rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz(...)bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy
Corner With Recipescukinii i kaszy narzekali na zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia(...)pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki) dodaj suszone zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną
Corner With Recipesbyć jałowa w smaku. Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych zmieniaków koperek sól Na pesto: kilka suszonych pomidorów z zalewy dużą garść orzeszków piniowych łyżkę startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii pieprz Co robić? 1. Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół(...)Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem. 3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy. 4. Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około 20 minut. 5. Obrane ziemniaki wrzucić
Matka Żywicielkakurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól(...)dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno szalotkę, pestki granatu oraz dorpawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą. Smacznego
DefinicjaSmakusmakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto! SKŁADNIKI 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 10-12 migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sól pieprz SPOSÓB(...)minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni i kroimy w mniejsze kawałki. Szparagi, obrany czosnek, parmezan, bazylię, migdały i olej rzepakowy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęste pesto. Jeśli chcemy uzyskać rzadsze pesto dolewamy więcej oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuwłoskich smaków mam szczególną słabość, postanowiłam więc wypróbować przepis mojej kuzynki Aleksandry na domowe Pesto Rosso. Wyszło wyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs(...)Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju z ziołami "Sotille Gusto" dostępne w Biedronce) - 2 świeże pomidory - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki suszonej bazylii - 1 limonka - 150g sera długodojrzewającego Stary Olęder (również dostępny w Biedronce) - pieprz i sól - olej rzepakowy (ja używam ten ze słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej
upichconaProsto i pysznie - czyli przepis na spaghetti z pesto bazyliowym. Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy. Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie(...)się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże cukinie Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii
Chocolate Muffin Blogwszystko zalać oliwą? To jest dla mnie właśnie magia kuchni. Łączenie różnych składników, czasem kilka porażek... albo porażający sukces ;) Trzymając się składników powyżej z proporcjami poniżej otrzymacie klasyczne pesto z Genui. Moje pesto jest trochę przerobione. Używam go również do zapiekania, więc zastąpiłam część bazylii pietruszką (żeby nie gorzkniała w wysokiej temperaturze), a orzeszki pinii - słonecznikiem (ze względu(...)pieprzem i ewentualnie solą. W wersji ekspresowej wszystkie składniki (poza oliwą) umieścić w blenderze i zmiksować drobno, ale nie na miazgę. Oliwę dodać na koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerzgotującym się makaronie i całość jeszcze raz dokładnie blendujemy. Odcedzony makaron mieszamy z otrzymanym pesto. Całość posypujemy tartym serem, dodajemy dla ozdoby listek bazylii. *Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z nerkowcami, słonecznikiem lub orzechami arachidowymi. Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie(...)sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto w domu - zróbcie to, gdyż jest nieporównywanie lepsze. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie: Piersi umyć, oczyścić, osuszyć(...)najgrubszym miejscu (tzw. butterflying chicken), rozłożyć jak książkę, przykryć folią i wałkiem rozwałkować, aby stała się cieńsza. Tak rozwałkowane piersi przyprawiamy solą, pieprzem i rozsmarowujemy na nich po łyżce pesto i posypujemy startą mozzarellą. Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy
Moja Delicjakupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Trzy łyżki pesto mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany i odstawiamy. Pierś myjemy, osuszamy, wycinamy zbędne błony i chrząstki (jeśli są). Kroimy na paseczki – mogą być różnej długości, ważne tylko, aby nie były grubsze niż mniej więcej 1,5 cm. Posypujemy je solą oraz pieprzem. Każdy paseczek smarujemy
Poezja smakuIdąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry(...)wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych z żyta, orkiszu, owsa i wielu innych wysokowartościowych zbóż. Poleciłbym takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem. Składniki na ok. 200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka
Kuchnia PROzdrowotnazyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy Monini z pieprzem Dodatkowo: wędzony filet z pstrąga koperek Przygotowanie: Obieramy ziemniaki(...)dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej bulionu. Doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Gotową zupę przed podaniem dekorujemy kawałkami wędzonego pstrąga, pesto i gałązkami koperku
Smakowity Blog Kulinarny