pesto - 3241 przepisów (strona:50/217)

Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód 218

najsłynniejsze – zielone, zwane alla genovese, pochodzi z Ligurii. Genueńczycy, w tym prawdopodobnie sam Krzysztof Kolumb, zabierali je na morskie wyprawy, gdyż przeciwdziała szkorbutowi. Sycylijska, czerwona odmiana pesto, zawiera suszone pomidory i stała się symbolem słonecznego południa Italii. Przepis na jedno i drugie jest wyjątkowo prosty, wszak to sos tradycyjny, dla którego nie potrzeba specjalistycznych maszyn i wyszukanych składników(...)piniowych. Dodajemy pół szklanki oliwy, 10 g startego parmezanu i mieszamy aż osiągniemy gładką konsystencję (drobinki składników mogą pozostać). Do smaku dodajemy sól i czarny pieprz. Należy pamiętać, że pesto nie powinno być długo podgrzewane, gdyż wysoka temperatura nadaje mu gorzkawego posmaku. Jednakże, sos idealnie nadaje się do mrożenia – wtedy ser powinniśmy dodać dopiero przed użyciem

Bon Ton Italia
makaron z pesto – danie ekspresowe 150

składniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek(...)domowej roboty opcjonalnie: podprażone pestki słonecznika wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i w tym samym garnku, w którym się gotował łączymy makaron z pesto. Podajemy na głębokim talerzu, posypany startym serem i opcjonalnie pestkami słonecznika

Domowy Smak Jedzenia
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 205

rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem(...)całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego

Moniki Smakołyki
ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK 155

funkcjonowania. O jego właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, natomiast skupię się na tych, co kocham robić najbardziej – na gotowaniu! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne zielone pesto z jarmużu. Dodatek rzodkiewki, czosnku i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie. Jest świetnym pomysłem do makaronu , grzanek czy też placków ziemniaczanych . Polecam! SKŁADNIKI: * liście(...)sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego! * Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiczku ok. tydzień w lodówce

Ostra na Słodko
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 191

podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić po prostu na chwilę, żeby warzywa ogrzały się ale pozostały chrupiące. Teraz robimy: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki(...)słonecznika, - 1 ząbek czosnku , - sok z mniej więcej ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO, PODANA NA SAŁACIE- NASZA ULUBIONA 305

liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki na osobę Czosnek obrać(...)wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Schabowy z pikantnym pesto 185

padł na schabowego i pikantnym pesto z własnoręcznie robionych w zeszłym roku suszonych pomidorów. Składniki : 4 kotlety schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej

Mechanik w kuchni
Tagliatelle z pesto zapiekane w boczku 140

Zaplanowany obiad. Ma być szybko. Tagliatelle z pesto. Kupnym, bo nie ma czasu na swoje. Góra prasowania czeka. Jedno dziecko śpi, drugie się bawi. Otwieram lodówkę, wyciągam pesto, a tam boczek w plastrach, szynka szwarcwaldzka, pyszny camembert... I jak tu nie wymyślić czegoś ciut pyszniejszego niż zwykły makaron z pesto? Czytaj więcej

bistro mama
Pesto z rukoli 130

rząd może jeść? Kiedy więc połowa paczki była już lekko przywiędła, pomyślałam o zrobieniu pesto. Gdzieś kiedyś widziałam, ale nigdy wcześniej nie jadłam. To pesto powędrowało do kanapek i do poniedzielnych, czyli porosołowych krokietów. One zdjęcia też mają i pewnie niebawem je zaprezentuję. A pesto polecam! W niczym nie ustępuje najlepszemu ze słoiczka :) Czytaj więcej

bistro mama
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 126

dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich. Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym , to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem(...)skromne, jak bardzo bogate smakowo. Dodatek mięsa, moim zdaniem, byłby istnym barbarzyństwem. Nie pozostaje mi nic innego, tylko polecić i życzyć smacznego. Wydrukuj przepis The post Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Muffiny drożdżowe z pesto 132

świeże drożdże – 50 g – sól – 0,5 łyżeczki – cukier – 0,5 łyżeczki – oliwa – 1 łyżeczka – ciepła woda – ok.90 ml Dodatkowo : - pesto bazyliowe – 100 g – roztrzepane jajko do posmarowania – 1 szt – oliwki – 10 szt Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem(...)prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto ( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny

Ostra na Słodko
Makaron z bazyliowym pesto 232

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszny makaron spaghetti z dodatkiem bazyliowego pesto i podsmażonej kiełbaski chorizo. Danie wyszło bardzo smaczne. Użyłam gotowego pesto firmy Grand Italia , które jest naprawdę bardzo dobre, smakiem dorównuje przygotowanym w domu. Makaron wyszedł przeeepyszny, na pewno do powtórzenia niebawem. Taki obiad lub kolację przygotujecie w zaledwie(...)minut. Gorąco polecam. Post Makaron z bazyliowym pesto pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Makaron z pesto z pokrzywy 169

wysokiego naczynia wkładamy nasze wyciśnięte z nadmiaru wody pokrzywy dodajemy słonecznik, sok z limonki  , ser, czosnek starty, oliwę wszystko blendujemy, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań) - doprawiamy solą oraz pieprzem i jeżeli chcemy uzyskać większą głębie smaku dodajemy jeszcze soku z limonki - gotujemy makaron zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu gdy jest już ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z naszym pesto - układamy na talerze i posypujemy startym serem. Zajadamy :) Polecam wszystkim takie bogactwo witamin i minerałów :) Smacznego Co zawiera pokrzywa makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód; witaminy: A, K, B2, C; związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne

Basia w kuchni
Włoska pizza 183

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie(...)dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek był strzałem w 10! Użyłam gotowego pesto Grand Italia , które otrzymałam od firmy Index Food. Przeważnie robię domowe, ponieważ większość sklepowych gotowców mi nie smakuje, ale te jest naprawdę godne polecenia Wszystkich miłośników pesto

Marta Gotuje
Zawijańce drożdżowe z pesto 155

dałam 1 jajko mniej.. 3 1/2 szkl. mąki 2 jajka 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka 1 łyżeczka soli pesto czerwone Develey Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać(...)automatem do chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka  części i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć pesto i rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni ciasta, zostawiając około 1cm z boków, żeby później nadzienie nadmiernie nie wyciekało. Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić

Moje domowe kucharzenie