bardziej kreatywny sposób niż po prostu poprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem. Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie! Składniki: 1 cukinia(...)serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki zielonego pesto czarne oliwki rukola oliwa z oliwek Przygotowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski. Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię
Taste Therapycentrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki(...)mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto na szaszłyki arbuzowe: opakowanie Apetiny z zielonymi oliwkami i czosnkiem mały kawałek arbuza patyczki do szaszłyków sól na melona z szynką: mały kawałek melona kilka plasterków szynki parmeńskiej Przygotowanie: Składniki
Ugotowane pozamiatanemłode ziemniaki . Premiera, więc musiało być wyjątkowo, ciekawie i oczywiście smacznie. Wymyśliłam młode ziemniaki z salsiccia w towarzystwie szparagowej fasolki i pesto z jarmużu. Młode ziemniaki z pesto smakują wyśmienicie! No cóż nie spróbujesz nie wiesz! Polecam to szybkie i smaczne danie na lato! Mało pracochłonne i tanie. Młode ziemniaki Składniki: 4 porcje 1,5 kg ziemniaków(...)zielonej fasolki szparagowej 400 g surowej salsiccia 3 łyżki pesto z jarmużu , lub wedle smaku 2 młode cebule ze szczypiorem świeży koperek do posypania 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Umyj ziemniaki ocierając o siebie tak aby część skórki odeszła. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę zblanszuj
codojedzenialekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę, że zgodziliby się z moja wersją ;) Dowolność dotyczy także wyboru pesto. Moje zresztą nie zostało zrobione z jednego zioła, a z wielu. Mój parapetowy ogródek za bardzo się rozrósł, więc po prostu ciachnęłam wszystkie rośliny jak leci :P Przepis na zielone(...)bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki Przygotowanie zupy minestrone: W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu używam także ekologicznych kostek rosołowych
Chilli Czosnek i Oliwakuchnię; po prostu obecna jest wręcz mikroskopijna.) Dzisiaj mam dla Was soczyście zielone pesto. Przepis znalazłam w duńskiej gazecie Spis bedre , nr 6/2016, ale wszyscy wiemy, że idea pesto pochodzi z Włoch. Tym razem tradycyjny, bazyliowy wariant został wzbogacony wyraźną nutą natki pietruszki, która świetnie tutaj pasuje i nadaje całości interesującego posmaku. Mi zabrakło tutaj czosnku, który świetnie(...)wyostrza smak pesto; jeśli więc tak jak ja czosnek lubicie, polecam dodać ząbek. Nie zaszkodzi z pewnością. Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: (na 1 mały słoiczek) 1 pęczek bazylii 1 pęczek natki pietruszki 40 g orzeszków piniowych 25 g parmezanu 100 ml oliwy sok z 1/2 cytryny sól pieprz dodatkowo: oliwa Orzeszki podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Parmezan zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzestrączkowe a nawet dynia. Tradycyjnie wytwarzane było w marmurowych moździerzach, ale komu by się dzisiaj tak chciało ucierać. Poza tym od czego mamy malaksery. Przy pomocy tego urządzenia wyczarujemy pesto dosłownie w pięć minut. Na blogu jest już przepis na pesto z rukoli , a teraz dołączy do niego także pesto szparagowe z dodatkiem świeżych liści oregano, które(...)użyłam orzechów nerkowca, których delikatny smak idealnie pasuje do szparagów. Zrezygnowałam też z dodatku oliwy na rzecz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. W efekcie uzyskałam pyszne, delikatne w smaku pesto. Nie wiem jeszcze do czego go użyję (bo makaronu jeść nie mogę) ale na pewno coś wymyślę.” Czytaj więcej
Wiem co jemUwielbiam kaszę jaglaną i mogłabym jeść ją kilogramami. Najbardziej smakuje mi w postaci stir-fry lub z dodatkiem pesto. Na blogu była już kasza z pesto rosso oraz pesto z rukoli. Dzisiaj moje ulubione pesto- z jarmużu, które warto włączyć do swojej diety! Danie idealnie nadaje się by zabrać je do pracy lub na uczelnię. Jest(...)zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, listki bazylii i wodę. Całość miksuję na gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką i pomidorkami. Można schłodzić lub podawać od razu. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood
Mango PapajaKuchnia włoska to przede wszystkim makaron, a do makaronu musi coś być. Najprościej. Pesto. My sobie spolszczymy pesto dzisiaj. Zamkniemy w słoikach i przechowamy w lodówce. Jeśli nie macie makaronożerców, to jeden słoik Wam wystarczy. Mój słoiczek od Friends of Glass zawsze leżakuje w lodówce. Zawsze z czymś dobrym! Tym razem padło na pesto pietruszkowe(...)orzechami włoskimi. Nie podaję proporcji, bo pesto robimy na oko. Składniki natka pietruszki, taka spora natka garść orzechów włoskich Skworcu oliwa z oliwek extra vergine sól do smaku trochę tartego parmezanu Orzechy wsypujemy do blendera i rozdrabniamy, po czym prażymy chwilkę na gorącej suchej patelni. Gdy będa gotowe, wsypujemy ponownie do blendera i dodajemy natkę pietruszki. Po czym
Z Kuchni Do Kuchnikażdej postaci. Na blogu jest multum przepisów na jej wykorzystanie- po słodkie kremy na bazie mleka i banana po kaszę smażoną z dodatkami lub właśnie z dodatkiem pesto. Pesto Rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów, które uwielbiam również w każdej postaci, czy to z makaronem lub właśnie z kaszą. Jako dodatki postawiłam na rukolę(...)wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem rukoli i słodkiej papryki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakomosy ryżowej - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2-3 łyżki kukurydzy (u nas puszkowa) - 2 ząbki czosnku - 1 duża papryczka pepperoni - oliwa - sól, pieprz do smaku - sos sojowy Pesto z natki pietruszki: - spory pęczek świeżej natki pietruszki - ok. 7-8 orzechów (u nas akurat były brazylijskie, ale inne też się nadadzą :) - 2 łyżki śmietanki wegańskiej - 1 łyżeczka czubrycy(...)jeszcze raz delikatnie skrapiamy całość oliwą oraz sosem sojowym. 5. Wstawiamy naczynie do piekarnia na 180*C i pieczemy około 30 minut. 6. W tym czasie kręcimy nasze zielone pesto - wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt gęste, to dodajemy więcej oliwy. 7. Upieczoną cebulę podajemy z pesto z natki pietruszki
Bananowe PolePyszne, szybkie, bezmięsne spaghetti z pesto z cukinii. Koniecznie spróbujcie - przepyszne połączenie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - około 500 kcal/porcja) 300 g makaronu spaghetti 500 g cukinii 2 ząbki czosnku pęczek bazylii 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 g parmezanu 2 łyżki tymianku sól pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej, suchej patelni prażymy orzechy. Cukinię miksujemy z orzechami, pozostałą oliwą, parmezanem , bazylią i tymiankiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeOdmian pesto jest tyle, ile pomysłów. Klasyczne powstaje oczywiście z bazylii i orzeszków piniowych (pesto alla genovese – przepis znajdziecie na stronie) , jest także pesto z pomidorów (pesto alla siciliana), zielonej pietruszki, ale i rukoli. Składniki: rukola – opakowanie pestki dyni – 1/3 szklanki pestki słonecznika – 1/3 szklanki (mogą być alternatywnie 2/3 szkalnki jednego rodzaju
Bon Ton Italiawarzywa na wierzch układamy pieczarki przekrojone na pół i cebule pokrojona w grube piórka. Wszystko parujemy około 25-30 min W między czasie jeśli chcemy możemy przygotować Pietruszkowe pesto , mi zostało z wcześniejszych obiadów, bowiem zrobiłam go więcej i trzymam w lodówce na wszelki wypadek w małym pojemniczku. Sos jogurtowo ziołowy zrobiłam z jogurtu i 1 łyżeczki pesto z pietruszki. Jeśli nie mamy gdzieś w lodówce gotowego pesto to na sitko lub do zaparzacza wsypujemy zioła i je parzymy, będą wówczas bardziej miękkie, po minucie mieszamy je z jogurtem naturalnym dodajemy do smaku soli i pieprzu najlepiej świeżo mielonego i parę kropli soku z cytryny do smaku. Na 10 min przed końcem parowania rozgrzewamy patelnię
Piekielna Kuchnia Patimięso w postaci malutkich pulpecików, tym razem przyrządziłam na parze. Smakowitym dopełnieniem dania był makaron z pysznym pesto z bazylii. Zapraszam do wspólnego gotowania ☺ 40 min 3 składniki: pesto z bazylii: przepis TUTAJ makaron spaghetti 500 dag piersi z indyka sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa, czerwona papryka 1 jajko 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej wykonanie: Pesto(...)Następnie uformować małe pulpeciki. Nastawić wodę na makaron i ugotować go. W międzyczasie w naczyniu do gotowania na parze przyrządzamy pulpeciki, gotując je około 15 minut. Makaron mieszamy z pesto, na górze układając pulpeciki, a makaron posypując pysznym parmezanem. Jeżeli nie macie naczynia do gotowania na parze, możecie ugotować pulpeciki tradycyjnie w garnku, w osolonej wodzie. Ania
Ania i Marcin gotująomija. Błąd - można zrobić np. pesto, które naprawdę nie smakuje jak zmiksowane liście, a wprowadzi nowy smak na nasze stoły. Co jest jeszcze fantastyczne w tym daniu? Że pesto można włożyć do słoiczka i zamknąć w lodówce, np. dzień wcześniej żeby mieć szybki obiad lub - jak wyjdzie za dużo- na drugi dzień :) Jarmużowo-brokułowe pesto Składniki(...)ząbek czosnku mała garstka płatków migdałowych starty żółty ser (kostka 1-2cm około) 2 łyżeczki oleju/oliwy Brokuła umyć, ugotować (9minut). Jarmuż umyć, oderwać twarde łodygi (mogą sprawić, że pesto będzie gorzkie) i wraz z pozostałymi składnikami zblendować na pesto. Gotowe :) Uwaga - zależy od tego jak ostry jest czosnek można go dać mniej (np. dla dzieci) lub częściowo
Przepysznik - BLW i nie tylko