zwana u nas sałatką kebabową jest po kruchej sałatce z panierowanym kurczakiem i sałatce jarzynowej najczęściej poszukiwaną na blogu sałatką. Taka warstwowa sałatka Gyros. jest bardzo pożywna, ma dużo mięsa, warzyw, jest bardzo kolorowa, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest to sałatka idealna, pasuje na każdą okazję: obiad, na rodzinne spotkanie, na imprezę, czy od święta, jednak zawsze wygląda(...)inaczej. Sałatka gyros vel kebab zawsze jest inna, ale jej podstawowym składnikiem jest zawsze mięso z kurczaka i kapusta pekińska, a reszta ewaluuje, za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej (raz ma inny sos, albo inne warzywa).Składniki na 2 miski4 piersi z kurczaka,1 op. przyprawy gyros / kebab,słoik ogórków konserwowych,2 czerwone cebule
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięindyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony(...)pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewytroszkę tego będzie. xd 4. Niezastąpione połączenie śniadaniowe to... Jedno? Banan+masło orzechowe 5. Jaki masz stosunek do wegetarianizmu? Co o nim sadzisz? Wytrzymałabyś bez mięsa? Toleruje. W pewnym sensie podziwiam. Jakąś wielką miłośniczką mięsa nie jestem, ale raczej nie potrafiłabym z niego zrezygnować. 6. Jak często ćwiczysz? Różnie. Teraz rzadziej, bo nie mam czasu
More food, love and dreamsgyrosa tłuszcz do smażenia SOS sos sałatkowy francuski winegret oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu. Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie
Kuchnia DanusiPosypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego
chwile dla mnieGrillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika
naRuszcieZaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne
naRuszcierozgrzewającą zupę gulaszową Składniki: 40 dag szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 1 cebula 5 ziemniaków 2, 5 litra bulionu warzywnego sól pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumieni przekładamy do garnka do gorącego bulionu,na patelnię wrzucamy pokrojoną papryke w kostkę, cebulę i pomidory, dusimy(...)minut, dodajemy do garnka z mięsem. Ziemniaki obieramy kroimy w dośc sporą kostkę,dorzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, ja jej daję dośc sporo. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchniPyszne danie można powiedzieć jednogarnkowe, należy do tych, które robią się praktycznie same . A to czasami baaardzo ułatwia życie ! Składniki: 500g mięsa na gulasz ja użyłam szynki 300 g ziemniaków 1 cukinia puszka pomidorów 2 cebule czerwone 1,5 szkl bulionu warzywnego 1 papryka 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól morska Kamis młynek pieprz mielony Kamis ognista mieszanka przypraw(...)Kamis olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Podsmażamy. Dodajemy bulion. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy sol, pieprzem papryką. Po ok 15 minutach dodajemy pomidory paprykę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojoną cukinię. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Doprawiamy do smaku ognistą mieszanka przypraw Kamis
Z Majeczką w kuchnimajeranku Kamis 1 płaska łyżka pieprzu Kamis 1 łyżeczka ostrej papryki Kamis 500 ml wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia
Z Majeczką w kuchniZaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiu Składniki: 70 dag piersi z kurczaka soł morska, pieprz mielony Kamis marynata: duzy kubek jogurtu greckiego ok.10 gałązek tymianku sok z połowy cytryny skórka otarta z jednej(...)porcję piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Musi pobyć w niej ok. 2godzin- ja wkładam na całą noc do lodówki. Grilujemy z obu stron do momentu ścięcia mięsa i lekkiego zarumienienia
Z Majeczką w kuchnipieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię w plastry, banany w większe kawałki. Na namoczony ( żeby się nie przypalił) patyczek nadziewamy na przemian mięso, paprykę, cukinię i banana. Obficie oprószamy solą morską ziołową. Grilujemy do czasu ścięcia się mięsa drobiowego
Z Majeczką w kuchniczerwona cebula 1 ząbek czosnku bułka tarta 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis sól morska Kamis czarny pieprz mielony Kamis dodatkowo: ser kanapkowo sałatkowy czerwona cebula olej rydzowy 2 cukinie Wykonanie: Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy
Z Majeczką w kuchniswojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól(...)miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino
Z Majeczką w kuchnikołduny, cepeliny...Jakby ich nie nazywał pyszne są...choć pracochłonne,ale dla tego smaku warto! Składniki: 3kg ziemniaków, 1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków 1,5 kg miesa mielonego np z łopatki sól,pieprz surowy boczek cebula Wykonanie: Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej(...)trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na patelni
Z Majeczką w kuchni