kurczakiem, rukolą i pesto ;) Składniki (2 porcje): 200 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 150 g makaronu razowego, np. penne lub świderki 1/2 porcji pesto bazyliowego według tego przepisu (link) , możecie też użyć gotowego pesto z dobrym składem (3-4 łyżki) 50 g rukoli 3 suszone pomidory (można zastąpić połówkami pomidorków koktajlowych), pokrojone drobno(...)przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Powinno być miękkie i soczyste. 2. Ugotuj makaron al dente, następnie przepłucz go zimną wodą. 3. Wymieszaj makaron z pesto, pomidorami i rukolą. Posyp słonecznikiem, dopraw pieprzem. Możesz jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Powiedz dietom nieKolejne pesto-nie-pesto, bo nie bazyliowe. Tym razem wersja z rukoli i roszponki, dzięki nim pesto jest lekko ostre i wyraziste. Konsystencja idealna, a pesto jest doskonale do wszystkiego. Jako danie wystarcza na 2 porcje makaronu. 50 gram rukoli 50 gram roszponki 3 łyżki słonecznika 100 ml oliwy/oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii
Czerwony GupikZielona FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO sprawdzi się jako szybka przekąska... Artykuł FASOLKA SZPARAGOWA Z BAZYLIOWYM PESTO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbazylii (ok. 7-8g) – ok. 2 listki na jednego gofra 120g mąki gryczanej 40g mąki jaglanej (można zastąpić gryczaną) olej, masło do natłuszczenia gofrownicy Do podania Zielone, bazyliowe pesto (najlepiej własnej produkcji) masło migdałowe/orzechowe jajko sadzone rzodkiewki i inne warzywa (ogórki) ser kozi Sposób przygotowania Pierwsza miska: Jajka wbijamy do miski i za pomocą trzepaczki łączymy(...)Propozycja podania – smaruję masłem migdałowym, na to kładę ser kozi, a na ser, jeszcze ciepłe, jajko sadzone (dzięki temu, ser się lekko roztapia pod wpływem ciepła jajka). Na jajko pesto i pokrojona rzodkiewka. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe gofry gryczane z bazylią, sadzonym jajkiem, pesto i rzodkiewką. pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowlpizzy typ 00 150 gram semoliny 200 ml ciepłej wody 7 gram suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 4 łyżki ziołowego pesto* 100 gram sera z niebieską pleśnią 4 łyżki tartej goudy lub sera mozzarella 4-5 zielonych szparag 5-6 liści botwiny kilka liści bazylii Prosty sos czosnkowy: 100 gram(...)jogurtu naturalnego 1 posiekany ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu 2 łyżki posiekanego koperku Wszystkie składniki mieszam i odstawiam na 30 minut. *Ziołowe pesto: garść świeżej bazylii garść świeżj natki pietruszki kilka gałązek koperku 2-3 liście botwiny 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki orzeszków pinii szczypta soli i pieprzu Wszystkie składnik ucieram
Mango Papajapuszka pokrojonych pomidorów, 400 g 1 łyżeczka pomidorowego przecieru 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 3 łyżki utartego parmezanu 300 g spaghetti, waga sucha 200 ml domowego pesto Piersi z kurczaka jeśli duże podziel na 5 porcji. Oprósz solą, pieprzem, papryką i 1 łyżka oregano. Zrumień z obu stron na rozgrzanej oliwie. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj(...)utartą mozzarella. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i posyp świeżym oregano, opcjonalnie. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj domowe pesto według przepisu i wymieszaj z odcedzonym spaghetti. Podaj kurczaka z sosem i z pesto spaghetti. Całość posyp prażonymi piniami i utartym parmezanem. The post Zapiekany kurczak z mozzarella
codojedzeniagłównie z jednej przyczyny: wstyd się przyznać, ale zwyczajnie nie lubię smaku świeżej bazylii. Z suszoną nie mam problemu, ale świeżej nie zjem, podobnie jak świeżej czarnej porzeczki. Ale pesto można zrobić z innych składników niż nielubiana bazylia i drogie orzeszki piniowe! Moja propozycja jest mniej aromatyczna, dzięki temu pasuje do bardziej wyrazistych smaków nie dominując ich. Bardzo(...)smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół. Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku około 100ml oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć
Cakes By Kejtrazie potrzeby doprawcie solą.Dodajcie kilka listków bazylii i zmiksujcie zupę blenderem na gładki krem.Jeśli jest za gęsta , możecie rozcienczyć przegotowaną wodą. Teraz zabieramy się za pesto- do naczynia lub dużego słoika wrzućcie wszystkie składniki pesto.Zmiksujcie i spróbujcie.W razie potrzeby doprawcie, a jeśli pesto jest za gęste ,dodajcie odrobinę wody. Zupę podajcie z listkami bazylii,domowym(...)pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam! Ciasto wysmaruj pesto rosso- po upieczeniu w połączeniu z warzywami i serem daje niesamowity smak! Podsmażone i wychłodzone warzywa wyłóż do miski. Dodaj sera korycińskiego, i wymieszaj. Dodaj oliwy z oliwek(...)Olitalia , wymieszaj. Spróbuj, w razie potrzeby dosmacz pieprzem ziołowym i solą. Wyłóż delikatnie na ciasto posmarowane pesto. Aby nadać wyraźnego akcentu, na koniec dosmacz tartym parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i podziwiaj jak ciasto puchnie, rośnie i pachnie. Przygotuj nóż i widelec , bo pieczenie to kwestia zaledwie maks 15 minut! Przed podaniem możesz skropić olejem z ostropestu
Z Kuchni Do Kuchnikolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni . Składniki: - 4 kromki chleba - pomidor - mozzarella pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni: - około 6 liści rzymskiej sałaty - 2 łyżki pestek dyni - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska - szczypta czarnego(...)pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki łączę ze sobą i opiekam na rumiano
Kuchnia co dniabazylii (ok. 7-8g) – ok. 2 listki na jednego gofra 120g mąki gryczanej 40g mąki jaglanej (można zastąpić gryczaną) olej, masło do natłuszczenia gofrownicy Do podania Zielone, bazyliowe pesto (najlepiej własnej produkcji) masło migdałowe/orzechowe jajko sadzone rzodkiewki i inne warzywa (ogórki) ser kozi Sposób przygotowania Pierwsza miska: Jajka wbijamy do miski i za pomocą trzepaczki łączymy(...)Propozycja podania – smaruję masłem migdałowym, na to kładę ser kozi, a na ser, jeszcze ciepłe, jajko sadzone (dzięki temu, ser się lekko roztapia pod wpływem ciepła jajka). Na jajko pesto i pokrojona rzodkiewka. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe gofry gryczane z bazylią, sadzonym jajkiem, pesto i rzodkiewką. pochodzi z serwisu
Fill The BowlPolecam pszenny chleb z zielonym pesto z czosnku niedźwiedziego , wyszło bardzo intensywne zestawienie, które bardzo fajnie współgrało z łagodnym smakiem chleba. Zielone pesto możecie zrobić z młodych pokrzyw, szpinaku, jarmużu lub bazylii, sami dobierzcie smak który Wam będzie odpowiadał. Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna - 4 dag świeżych drożdży(...)płaskie łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 150 ml wody - 140 ml mleka - 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dałam czosnkową - 10 dag pesto, ok. 7 łyżek 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z mlekiem, zagniatamy
Apetyczna babeczkazawsze myślałam, że pesto jest bardzo skomplikowane, a to tylko kilka chwil i można cieszyć się pysznym daniem. Uwielbiam ten lekko orzechowy smak, który ciężko opisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć(...)składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podajemy z makaronem i suszonymi pomidorami. Najlepiej jest ugotować makaron i porcję dla dwóch osób wymieszać z 3-4 łyżkami pesto. Jeśli będzie go za dużo makaron poskleja się w jedną wielką tołpę i nie będzie to zbytnio apetyczne, uwierzcie mi ;) Resztę pesto można pozostawić na drugi dzień
Czerwona Porzeczkaskładniki: makaron (ja użyłam makaronu z pszenicy durum z dodatkiem szpinaku) PYCHA! 150 g serka ricotta 2 plastry sera koziego pesto z bazylii: PRZEPIS TUTAJ wykonanie: Pesto robimy, jak w przepisie powyżej. Dodać do niego łyżką rocotte i dokładnie połączyć składniki. Makaron ugotować, odsączyć i połączyć z pesto. Podawać od razu z dodatkiem świeżej bazylii i sera
Ania i Marcin gotująłyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami na pesto. Pieczarki obieramy i odkrajamy nóżki. Dokładnie nacieramy pesto i układamy na blaszce do pieczenia. —>KLIK Każdą pieczarkę napełniamy komosą i całość pieczemy 25 minut aż pieczarki(...)pędami groszku i granatem. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji Superfood w Twojej kuchni. A po szeroki wybór super żywności zapraszam do sklepu www.sklepagnex.pl :) Artykuł Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog