takie dni kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się gotować i wtedy sięgam po proste rozwiązania, słoiczek dobrego pesto, ulubiony makaron, filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe i pyszny obiad we włoskim stylu powstaje w kilka chwil. Składniki: pojedynczy filet z kurczaka słoiczek pesto kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz, słodka papryka, ząbek czosnku olej do smażenia(...)lodówki, ale jeśli nie macie czasu to odrazu wrzucamy go na patelnie i smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron, myjemy i kroimy pomidorki w ćwiartki. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto, kurczaka, pomidorki, całość mieszamy i obiad gotowy
Cynamonowe szczęścieminut 🥩 – ❌ Składniki 600 g świeżego dorsza 2 arkusze ciasta francuskiego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1 por biała część 100 g mrożonego groszku 200 ml czerwonego pesto 40 g parmezanu 1 jajko 3 łyżki mleka 5 łyżek oliwy Masło Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Zacznij od przygotowania warzyw. Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę(...)obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej trzy łyżki oliwy, wrzuć warzywa i lekko je podsmaż. Dodaj pesto i szklankę wody, gotuj całość, często mieszając, aż warzywa będą miękkie, wsyp groszek i pesto, wymieszaj i przełóż do miski. Rybę dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlej dwie łyżki oliwy i połóż dorsza, skóra
RafalCookćwiartki 4. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, razem z pieczarkami przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 min 5. Składniki na pesto miksujemy na pastę, jeśli jest za gęsta dolewamy oleju 6. Kiedy warzywa się zrumienią, przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy w cieple 7. Na blachę wyłożoną(...)jarmuż, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok 15 min aż stanie się chrupiący 8. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni 9. Łączymy warzywa z pesto, podajemy ze zgrillowanymy serem i świeżym awokado pokrojonym w plastry
Słodki Kompromisodkładamy do lodówki na noc 2. Pesto - 1/2 naci marchewki dobrze płuczemy, razem z 2 ząbkami czosnku, pestkami słonecznika i olejem lnianym miksujemy całość na pastę, jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze oleju, doprawiamy solą i pieprzem 2. Następnego dnia, za pomocą ostrego noża wykonujemy w schabie nacięcia, poszerzamy je za pomocą palca i wciskamy w otwory(...)pesto, następnie obsmażamy schab ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy 3. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni i wstawiamy do niego obsmażony schab, pieczemy ok 2-3 h aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosiła 69 stopni 4. Warzywa - ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 15 min, marchew ok 10 min, szparagów nie obieramy, odłamujemy jedynie
Słodki Kompromiszdrowie. Ryś Podkarpacki do swojej oferty dodał również słoiczki z czosnkiem niedźwiedzim, które wykorzystałam do przygotowania makaronu. Składniki: porcja makaronu penne (u mnie 3 garście suchego) 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego ziemi przemyskiej od Ryś Podkarpacki 1/4 zielonej papryki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz ziołowy do smaku (u mnie 3 większe szczypty) opcjonalnie sól do smaku(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Na patelnię wykładamy 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego, dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę (chrupki akcent dania) i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem ziołowym i opcjonalnie solą (próbujemy). Na koniec dodajemy posikaną zieloną pietruszkę, mieszamy i od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 3 porcje : 3 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżeczki zielonego pesto 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 kostki fety pieprz do smaku 2 łyżki masła do obsmażenia folia strecz do żywności nie dodajemy soli gdyż feta jest słona Filety z piersi rozklepujemy bardzo(...)cienko , warto to robić przez woreczek , wtedy się nie rozpadną . Na każdej rozklepanej piersi z kurczaka , rozsmarowujemy łyżeczkę pesto , sypiemy posiekanym szczypiorkiem , układamy równą ilość pokruszonej fety i na koniec doprawiamy pieprzem . Zwijamy w rulonik , a następnie zawijamy w folię , robiąc tzw cukierek , końce mocno skręcamy i dodatkowo owijamy ,żeby się nie rozpadały . W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia
Ogrodnik w podróżyolej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś w ich miejsce wykładamy ziołowe pesto. Ryby pieczemy (bez przykrywania) w piekarniku rozgrzanym do 190C aż do zrumienienia się skóry. Ryby podajemy ze świeżą sałatą, skropione cytryną i kilkoma kawałkami świeżego masła na wierzchu. Danie(...)jest niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku. Zachwyca połączenie bazylii i mięty z lekko gorzkimi migdałami. Polecam na rodzinny letni obiad! Smacznego! Artykuł Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniagruszki i awokado, a zamiast ketchupu na spód dałam pesto bazyliowe. Składniki: 1 op.ciasta francuskiego 1 awokado 1 gruszka 150 g sera żółtego 1/2 op. świeżego pesto bazyliowego bazylia suszona Wykonanie: Awokado oraz gruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą startą gruszkę(...)kroimy na mniejsze kawałki - u mnie wyszło 12 prostokątów mniej więcej o wymiarach 8 x 10 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozsmarowujemy pesto bazyliowe i nakłuwamy spód ciasta widelcem. Następnie na środku wykładamy gruszkę wymieszaną z awokado i posypujemy startym żółtym serem oraz suszoną bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kuchnia MagdaLenyWielkanoc? Mnie z żółtym i zielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że przepis ten idealnie będzie pasować w okresie świątecznym. Pesto z zielonego groszku , to świetna pasta do kanapek. Pasta jest bez jajek, więc jeśli nie macie pomysłu czym uzupełnić menu wielkanocne, bogate już w jajeczne potrawy, to polecam kanapki(...)chrupiących grzankach z pewnością znajdą swoich amatorów. Jeśli nie jesteście smakoszami oliwy z oliwek użyjcie oleju rzepakowego, gdyż smak oliwy jest dość wyczuwalny. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/pesto-z-groszku-zielonego-kanapki-wielkanocne-bez-jajek-vegan-easter-1170x874.jpg The post Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPENNE Z PESTO SZPINAKOWYM, BROKUŁAMI I GROSZKIEM to kolejne, zdrowe... Artykuł PENNE Z PESTO SZPINAKOWYM, BROKUŁAMI I GROSZKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgrzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka sosu chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli morskiej pesto pietruszkowe: - pęczek natki pietruszki - garść pistacji - łyżka parmezanu - łyżeczka soku z cytryny - dwie(...)łyżki oliwy z oliwek Grzyby myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy pieczarki, głównie od strony blaszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem. W tym czasie robimy pesto: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Kaszę kuskus zalewamy wodą 1 cm ponad kaszę, odczekujemy 5 minut i mieszamy kaszę z pesto. Tak przygotowanym farszem
Cook&Loveteż sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Filet podzielić na dwie części. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, dwukrotnie większe od filetów. Na każdym kawałku położyć jeden płat(...)ryby, skórą do dołu. Łososia posolić i posypać pieprzem. Posmarować pesto, na wierzchu położyć 1- 2 plasterki cytryny. Złożyć folię nad rybą, zawinąć tworząc szczelne opakowanie. Umieścić paczki z łososiem w wolnowarze. Paczki mogą na siebie zachodzić. Gotować w ustawieniu low trzy do czterech godzin - do czasu aż łosoś uzyska jednolity, delikatny różowy kolor i będzie się lekko rozwarstwiał
Stare Garyoliwa z oliwek sól Przygotowanie: 1. Pomidory przekrawamy na pół lub na ćwiartki, posypujemy solą gruboziarnistą, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, pieczemy ok 2 h w 160 stopniach 2. Pesto - pomidory wyjmujemy z zalewy, czosnek przeciskamy przez praskę, migdały zalewamy wrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni 4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię(...)migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy upieczone pomidory, oprószamy płatkami parmezanu
Słodki Kompromis