pomidorki - 2000 przepisów (strona:48/134)

Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 145

sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże listki oregano, uprażone ziarna słonecznika Wszystkie bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połówki, a z każdej za pomocą noża wydrąż miąższ (zostawiając około(...)farsz jest odpowiednio doprawiony.  Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przygotowane połówki bakłażanów nadziewaj przygotowanym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Gotowe połówki możesz ozdobić plastrami pieczarek, połówkami pomidorków i ziarnami słonecznika. Na koniec do naczynia wlej gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej suszonymi warzywami – powinna sięgać na wysokość 1cm. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut

Roślinna - blog wegański
Sałatka z brokułem i fetą 157

napiszcie w komentarzach czy Wam smakowało :) Sałatka z brokułem i fetą - składniki: 1 brokuł 1 szklanka makaronu świderki (najlepiej kolorowego) 1/2 kostki sera feta 3 łyżki pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 100g jogurtu naturalnego zioła prowansalskie sól (może być np. z trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem i fetą - przepis: Brokuła gotujemy al dente. Po ugotowaniu(...)odstawiamy do ostygnięcia, a najlepiej zahartować go zimną wodą. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Do miseczki dodajemy różyczki brokuła, makaron, odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i całość mieszamy z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i ziół prowansalskich. Wierzch sałatki posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Przepisy na sałatki z brokułem: Sałatka z tortellini

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z czarnym ryżem 101

Składniki : 1/3 szklanki czarnego ryżu szklanka pomidorków koktajlowych, głównie żółtych mała garść rukoli 1/2 szklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu(...)dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą Pomidorki pokroić na pół, kukurydzę osączyć, jeśli z puszki Umytą rukolę rozdrobnić, brzoskwinię pokroić na kawałki Cebulę pokroić w kostkę, składniki połączyć, wymieszać, polać sosem, wymieszać Posypać listkami mięty

Proste Potrawy
Pieczone awokado z pomidorowo-fasolową salsą i wegańskim serem. 176

odrobina wegańskiego jogurtu (szczególnie dobrze się sprawdza, gdy podkręcimy pomidorowo-fasolową salsę ostrą papryką) i kolendra! Pieczone awokado z pomidorowo-fasolową salsą i wegańskim serem Składniki: ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 średniej cebuli czerwonej 4 małe awokado (130g jedno)* 100g fasoli azuki z puszki (można zastąpić zwyklą czerwoną) potarty ser wegański lub zwykły (użyłam sera z migdałów) oliwa z oliwek(...)powiększamy je nieco wyciągając łyżeczką odrobinę miąższu awokado. Przekrojone awokado układamy na blaszce miąższem do góry. Posypujemy lekko solą i słodką papryką. Fasolę odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę i pomidorki kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce wraz z fasolą. Dodajemy 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżkę posiekanej kolendry, 1 łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz szczyptę ostrej papryczki

Fill The Bowl
Kotlety schabowe a’la pizza 251

sprzętu , wystarczy piekarnik i chęci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 kawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie(...)popieprzyć , jeśli nie robiliśmy tego podczas smażenia pieczarek . Na koniec ścieramy ser i posypujemy nim wierzch , no bo przecież to schabowe a’la pizza , dekorując przekrojonymi na pół ,pomidorkami koktajlowymi . Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) , dosłownie na tyle ,żeby ser się ładnie stopił , czyli jakieś 5 – 10 minut . Gotowe , można podawać z czym tylko się lubi

Ogrodnik w podróży
KALAFIOROWO WARZYWNA Z KASZĄ 129

SKŁADNIKI: 2 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler naciowy 1 kalafior 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety pieprz 3-4 ziarna angielskie 1-2 liście laurowe 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Do garnka wlewam wodę. Warzywa obieram. Kroję w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe nie obieram wkładam w całości. Gotuję. Kiedy warzywa będą

Gotowanie Patki
Kukurydziane arepy z awokado, masłem orzechowym i kozim serem. 165

szklanki fasoli czerwonej z puszki 1/3 czerwonej cebuli 1 duże (i dojrzałe) awokado masło orzechowe 4 małe plastry koziego sera* (lub 2 duże przedzielone w pół) 1/3 limonki 4 pomidorki koktajlowe wędzona papryka (słodka) parę listków kolędry (można pominąć) sól *można zastąpić innym serem, także wegańskim Sposób przygotowania AREPA Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się(...)podsmażamy na patelni ok. 3-4 minuty. Dodajemy szczyptę papryki wędzonej. Cebulkę kroimy w kostkę. W miseczce łączymy miąższ awokado z cebulką i fasolą, dodajemy przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Dokładnie mieszamy. Na koniec solimy do smaku, doprawiamy słodką, wędzoną papryką(ok. 1/4 łyżeczki) i skrapiamy sokiem z limonki. PODANIE Arepy przecinamy, ale nie do końca, tak żeby móc

Fill The Bowl
Kasza jaglana smażona ze szpinakiem, cukinią i ziołami 109

porcję): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżego szpinaku 150 gram obranej cukinii garść świeżej mięty i bazylii szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku pomidorki koktajlowe wedle uznania łyżka oleju do smażenia Na oleju smażę posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i smażę całość przez 3-4 minuty. Dodaję kaszę ugotowaną kaszę jaglaną(...)smażę do podgrzania kaszy. Do pozostałych składników dodaję szpinak oraz posiekane świeże zioła. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na koniec smażenia dodaje pokrojone pomidorki koktajlowe. Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim 277

zastąpić zwykłym szpinakiem i też będzie smacznie :) 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 garście szpinaku nowozelandzkiego 1 filet z kurczaka 5 jajek 1/4 szklanki mleka 100 g sera sałatkowego pomidorki koktajlowe sól pieprz czarny masło klarowane Fileta z kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć, tylko tak aby kawałki mięsa były rozdzielone. Zdjąć z patelni i przełożyć(...)naczyniu razem z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem. Dodać przestudzony szpinak i pokruszony ser sałatkowo – kanapkowy. Wymieszać i przelać do mięsa. Wyrównać i na wierzchu wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać około 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Kuchnie świata , Obiad , Obiad na szybko , Zapiekanki Tagged: feta

https:KKuchniaMniam
Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami 155

plażę, nad jezioro, na biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula 4 suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny (lub z pomarańczy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Jak przyrządzić? Do dużej miski układaj: pokrojone na pół pomidorki, jajka w ćwiartki, cebulę pokrojoną w drobne piórka, suszone pomidory w kostkę oraz całe oliwki. Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 187

aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Poniżej moja wersja sałatki. Składniki (ilość dobieramy według gustu i potrzeb): - 150g kaszy bulgur - 2 szklanki wrzątku - małe pomidorki - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - listki świeżej mięty - natka pietruszki (dużo) - szczypior z cebulką - sórka starta z cytryny - sok z cytryny (do smaku) - różowa sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz(...)skórkę z wyparzonej cytryny, sok z ½ cytryny, olej sezamowy, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną miętę i pietruszkę, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz cebulkę od szczypioru, pokrojony szczypior, pomidorki przekrojone na połówki. Doprawiamy różową solą himalajską oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy. Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh – lekka, zdrowa, sycąca, pachnąca pietruszką i miętą. Nadaje się

mojewypiekiinietylko
Bazyliowe co nieco 122

koperek itd., to samo z oliwią, można aromatyzować dowolnymi chwastami. Taka oliwa, to świetny sposób na szybki obiad, wystarczy ugotować makaron, obficie skropić go oliwą, na to rzucić kilka pomidorków i v’ila- obiad gotowy. oliwa bazyliowa: dobrej jakości oliwa (u mnie było to 200 ml) pęczek bazylii (im więcej tym lepiej) łyżeczka soli gaza lub ściereczka Przygotowanie(...)makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli 50 ml mleka roślinnego pęczek bazylii lub innego zielska, równie dobrze możesz użyć

greenscarf
Błyskawiczne curry z dorsza 155

fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka sosu rybnego (lub więcej do smaku) natka pietruszki do dekoracji Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać(...)fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć razem z pomidorkami do sosu. Doprawić sosem rybnym i ewentualnie sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przez podaniem posypać posiekaną natką i odłożonymi krążkami chili. Podawać z chlebkami naan

Pełny talerz
Guacamole 107

Guacamole Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 awokado 1 limonka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli 1 łyżka jalapeno bez pestek 8 pomidorków koktajlowych lub inne ulubione 1 łyżka świeżej kolendry 1 ząbek czosnku Wykonanie: 1 Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. 2 Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij(...)limonki. 3 Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój w kostkę i również dodaj do miski. 4 Awokado przekrój, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij całą jadalną część prosto do pozostałych składników. 5 Za pomocą widelca rozgnieć wszystko do momentu aż składniki się połączą i powstanie pyszne guacamole. 6 Gotowy sos odstaw, aby składniki się przegryzły

Blendman
Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 144

dań z grilla, ale i sama, podana z pitą czy tortillą. Świeże chrupiące warzywa połączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę o wielkości mniej więcej ziarna(...)bardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży wężowy ogórek 1 duża czerwona papryka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła klarowanego po 1 łyżce przyprawy korma i garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

Karo in the Kitchen