posypania olej z pestek dyni tłoczony na zimno Makaron Wstążki gotujemy według zaleceń producenta. Pesto wykonujemy wkładając do naczynia resztę składników i miksując na dość gładką masę. Jeśli pesto wyda się Wam zbyt suche, można dodać do niego więcej oliwy. Makaron mieszamy z 4 łyżeczkami pesto, które poczyniliśmy, jeśli coś nam zostanie, pesto można przełożyć
MamaOskarkachleb tostowy, pesto ze szczypiorku czosnkowego , plastry twardego sera żółtego, oliwa(...)patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Położyć kromki chleba tostowego i zrumienić od spodu. Przyrumieniony z jednej strony chleb, zdjąć i ułożyć na desce stroną przypieczoną do góry, posmarować pesto i przykryć serem. Na patelnie wlać oliwę, kromki ułożyć na patelni i przyrumienić spód. Zamiast pesto ze szczypiorku czosnkowego można użyć inne pesto. zastawa
królestwo garów*, szynka, bekon lub boczek wędzony, jajka, masło Na maśle podsmażyć wędlinę z obu stron na rumiano. Na maśle usmażyć jajka. W tosterze opiec tosty. Posmarować z jednej strony pesto. Ułożyć na nich podsmażoną wędlinę. Na wędlinie położyć jajko. *ja użyłam pesto ze szczypiorku czosnkowego , może być również pesto z czosnku niedźwiedziego lub inne. zastawa
królestwo garówJakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na domowe pesto . Pesto jest pyszne jako dodatek do kanapki z wędliną, ale najlepiej smakuje oczywiście z makaronem, pełnoziarnistym szczególnie. :-) Makaron z pesto jest jednym z pomysłów bezmięsne obiady, które staram się co jakiś czas serwować. 400g makaronu 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica(...)kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto, dekorujemy bazylią i podajemy
Szefowa kuchniPesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami pesto polecam wypróbować taką wersję :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150g jarmużu 2 garści pestek ze słonecznika 2 ząbki czosnku(...)wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach
Kolizje Smakówstąd całe zamieszanie :) Składniki: (na 2 porcje) Tagiatelle cukiniowe: 1 średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek(...)truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki Przygotowanie: Pesto: 1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę, groszek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i parmezan 2. Całość przyprawić solą 1. Cukinie pokroić w paski- długie wstążki
KreatywnePinykawałkach w sosie własnym (180 g), 1 marchew w plasterkach, 50 g brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek słonecznika, garść świeżej bazylii, garść rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, 10 g startego sera żółtego, 6 łyżek oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku(...)Przygotowanie: Pesto: Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem
Moniki SmakołykiWyciągnąłem kawał łososia z lodówki i tak się dłuższą chwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj(...)całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia
BaRepasświąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy(...)patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50 min. (do miękkości mięsa
Kuchnia Beatypieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż(...)odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zielonej papki wlewamy cienka strużką oliwę i dalej blendujemy aż do otrzymania konsystencji jaka nam odpowiada. Gdy ryż wchłonie
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować. Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione. Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym się gotował, dodać pesto i parmezan, dokładnie wymieszać(...)pesto mają być przyklejone do makaronu. Podana porcja wystarcza dla 3 dorosłych osób
Kuchcik gotujeprzygotowania pizzy. Daje nam dużą dowolność w wyborze dodatków, mogą to być dowolne sery, pesto, oliwki, pomidory koktajlowe lub szynka parmeńska oraz wiele innych. Moja jest posmarowana zielonym pesto bazyliowym, wyłożona serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi, całość posypana startym parmezanem... pyszności :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 350 ml wody 6 łyżek oliwy z oliwek(...)drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta 3 łyżki letniej wody Dodatkowo : mozzarella, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, zielone pesto, parmezan, oliwki lun inne ulubione dodatki Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy szczypta cukru i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Mąkę przesypujemy do miseczki, sól wsypujemy z brzegu
Chocolate Muffin Blogodcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone w kostkę(...)Lekko przesmażamy i zalewamy passatą. Po zagotowaniu dodajemy szpinak, pesto oraz przeciśnięty czosnek. Dusimy wszystko do momentu kiedy szpinak się rozmrozi i doprawiamy przyprawami. Nie solimy, ponieważ pesto jest wystarczająco słone. Sos jest gotowy. Podajemy z kluskami i surówką. Surówka w naszym przypadku to sałata rzymska, buraczki konserwowe, pomidory i szalotka. Doprawione pieprzem, oliwą z oliwek
vegetanieobiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet pizza). Postanowiłam że z pesto, które zostało zrobię grzanki. Szybko przejrzałam lodówkę i w niedzielny poranek wzięłam się za szykowanie śniadania. Efekt był wspaniały. Po całym mieszkaniu roznosił się cudowny zapach, a smak(...)piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: ok.10 kanapeczek Składnik: Pesto z tego przepisu Duża bagietka Kulka mozzarelli Pomidor Masło Szczypiorek Bagietkę kroimy po skosie tak by powstały małe kromeczki. Smarujemy masłem i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego
Kolizje SmakówWłoski kucharz zdradził mi przepis na to ciasto. Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla. Tutaj przepisy jak zrobić: pesto , a tutaj, jak zrobić sos pomidorowy . Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu(...)upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego
BaRepas