mięso - 63110 przepisów (strona:1810/4208)

Tradycyjny kapuśnaik 241

smaku  kminek do smaku wedle uznania  kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml  SPOSÓB WYKONANIA : - nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania - między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół - gdy nasze mięso zaczyna się gotować i  jeżeli

Basia w kuchni
Makaron ze szpinakiem i kawałkami kurczaka 833

penne, pełnoziarnisty) WYKONANIE Pierś z kurczaka  płuczemy, kroimy na drobne kawałki, posypujemy przyprawa i zostawiamy. Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy. dodajemy kurczak i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobina soli i pieprz. Ser jest słony więc nadaje

W kuchennym oknie Ewy
Schab z śliwką 234

rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i spróbowania w swojej kuchni Post Schab z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym 331

pieprzolej do smażenia2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mleka2 garście startego sera goudagałka muszkatołowaSchab pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, ale krótko aby mięso tylko zmieniło kolor. Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w półplastry. Obsmażone mięso i pokrojoną cukinie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło

Monia miesza i gotuje
Szaszłyczki drobiowe z harissą 283

łyżki oleju sezamowego świeży rozmaryn pieprz sól Wykonanie. Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu. Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h. Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałki Nabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni

Kulinarny karnet Christophera
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 347

Jeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 4-5 gałązek tymianku 4-5 gałązek rozmarynu 4 zmiażdżone ząbki czosnku kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki 1 pieczona główka czosnku (bez łupin) sól koszerna i czarny pieprz do smaku Zanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy, podsmażmy aż będzie lekko przeźroczysta, dodajmy do niej czerwone wino i gotujmy przez chwilę aż większość alkoholu się zredukuje

naRuszcie
Cannelloni 294

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 338

jogurtu naturalnego  ząbek czosnku  zioła prowansalskie (według uznania co do ilości ) odrobina cukru  sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i marynować mięso przez całą noc.   Kuskus zalać wodą centymetr ponad powierzchnię , odczekać chwilę i połączyć z przyprawami i serkiem. Mięso rozbić na bardzo cienkie plastry, posmarować każdy z osobna

pieprzny smaczek
Pomidorowa po francusku 263

słodkiej papryki, majeranku, tymianku garść natki pietruszki  odrobina papryczki pepperoni  Sposób przyrządzenia:   Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek(...)Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Zupa ogórkowa z ryżem 211

kopru włoskiego  100 g brązowego ryżu  łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna(...)zupy. Gotować 8 min pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z ognia. Zostawić pod przykryciem aby ryż zmiękł. Na koniec przyprawić przyprawami do smaku, dodać pietruszkę, koperek i obrane mięso z korpusa bez skóry. . Ja lubię jeszcze dodać łyżkę gęstej śmietany, lubię winny smak. Smacznego

pieprzny smaczek
Sałatka warstwowa gyros-kebab 2225

zwana u nas sałatką kebabową jest po kruchej sałatce z panierowanym kurczakiem i sałatce jarzynowej najczęściej poszukiwaną na blogu sałatką. Taka warstwowa sałatka Gyros. jest bardzo pożywna, ma dużo mięsa, warzyw, jest bardzo kolorowa, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest to sałatka idealna, pasuje na każdą okazję: obiad, na rodzinne spotkanie, na imprezę, czy od święta, jednak zawsze wygląda(...)inaczej.   Sałatka gyros vel kebab zawsze jest inna, ale jej podstawowym składnikiem jest zawsze mięso z kurczaka i kapusta pekińska, a reszta ewaluuje, za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej (raz ma inny sos, albo inne warzywa).Składniki na 2 miski4  piersi z kurczaka,1 op. przyprawy gyros / kebab,słoik ogórków konserwowych,2 czerwone cebule

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną 246

indyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy  marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony(...)pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami  oraz dowolną surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
448. Tym razem się udały. 190

troszkę tego będzie. xd   4. Niezastąpione połączenie śniadaniowe to... Jedno? Banan+masło orzechowe  5. Jaki masz stosunek do wegetarianizmu? Co o nim sadzisz? Wytrzymałabyś bez mięsa? Toleruje. W pewnym sensie podziwiam. Jakąś wielką miłośniczką mięsa nie jestem, ale raczej nie potrafiłabym z niego zrezygnować.  6. Jak często ćwiczysz? Różnie. Teraz rzadziej, bo nie mam czasu

More food, love and dreams
Sałatka z kurczakiem i pomidorkami 263

gyrosa tłuszcz do smażenia SOS sos sałatkowy francuski winegret oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE: Rukolę opłukać, osączyć na sicie.  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.  Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę.  Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu.  Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki.  Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie

Kuchnia Danusi
Domowe wędliny: Boczek pieczony 377

Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego

chwile dla mnie

Proponowane wyszukiwania