pomidorki - 2000 przepisów (strona:53/134)

Sałatka z arbuzem 200

Składniki : ćwiartka arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki

Proste Potrawy
Meksykanskie chili wolowe z salsa 176

cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego(...)czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego  oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską 379

poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule(...)paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz. *Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia, ale należy sprawdzać w trakcie gotowania czy fasolka jest już dobra

Corner With Recipes
Sałatka z kurczakiem, kuskusem i grillowanymi paprykami 224

przepisy na upały ? Składniki: - 1/2 szklanka sypkiego kuskusu * - 1 duży filet z kurczaka - 3 papryki ( czerwona,zielona, żółta/biała) - 250 g fasolki szparagowej - garść oliwek czarnych - 2 garści pomidorków koktajlowych/daktylowych - sól, pieprz, bazylia, chili cayenne, papryka słodka - 1 łyżka zielonego pesto - olej rzepakowy Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w ziołach, z odrobiną oleju. Włóż do lodówki. Kuskus przygotuj(...)opakowaniem. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Ostudź je i pokrój. Papryki przygotuj tak, żeby odchodziła skórka**. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwki i pomidorki przekrój na pół. Kurczaka usmaż na patelni zwykłej lub grillowej. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj 1 łyżkę pesto i 2 łyżki oleju rzepakowego. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę włóż

Corner With Recipes
Ziemniaczana pizza wegetariańska 167

początek zapraszamy na smażoną pizzę wegetariańską z ziemniakami i cukinią bez ciasta:) Składniki: 10 ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cukinia Pomidorki koktajlowe 4 łyżki kukurydzy 1 cebula Ok. 20 dag sera żółtego Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można również zetrzeć do ziemniaków 1 marchewkę, nada(...)podsmażyć jeszcze chwilę. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy, tak żeby pokryła całą patelnię. Smażyć do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę, wyłożyć warzywa oraz dodać pomidorki i posypać startym serem. Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi. Polać ketchupem, można ozdobić świeżą bazylią

The Sweet Damsel
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 187

wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe(...)warunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się

Powiedz dietom nie
Tortilla z tofu i ajvarem 229

uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu  4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie(...)Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni.  3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka.  5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy

Bananowe Pole
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 151

plastry lub wiórki sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z młodej kapusty 192

smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy gości na domowym przyjęciu.  Składniki: 0,5 kg młodej kapusty 4 ogórki małosolne pomidorki koktajlowe 0,5 cebuli 5 młodych marchewek szczypiorek kilka łyżek czerwonych porzeczek dressing ziołowy Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, główkę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy. Ogórki małosolne przekrawamy na pół(...)następnie kroimy w talarki. Pomidorki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Porzeczki obrywamy z gałązek. Wszystkie warzywa mieszamy i polewamy dressingiem ziołowym. Smacznego

Salonik smaków
Sałatka z pstrągiem wędzonym 164

może pstrąg w sałatce ? Pycha :D Składniki 2 filety z pstrąga wędzonego 6 pomidorków koktajlowych 1 szalotka sałata mix oliwki 10 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 ogórek 1 zielona papryka kapary 2 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek octu balsamicznego sól , pieprz Przygotowanie   Filet z pstrąga pokroiłem w paski , jajka ugotowałem na twardo , obrałem i pokroiłem w ćwiartki(...)Sałatę rozłożyłem na talerzu . Na niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Tortellini w sosie serowym 178

sosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do wysmarowania formy 50 g parmezanu pomidorki koktajlowe Przygotowanie   Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem. Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony(...)się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym. Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki. Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.  Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła

R'n'G Kitchen
Sałatka pomidorowa 149

Idealna na przekąskę lub jako dodatek do mięs. Składniki 250 g pomidorków koktajlowych (kolorowych) 1 ogórek sałatkowy pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki octu ryżowego 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidorki płuczemy ,osuszamy i kroimy w ćwiartki ,ogórek w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce

R'n'G Kitchen
Bakłażan zapiekany z serem feta 161

Kuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru sól pieprz 3 łyżki kaszy bulgur Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem(...)wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z dodatkami 165

młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około(...)szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko

R'n'G Kitchen
Surówka z rukoli 189

Dzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Rukolę przekładamy do czterech miseczek ,w których będziemy podawać surówkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki ,dzielimy na 4 części i dokładamy do rukoli. Na wierzch posypujemy marynowany pieprz. Oliwę mieszamy z sosem i octem winnym. Polewamy nim surówkę ,tuż przed samym podaniem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen