mięso - 63110 przepisów (strona:1808/4208)

Wiem co jem: Grillowanie (odc. 9) 174

Wiem, co jem” Katarzyna Bosacka zmierzy się z wszystkimi mitami związanymi z grillowaniem.Z programu dowiesz się:Jak grillowanie znosi nasza wątroba?Czy potrawy z rusztu są rakotwórcze?Jak mięso marynować, żeby go nie zmarnować?Lepiej korzystać z gotowych już przyprawionych mięs i gotowych przypraw do grilla ze sklepu czy lepiej samemu marynować mięso własnymi potrawami?Czy kiełbasa grillowa jest

WojnaNaSmaki.pl
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 257

wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie jeszcze "dochodzi" kapustę z szybkowara wyjąć cedzakiem na talerz, ułożyć na niej porcje indyka - smaczny, szybki, syty obiad a mięso indyka z szybkowara nie jest

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa fasolowa babci Wiesi 209

Kolejny przepis z notatnika babci Wiesi czyli zupa fasolowa. Zupa sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimową porę. Składniki: fasola "Piękny Jaś" dowolne mięso na zupę włoszczyzna liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło do obsmażenia fasoli, ewentualnie wędzonka - ja użyłam wędzonego boczku. Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości(...)lecz o sposób przyrządzenia. Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować.  Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania można włożyć na chwilę kawałek boczku (nie pokrojonego), żeby się sparzył i oddał trochę swojego smaku. Po kilku minutach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 339

pieprz, drobno utarty parmezan, jajko, mąka i bułka tarta - do panierki. Piersi z kurczaka zbić tłuczkiem. Lekko posolić, posypać pieprzem oraz mieszanką przypraw "Bruschetta"... ...a następnie parmezanem. Płat mięsa zwinąć ciasno   w rulonik, przekroić na pół i opanierować. Smażyć na głębszym tłuszczu na średnim ogniu, aby całość mięsa się przesmażyła w środku, ale nie spaliła na zewnątrz. Ja swoje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy rosół z domowym makaronem 364

ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego.Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w sosie borowikowym 242

odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony). Polędwice odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki drobiowe z suszonymi morelami i szynką 314

Piersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków. Składniki: piersi(...)bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut. ...morele są tak delikatne i miękkie, że idealnie nadają się do faszerowania drobiowych roladek Mięso dobrze rozbite i ciasno zwinięte nie powinno rozwijać się podczas smażenia.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki a'la Diva 373

cienkie słupki. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut, a następnie obsmażyć na oleju, na sporym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło, ale nie wyschło. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w słupki. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę(...)wszystko razem podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na spodnią część przekrojonych bułek nałożyć podsmażone mięso. Na to paprykę, a na paprykę plastry mozzarelli.  Wewnętrzna stronę górnej części bułek posmarować roztopionym masłem, albo dość miękkim, żeby dało się równomiernie rozsmarować. Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1223

imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta 419

osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem cayenne (lub ostrą papryką), odstawić na godzinkę do lodówki.Patelnię rozgrzać, używając pędzelka przesmarować olejem. (Można zamiast tego mięso natrzeć lekko olejem.) Piersi zgrillować z obu stron. Użyłam do tego celu patelni WOLL Logic, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na pstrąga >klik!< Zgrillowane mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 213

oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać

WojnaNaSmaki.pl
Danie na specjalne okazje! 173

kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedn ą roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone). Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska

NA MOIM TALERZU
Kurczak i pergamin 177

smażyłam po kilka minut z każdej strony.     Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz c o chwilę zag l ąda łam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, nast ępnym razem będę jednak wiedziała , że spoko jnie mogę smażyć kilka minut i mię

NA MOIM TALERZU
Kotlety mielone i ćwikła 214

jedno z moich ulubionych potraw hmm pychaaaaaa ! Składniki: 0, 5 kg mięs a mielonego 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mlek a 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka , vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona) 1 cebula ząb ek czosn ku bułka tarta Cebulę i czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę

NA MOIM TALERZU
Szaszłyki tandoori 265

Robiłam te szaszłyki już kilka razy, na grillu i na patelni. Z mięsa kurczaka i indyka, ale może być też mięso wołowe.Przepis pochodzi z książki "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli.Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania