delicious served with spaghetti. Ingredients: Fresh basil leaves, 1/2 cup of pine nuts, 2 peeled garlic cloves, 1/2 cup Olive oil, Parmesan, Bacon, Spaghetti. Serves four Preparation pesto: Put basil, pine nuts and garlic to food procesor and blend to a paste. With the motor still running, drizzle olive oil until the mixture forms a paste. Spoon(...)pesto into a bowl and stir in cup of grated permesan. Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp. Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto and bacon and stir gently. Shave Parmesan cheese
Kulinarna rozmowaSKŁADNIKI: SOS BESZAMELOWY: - mąka – 1 łyżka – masło – 1 łyżka – mleko – 250 ml – gałka muszkat. – 1 szczypta – sól – 1 szczypta SOS PESTO: - świeża bazylia – 25 g liści – czosnek – 0,5 ząbka – prażone pestki dyni – 30 g – tarty parmezan – 10 g – olej kujawski bazyliowy(...)masła robimy zasmażkę. Powoli wlewamy letnie mleko stale mieszając. Kiedy zacznie gęstniec doprawiamy solą i gałką muszkatałową. Mieszamy z makaronem. Wykładamy na natłuszczonej tortownicy. Wygładzamy delikatnie wierzch. SOS PESTO : Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu ( tak by było czuc drobniutkie kawałeczki ). Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym sosem pesto smarujemy makaron. Układamy przekrojone na pół pomidorki
Ostra na Słodkoaromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory. W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy fantastyczny obiad! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) PESTO ROSSO : * suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku(...)DODATKOWO : * olej rzepakowy do smażenia – 250 ml * kuskus – ok. 200 g * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ). Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy
Ostra na Słodkopesto , suszonymi pomidorami ciągnącą się mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella – 150 g ** pesto Rosso – 4 łyżki ** jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PESTO ROSSO : * Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g Wszystkie składniki(...)suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. CAŁOŚĆ : Ciasto francuskie kładziemy na blacie. Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso. Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Zwijamy delikatnie w roladę. Kroimy plastry o grubości do 2 cm. Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy. Układamy bułeczki , jedna
Ostra na Słodkowyciśniętego soku z pomarańczy, 80g sera gorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli: 50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu, 1 średni ząbek czosnku pokrojony w plasterki, 1/4 szklanki zielonego groszku odsączonego z zalewy(...)krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy w misce, do której dodajemy sok z pomarańczy oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawiamy do lodówki na ok. 10min. Przygotowujemy pesto: do głębokiego i wysokiego naczynia wsypujemy uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę, rozdrabniamy za pomocą blendera do "piaskowej" konsystencji. Dodajemy rukolę oraz groszek i dalej blendujemy
Symfonia SmakówDzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym(...)oryginale również nie było podanych konkretnych proporcji, a ja uważam, że najważniejsze jest to, aby nam smakowało:) Dlatego zachęcam do wypracowania swoich własnych proporcji. Po spróbowaniu pesto w podstawowej wersji uznałam, że jest nieco za mdłe, dlatego postanowiłam przyprawić go odrobiną czosnku i mięty. Z czosnkiem byłam bardzo ostrożna, ponieważ mógłby łatwo zdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka
Chilli Czosnek i OliwaPyszny, szybki makaron z czerwonym Pesto, które jest sycylijską odmianą tradycyjnego zielonego. Różni się oni głównie obecnością w składzie suszonych pomidorów. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe. Osobiście często używam tego gotowego, gdy na szybko muszę wyczarować jakiś obiad. Czerwone Pesto bardziej przypadło mi do gustu, niż to zielone, które jak dla mniej jest zbyt ziołowe(...)smaków. Przepis na ten makaron jest naprawdę banalny w przygotowaniu, a w smaku jest rewelacyjny. Zasada prosto i smacznie w tym przypadku sprawdza się doskonale J Penne z czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół
Mania Gotowaniasię je serwuje? Gnocchi zyskały popularność we włoskiej kuchni ze względu na swoją prostotę i wszechstronność. Mogą być podawane samodzielnie z różnymi sosami, warzywami czy też świeżo przygotowanym pesto. Ziemniak, będący głównym składnikiem, nadaje kluseczkom delikatny smak i miękką konsystencję , co sprawia, że są one łatwo strawne i smaczne. Wraz ze świeżymi dodatkami przygotujesz dania, którymi zachwycisz najbliższych(...)popularne jest tradycyjne są gnocchi w sosie pomidorowym z serem mozzarella albo burratą, bez mięsa. Gnocchi z sosem pomidorowym W innych częściach Włoch nie wyobrażają sobie gnocchi bez bazyliowego pesto i orzechów albo pomidorów ze… smażonym boczkiem. Przepis na gnocchi – krok po kroku Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki (najlepiej typu 00) 1 jajko 1 łyżeczka
Rozdomowionakruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto (bo w składnikach poniżej jak najbardziej znajdują się produkty do jego zrobienia), możecie użyć jakiego chcecie. Nie musicie ściśle trzymać się mojego przepisu. Możecie zrobić swoje pesto i potem(...)połączyć je po prostu z bułką tartą. Pesto może być z natki, suszonych pomidorów czy klasycznie z bazylii. Z orzechów takich czy śmakich. Pestek dyni lub słonecznika. Na co tylko macie ochotę. Dla mnie jednak natka i czosnek to podstawa, jeżeli chodzi o ryby, dlatego u mnie takie połączenie. Do tego dobrej jakości oliwa, sok z cytryny i jest
KardamonovyPyszne risotto z zielonymi warzywami doprawione aksamitnym pesto. Proste do przygotowania danie na szybki domowy obiad. 2 porcje Mały pęczek szparagów 200g połowa młodej średniej cukinii połowa średniej cebuli 100 g ryżu około litr bulionu drobiowego olej roślinny sól pieprz opcjonalnie łyżka domowego pesto Szparagi kroimy na mniejsze kawałki ( twarde końce odkrój). Cukinię(...)wykorzystamy większą część bulionu. Następnie dodać szparagi i cukinię przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec wlać pozostały bulion i gotować jeszcze kilka minut. Opcjonalnie można dodać jedną łyżkę pesto i dokładnie wymieszać. Zamiast pesto można użyć samego parmezanu i też będzie pysznie. Smacznego
Andzia Pichcidanie. Składniki: makaron (np. pappardelle, linguine, conchiglie) zielone szparagi pomidory świeże lub z puszki cebula czosnek bazylia sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto to propozycja dla osób, które cenią sobie bogactwo smaków i aromatów w daniu. Soczysty kurczak, intensywne pesto oraz delikatne szparagi tworzą(...)harmonijną kompozycję, która z pewnością zadowoli nawet wybredne podniebienia. Składniki: makaron (np. fettuccine, rotini, casarecce) zielone szparagi pierś z kurczaka pesto (zielone lub czerwone) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) Makaron ze szparagami, krewetkami i cytryną Makaron ze szparagami, krewetkami i cytryną to danie, które doskonale sprawdzi się podczas letnich dni, gdy mamy ochotę na lekki
Marcepanowa kuchnianaleśniku nałóż farsz, zawiń naleśniki i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej naleśniki sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni. Wegetariańskie spaghetti z sosem pesto Wegetariańskie spaghetti z sosem pesto to proste i szybkie danie, które zadowoli wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Składniki to spaghetti, bazylia, czosnek, orzechy piniowe, oliwa z oliwek, parmezan, sól(...)pieprz i pomidory koktajlowe . Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w blenderze zmiel bazylkę, czosnek, orzechy, oliwę, parmezan, sól i pieprz, aż uzyskasz gładkie pesto. Wymieszaj ugotowane spaghetti z sosem pesto i dodaj pomidory koktajlowe. Podawaj spaghetti posypane dodatkowym parmezanem. Wegetariańskie chili sin carne Wegetariańskie chili sin carne to sycące i smakowite danie, które dostarcza
Kuchennyviral.plduszonymi warzywami, aby stworzyć pyszne i pożywne danie. Makaron z sosem – jaki sos do makaronu? Innym wspaniałym sposobem na przygotowanie makaronu bez mięsa jest wykorzystanie sosu pomidorowego lub pesto . Sos pomidorowy można przygotować samodzielnie z pomidorów, czosnku, cebuli i ulubionych przypraw, takich jak oregano i bazylia. Pesto można zrobić na bazie bazylii, orzechów piniowych, czosnku i oliwy(...)Makaron z sosem pomidorowym i warzywami – makaron spaghetti z sosem pomidorowym na bazie cebuli, czosnku, pomidorów i ziół, z dodatkiem ugotowanej cukinii, papryki i pieczonych pomidorów. Makaron z pesto i suszonymi pomidorami – makaron fusilli z pesto na bazie bazylii, orzechów piniowych, czosnku i oliwy z oliwek, z dodatkiem suszonych pomidorów i startego sera parmezan. Makaron
Via Gustooliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto(...)zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego ! Artykuł Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia