mięso - 63110 przepisów (strona:1814/4208)

INDYCZA ROLADA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 267

ząbki czosnku słodka papryka 2 cebule 3 łyżki masła 2szt surowej białej kiełbasy 2 łyżeczki  2 łyżki oleju bulion Wykonanie: Filet naciąć tak, aby powstał  plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h.  Na rozłożonym płacie mięsa  ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą

Walijskie Pichcenie
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 497

Zapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem i chilli. Efektowny, pożywny posiłek, idealny na uczczenie pierwszych wiosennych dni:) W sam raz dla lubiących wyraźniejsze smaki. Składniki (na 2 porcje): - 2 średniej wielkości cukinie (po ok. 350 g każda) - podwójna pierś(...)cukinii. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z czosnkiem, potem dorzucić pozostałe warzywa (marchew, miąższ, kukurydzę), posolić, podlać mlekiem. Po chwili na patelnię wrzucić mięso, szybko podsmażyć, przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu

Kuchnia Ellie
Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 234

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem). Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli

VioletoweKucharzenie
Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa 169

kości, 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki, 2 łyżki musztardy, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki curry, ząbek czosnku.   Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posmarować z obu stron cienko musztardą. Przyprawy zmieszać z posiekanym czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Zalać piwem, szczelnie przykryć i odstawić na co najmniej

Z miłości do słodkości
Kaczka w miodzie , czerwonych porzeczkach z jabłkami 231

kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów - na razie mięso jest smaczne

Buniabaje w kuchni
Brokułowa zapiekanka z kurczakiem 293

opakowanie  - czosnek - 2 ząbki  - pieprz, zioła  Sposób przygotowania:   Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, ostrą papryką oraz szczyptą soli, obtoczyć mięso i odstawić na 30 minut. Makaron pełnoziarnisty ugotować. Pomidory z puszki lekko poddusić dodać suszone zioła, pieprz, sól oraz posiekaną bazylię. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć makron, a następnie zalać(...)sosem pomidorowym. Mięso oraz posiekaną cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry. Wszystkie warzywa kolejno układać warstwami na pozostałych składnikach w naczyniu. Całość posypać tartym serem Mozzarella oraz ziołami. Zapiekankę podawać z sosem czosnkowym.  Sos czosnkowy: Jogurt naturalny

Fit-amina
Pieczony pstrąg w całości w ziołach 213

najszybciej przerwać by wprowadzić właściwą harmonię w naszym jadłospisie. Świeże ryby to źródło bardzo szybko przyswajalnego białka, pożądanych przez organizm tłuszczów i konkretnej dawki minerałów. W przeciwieństwie do mięsa nie zalegają one w jelicie grubym a do tego wcale nie są aż tak drogie. Proponowany dziś pstrąg to koszt rzędu 20zł/kg, kupując go spożyjemy bardzo pożywny a zarazem mało kaloryczny(...)naostrzonym nożem. Układamy rybę na desce do krojenia nacinamy wzdłuż rybę tak aby otworzyła się w pełni. Nie wyjmujemy kręgosłupa z ośćmi , zrobimy to dopiero po upieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti Gordona Ramsay'a z czerwonym winem 116

idealne spaghetti i znalazłam. Pyszne, zdrowe, o aromacie czerwonego wina. Recepturę znalazłam jakiś czas temu u Kolizje Smaków i dostosowałam do swoich potrzeb. Minimalne zmiany, ale jednak zmiany. :-) 500g mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Orzech 1 szklanka wytrawnego(...)Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy

Szefowa kuchni
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 132

jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj serwuję ją Wam na blogu. Tak przygotowaną gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork. Inspirowane przepisem ze wspomnianej akcji. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej 179

Dzisiaj na obiad postanowiłam upiec szaszłyki. Mam patelnię grillową, ale stwierdziłam, że upiekę je w piekarniku. Tym razem moje szaszłyki składały się z samego mięsa. Jedyna różnica była taka, że miałam inną marynatę składającą się między innymi z trawy cytrynowej. Składniki:     około 700g piersi z kurczaka     2 białe części trawy cytrynowej(...)uwalnia się cudowny zapach). Do miski wlać olej, sos sojowy, dodać imbir, trawę cytrynową, czosnek i świeżo mielony pieprz. Wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Lekko posolić. Mięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka tworząc harmonijkę

Amatorka kuchenna
Klopsy w sosie pieczarkowym 167

łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję niewielkie kuleczki. Klopski obsmażam z dwóch stron

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi leniwe ze szpinakiem 180

wystarczyły za cały obiad, skąpałam je w wyśmienitej włoskiej oliwie, którą dostałam w prezencie i oprószyłam tartym parmezanem. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki(...)średniej wielkości romby. Pierogi leniwe wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować 2-3 minuty do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Podawać np. z oliwą i parmezanem lub jako dodatek do mięsa w sosie. Smacznego

Moje Qulinaria
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 175

słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić  w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron  papryką, solą, pieprzem, czosnkiem. Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć(...)masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min. Grzyby wylewam na wierzch bitek , nakrywam i jeszcze podduszam do miękkości mięsa.             Podajemy z kaszą lub  ziemniakami, surówką. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Palcem po mapie:Warszawa, Gringo Bar 149

quesadilla - 20 zł (mała), 25 zł (duża), tacos - 25 zł za 3 sztuki. Drogo czy niedrogo - trudno dyskutować, zwłaszcza, że właściciel i obsługa podkreślają, że za tę jakość mięsa i składników - nie da się taniej. A składniki, co możemy potwierdzić - świeże i naprawdę wysokiej jakości! My oboje zdecydowaliśmy się na duże burrito i to  nim będzie teraz mowa(...)zasadzie jogurtu ;)). Moje chilli con carne - dobre, choć żałuję (ale to moja wina), że wzięłam z kolendrą. Zawsze zapominam, że za nią po prostu nie przepadam... No ale... Mięso - super! Przyprawione - super! No, prawie - do momentu aż nie natknęłam się w mojej porcji na ogromny kawał ostrej papryki. Jako, że moja tolerancja ostrości jest na dość niskim poziomie, choć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 193

więc nasz punkt widzenia równa wszystko do tego poziomu. I w większości przypadków pozycje restauracyjne przegrywają ;); koszt: 19 zł   Wyśmienita zupa rybna na pomidorach z sandaczem, łososiem i mięsem raka - nie próbowałam, ale podobno była poprawna. Jeden z zarzutów dotyczył tego, że była niedoprawiona (zresztą nie był to jedyna niedoprawiona rzecz, której próbowaliśmy ;)); koszt: 34 zł Zupa z soczewicy(...)kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie, że było w nim mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania