bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący. Czuć też lekką czosnkową nutę. Pesto doskonale wkomponowuje się w charakter tej zupki, podkreślając jej subtelny i wyjątkowy smak :) Składniki (na ok. 5-6 porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 średnie(...)zielonego groszku (użyłam mrożonego) 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie
MyCookBook.plsosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem(...)pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatityznane, ja dodałam do niego jeszcze domowe pesto, wszystko skropiłam oliwą i sokiem z cytryny. Efekt okazał się rewelacyjny i wszystkim tę banalną potrawę gorąco polacam. Przepis na pesto podpatrzyłam u Jamiego w "Daniach w 30 minut", zmieniłam jednak nieco proporcje. Składniki : duży pęczek bazylii 50g parmezanu (może być nieco mniej) 50g orzeszków pinii 70ml oliwy(...)pieprz kilka dojrzałych pomidorów pokrojonych w plastry opakowanie mozzarelli w kuleczkach Przygotowanie : Bazylię, parmezan, czosnek i orzeszki pinii dokładnie zmiksować, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Pesto gotowe! :) Odsączoną mozzarellę delikatnie wymieszać z dwoma łyżeczkami świeżego pesto. Na talerzu ułożyć pokrojone pomidory, na środku położyć mozzarellę z pesto. Wszystko skropić sokiem z cytryny
Codzienne Gotowaniepesto Gotowy sos pesto W oryginalnym, można by rzec szlachetnym wykonaniu, do zrobienia sosu pesto używa się orzeszków pinii i najlepszych gatunków oliwy, oczywiście wyłącznie tłoczonej na zimno. Sos taki stosujemy, przy szczególnych okazjach ( chociażby z racji wysokich cen składników, niezbędnych do jego wykonania). Czy oznacza to, że sos pesto jest produktem ekskluzywnym, stosowanym(...)słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami, mając gwarancję użycia składników najwyższej jakości ( zrezygnujemy co prawda z drogich piniowych orzeszków, ale przecież
Miód i pieprzJakiś czas temu zachwyciło mnie gotowe pesto w słoiczku kupione w Biedronce. Wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i obiad gotowy. Zdziwiona patrzyłam jak je 3 latek niejadek ... W końcu odważyłam się sama zrobić pesto. Przeglądałam wiele przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przepis ze strony Kuchnia na obcasach , który jedynie delikatnie zmodyfikowam(...)Powiem krótko zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili 2 łyżki orzeszków pinii (możecie użyć także obranych migdałów lub płatków migdałów, ja użyłam
cucinareróżni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie pomidorki koktajlowe. Dzięki temu sos jest niezwykle świeży i lekki. Makaron oblepiony pysznym migdałowo-bazyliowym pesto podałam z pikantnymi krewetkami. Tego trzeba spróbować:) Składniki na 4 porcje: 12-16 krewetek królewskich (mrożonych) 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 500 g makaronu castellane(...)Barilla pesto: 100 g płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 filety anchois (nie będzie ich czuć w sosie) 10-15 pomidorków koktajlowych duży pęczek bazylii 2 czubate łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Do malaksera wrzucić migdały, parmezan, papryczkę chili, anchois, czosnek i bazylię
Kulinarne Inspiracjekosza.. a teraz trafiają na talerz! :) Zatem połączyłam oba fakty - zalegająca w lodówce natka selera, nadmiar zielonych listków na krzaczkach, dodałam nieco innych składników i wyczarowałam przepyszne, zielone pesto, idealne do makaronu - i mamy letni obiad! Czego potrzebujemy? - garstka natki selera - garstka natki pietruszki - zielone listki pomidora - 3 łyżki słonecznika - 2 ząbki czosnku - kilka łyżek oliwy(...)smaku - szczypta chili Na pierwszym planie liście pomidora Przygotowanie: 1. Listki i natki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy. 2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i blendujemy. 3. Gotowe pesto dodajemy do makaronu albo przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce. Rada: Pesto może stać w lodówce dosyć długo. Aby nadal było świeże, należy polać je z wierzchu
two broke sistersm.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKA TARTA Z PESTO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ Składniki na pesto: - 50 gram orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi) - duży pęczek bazylii (liści) - 3 ząbki czosnku - 50 gram parmezanu - 125 mililitrów oliwy - pieprz - sól Przygotowanie pesto: Orzeszki prażymy i studzimy(...)Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją. Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka - garść oliwek - kilka listków bazylii - mąka Przygotowanie tarty: Blachę oprószamy mąką. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25
Życie zamknięte w smakugotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był pewien, że będzie się musiał z tym daniem pożegnać. Jednak wegańska wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego rad, zaskoczyła smakiem nawet rodowitego(...)bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej - 1 ząbek czosnku - 50g ciecierzycy
Wegańska kuchnia orientalnaziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g(...)marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy łyżką lub więcej pesto alla genovese - pesto z bazylii. Całość, łososia i ziemniaczki zapiekamy 20minut. W tym czasie rzodkiewkę bardzo drobno kroimy lub umieszczamy w misie blendera. Pokrojoną rzodkiewkę odsączamy przez sitko
Be Fit Be Stronggenialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów i trochę się przeraziłam… Tym bardziej cieszę się ze znalezienia alternatywy bazyliowego pesto. Jedz cie na zdrowie(...)sekund, żeby złagodniał w smaku, ale nie zgorzkniał. Wszystkie składniki blenduję, jeśli składniki nie tworzą kremowej konsystencji dodaję więcej oleju/oliwy. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszam makaron z pesto, czasami na rozgrzanej patelni. Przed podaniem posypuję suszonymi pomidorami z czarnuszką
Corner With Recipesprzypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać(...)treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Szpinak, bazylię, orzechy
Walijskie Pichceniezrobienia, a reszta idzie na łatwiznę kupując sklepową wersję pełną konserwantów. Mam zamiar pokazać Wam, że w parę minut można bez trudu przyrządzić prawdziwe, włoskie i znakomite w smaku pesto, a zarazem przekonać do jego domowego przygotowywania i zrezygnowania z kupowania sklepowych wersji. Składniki na pesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy(...)bieżącą wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki na pesto przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Jeżeli podajemy z makaronem, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente). Po ugotowaniu nie przelewamy go zimną
Be Fit Be Strongpaczce pozostały tylko znikome ilości nienadające się do niczego; wędrując wzrokiem nieopodal natknęłam się na suszone pomidory, pomyślałam więc: czemu nie? Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego(...)charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka z 1 pęczka młodej marchwi ½ szklanki podprażonych migdałów 6 sztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki
Roślinna - blog wegańskipewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet. Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 2 duże kalarepki 2 spore ziemniaki 1 cebula 1000 ml bulionu 125 g serka mascarpone olej kujawskiego(...)smakiem bazylia 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1/2 łyżeczka kuminu olej do smażenia Pesto: 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanych listków mięty ok. 1/2 szklanki oleju kujawskiego ze smakiem bazylia 2 łyżki ziaren ze słonecznika sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku
Kulinarne przygody Gatity