cytryny, sok z ½ cytryny, olej sezamowy, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną miętę i pietruszkę, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz cebulkę od szczypioru, pokrojony szczypior, pomidorki przekrojone na połówki. Doprawiamy różową solą himalajską oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy. Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh – lekka, zdrowa, sycąca, pachnąca pietruszką i miętą. Nadaje się

mojewypiekiinietylko
Bazyliowe co nieco 148

koperek itd., to samo z oliwią, można aromatyzować dowolnymi chwastami. Taka oliwa, to świetny sposób na szybki obiad, wystarczy ugotować makaron, obficie skropić go oliwą, na to rzucić kilka pomidorków i v’ila- obiad gotowy. oliwa bazyliowa: dobrej jakości oliwa (u mnie było to 200 ml) pęczek bazylii (im więcej tym lepiej) łyżeczka soli gaza lub ściereczka Przygotowanie(...)makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli 50 ml mleka roślinnego pęczek bazylii lub innego zielska, równie dobrze możesz użyć

greenscarf
Błyskawiczne curry z dorsza 183

fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka sosu rybnego (lub więcej do smaku) natka pietruszki do dekoracji Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać(...)fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć razem z pomidorkami do sosu. Doprawić sosem rybnym i ewentualnie sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przez podaniem posypać posiekaną natką i odłożonymi krążkami chili. Podawać z chlebkami naan

Pełny talerz
Guacamole 134

Guacamole Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 awokado 1 limonka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli 1 łyżka jalapeno bez pestek 8 pomidorków koktajlowych lub inne ulubione 1 łyżka świeżej kolendry 1 ząbek czosnku Wykonanie: 1 Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. 2 Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij(...)limonki. 3 Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój w kostkę i również dodaj do miski. 4 Awokado przekrój, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij całą jadalną część prosto do pozostałych składników. 5 Za pomocą widelca rozgnieć wszystko do momentu aż składniki się połączą i powstanie pyszne guacamole. 6 Gotowy sos odstaw, aby składniki się przegryzły

Blendman
Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 166

dań z grilla, ale i sama, podana z pitą czy tortillą. Świeże chrupiące warzywa połączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę o wielkości mniej więcej ziarna(...)bardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży wężowy ogórek 1 duża czerwona papryka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła klarowanego po 1 łyżce przyprawy korma i garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

Karo in the Kitchen
Niby mały szwedzki torcik... 160

pory letnie posty obfitowały w przepisy na cukinię w milionach wersji, zajadaliśmy własne pomidorki, zdarzył się i okazjonalny ogórek. I jeszcze trochę cukinii, albo kabaczka, albo innego patisona. Ten rok, jak i pewnie następny, niestety nie zaspokoją naszego apetytu na kwiaty cukinii w cieście czy pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe

les mirabelles
Surówka kalafiorowa ożywiona kolorami 141

kukurydzę i paprykę. Surówkę kalafiorową ożywiłam kolorami i powstała smaczna kolorowa surówka kalafiorowa         Składniki: pół główki kalafiora kolba kukurydzy (można dać z puszki) kilka sztuk pomidorków koktajlowych duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy pęczek koperku sól świeżo zmielony pieprz po ¼ strąka papryki czerwone i żółtej     Wykonanie: Kolbę kukurydzy ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie(...)blenderze na drobne ziarenka. Do miski, do kalafiora wsypałam drobno posiekany czosnek i większą część koperku. Dodałam oliwę, posoliłam i dobrze wymieszałam.   Na koniec wsypałam kukurydzę, połówki pomidorków, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i wstawiłam na 15 minut do lodówki, żeby się wszystkie smaki połączyły. Surówkę wyłożyłam na półmisek obsypałam pozostałym koperkiem i udekorowałam kolorową papryką

Kuchnia u Krysi
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 153

również olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis. Idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania ze znajomymi, gdzie takie podpłomyki możemy podać(...)odrobiną soli. Podanie Fenkuł pokrój na plastry, posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną grubo bazylię i ser feta

Food Square
LESZCZ NADZIEWANY PASTĄ Z RUKOLI I ORZECHÓW 128

garść migdałów, spażonych i obranych z ciemnych skórek 1 łyżka ziarna słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina Grillowana papryka i oliwki  pomidorki koktajlowe do dekoracji(...)każdej strony. Przekładamy je na blaszkę piekarnika, na wierzch rozkładamy resztę farszu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C.  Ryby podajemy ciepłe udekorowane odrobiną serka, pomidorkami i migdałami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z chrupiącym bekonem. 164

Składniki: -kapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek(...)części. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na kapuście. Polewamy sosem sałatkowym. Następnie na sałatkę układamy pokrojony w mniejsze części upieczony bekon. Smacznego

Magia jedzenia.
Papryki faszerowane quinoą i serem feta 119

papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie: Papryki przygotowujemy do faszerowania, czyli odcinamy górę i usuwamy nasiona. Farsz robimy mieszając quinoę z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, i kosteczkami sera feta. Doprawiamy solą pieprzem(...)pokrojoną na drobniutkie kawałeczki kiszoną cytryną. Nadziewamy tym wszystkim papryki, wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 - 35 minut, chociaż tak naprawdę czas pieczenia zależy od naszych upodobań

Quinoa Raz!
Sałatka z quinoą, czarnym czosnkiem i kiszoną rzodkiewką 198

sosem sojowym ;) tak bym to subiektywnie określiła. Możecie się zatem spodziewać kolejnych przepisów z tym wynalazkiem.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki dowolnej sałaty 10 - 12 pomidorków koktajlowych 2/3 szklanki gotowanego obranego bobu 8 kiszonych rzodkiewek 5 ząbków czarnego czosnku 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju lnianego sól Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy(...)kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy quinoę, połówki pomidorków koktajlowych, bób, plasterki kiszonych rzodkiewek i czosnku. Polewamy sokiem z cytryny i olejem lnianym, doprawiamy solą i gotowe

Quinoa Raz!
KISZONE POMIDORY 332

Nastał sezon ogórkowy. Kisimy, robimy korniszony, sałatki...A robiliście kiszone pomidory? Też można , a jak :) I są do tego pyszne ;) Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 5 ząbków czosnku kawałek chrzanu kilka galązek kopru z baldachami 1,5 l wody 1,5 łyżki soli Wykonanie: Do słoiczków układamy pomidory, do każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz(...)kawałku chrzanu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie,zalewamy pomidorki. Przez ok 4 dni pomidory trzymamy w zakręconych słoikach w temp pokojowej, po tym czasie wynosimy do piwniczki

Z Majeczką w kuchni
Kotlety z łososia 198

sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można je podawać również z ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia. Składniki: świeży łosoś ok. 500 g 1 jajko posiekana natka pietruszki lub szczypiorek(...)lodówce przez około 2 – 3 dni lub je zamrozić, u nas nigdy nie zostaje nic. Jak podawać kotlety mielone z łososia? Serwujemy z podsmażoną cukinią, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi i jogurtem czosnkowo-koperkowym. Możemy podać z cząstkami cytryny, możemy posypać kotlety obficie koperkiem, czy szczypiorkiem. Można je podać w bułeczkach jak hamburgery z majonezem, z sałatą, czerwoną cebulą, pomidorem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania