mięso - 63110 przepisów (strona:1803/4208)

Dorada pieczona z batatami 182

Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich, z uwagi na swój delikatny smak i soczyste, ale zwarte mięso. Jej zaletą jest też to, że posiada łatwe do oddzielenia ości. Jej delikatne mięso nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy odrobina cytryny, tymianek, czosnek. Pieczona z batatami jest przepyszna! Efekt przerósł moje oczekiwania dlatego gorąco polecam Wam ten przepis! Składniki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 131

Bardzo często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe

Mój Smak na Życie
Krupnik 253

łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Z bulionu wyławiamy warzywa i mięso które po przestygnięciu kroimy na małe kawałeczki. Do bulionu wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym(...)naczyniu. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy wszystkie warzywa, mięso i przyprawy. Dla lepszego aromatu zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego

paapilotkaa
Tatowy pomysł na obiad 164

dworze więcej powietrza będzie. Po kilku dniach gotowania w takie upały i dwóch nieprzespanych nocach z jęczącym Maluchem na rękach wena mi się skończyła. Jedyne co, to poprzedniego dnia mięso zamarynowałam. Synowi przyrządziłam nieśmiertelnego Hamleta. Ale na "wykończenie" naszego obiadu zabrakło sił i pomysłów. I wtedy do akcji wkroczył On - mój Mąż, Tata mojego Syna ;) W kilka minut przyrządził(...)chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba. I ... obiad gotowy. Brak mi słów jaki ten obiad był dobry

Kuchnia po mojemu
Półwytrawny sos jabłkowo - borówkowy do pieczonych polędwiczek, czyli wspomnień o jedzeniu ciąg dalszy 140

sosu): 4 jabłka typu szara reneta (ze względu na sezonowy brak użyłam kortlanda i tez było ok) 2-3 łyżki konfitury z borówki leśnej garść majeranku sos z pieczenia mięsa mała cebulka (opcjonalnie) pieprz Przygotowanie: Umyte, pozbawione gniazd pestkowych jabłka pokroiłam w "ósemki" i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym . Nie obierałam ze skóry by w całości wykorzystać smakowity aromat jabłka. Zalałam(...)delikatnie rozrzedzić sos wodą jako, że wyszedł bardzo gęsty i przypalałby się przy podgrzewaniu. Przed... ... po upieczeniu ...i po oskalpowaniu ...oby smaki skomponować Jabłko z lasu gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek

Kuchnia po mojemu
Weekendowy wypad na RODOS z domowym pasztetem w tle 148

sprzątała bo i tak nasze stado brudu naniesie milion razy kręcąc się między dworem a domem... Zajeżdżamy pod wieczór, a tu wysprzątane, a na kuchni gar ugotowanego na pasztet mięsa... Zanim kolacja, zanim dzieci wyprawione spać - godzina 22.30. Mama: "Idźcie sobie dzieci na telewizję, a ja tu zrobię pasztet... No tak. Przecież to pestka - skręcić trzy razy 10 litrowy(...)mięcha maszynką napędzaną siłą ludzkich rąk. Raz skręciła Mama. Ale jeszcze dwa razy ... No to wzięliśmy się z Mężem do pomocy. Skręciliśmy mięso jako team. Jedno kręciło, drugie dopychało. Mama kilka razy powtarzała, że ona sobie poradzi, ale my twardo kręcimy. Jak tylko skończyliśmy Mama prędko dopadła do maszynki, żeby teamu Siostry i Szwagra broń Boże nie dopuścić. Nie dziwne

Kuchnia po mojemu
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 306

oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak

Kuchnia po mojemu
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 198

łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam zioła tureckie z oliwą. Zalałam tym mięsko i porządnie wymieszałam. Na kilka godzin odstawiłam w chłodne miejsce. Kiedy przyszedł czas grillowania(...)aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym nic innego

Kuchnia po mojemu
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 147

odrobina oliwy z oliwek łyżka sosu słodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy 2 niewielkie ogórki kiszone kawałek chudej, cienkiej kiełbasy  (u nas jałowcowa) 2-3 plastry ananasa z zalewy(...)siekamy wszystko w kostkę bądź plasterki. Robimy też własny sos czosnkowy Konfiguracja dodatków: nasza tradycyjna pizza wiejska - ogórek kiszony, cebula, kiełbasa, odrobina chili mielonego, zioła prowansalskie pizza Gyros - mięso mielone, papryka żółta, papryka czerwona, cebula, chili pizza hawajska - posiekana polędwica, kawałki ananasa z syropu (nie zakupiliśmy świeżego niestety), bazylia, zioła prowansalskie. Gotowe pizze odstawiamy na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia

Kuchnia po mojemu
Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone 174

Pora na kurczaka  w kolejnej smacznej odsłonie. Choć kiedyś pisałam, że kurczak zawsze pozostanie tylko kurczakiem to muszę przyznać, że jego mięso ma jedną ogromną zaletę. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a przy tym doskonale komponuje się z bardzo różnorodnymi przyprawami i dodatkami. No i tak z jednej zalety zrobiło się kilka. Nie będę więc wspominać(...)ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone   majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili. Na koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią

Kuchnia po mojemu
Makaronowe inspiracje, czyli cannelloni nadziewane kurczakiem zapieczone pod szpinakiem 133

kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora obiadowa ;) mięso delikatnie obsmażyłam na odrobinie oleju - na tyle tylko by jego zamknąć pory - tak by pozostało soczyste. Na drugiej patelni podsmażyłam na maśle szpinak z dodatkiem odrobiny soli, sporej ilości pieprzu(...)dwóch startych ząbków czosnku. Dodałam do niego śmietanę (ja użyłam 100 ml 18% nierozcieńczonej z 50 ml mleka). Gdy śmietana ze szpinakiem zawrzała wyłączyłam gaz. Przestygniętym mięsem nadziałam rurki cannelloni. Ułożyłam je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 149

zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę śmietany dla aksamitnej konsystencji sosu i w razie potrzeby zagęszczamy lekko mąką. Gotowe. Danie proste, ale nie oczywiste(...)pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej

Kuchnia po mojemu
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 122

siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę(...)należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy wraz zupą. Tak jak pisałam - ja ziemniaki do krupniku gotuję osobno - na świeżo tuż przed podaniem. Zupa jest smakowita, zdrowa i pożywna. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają

Kuchnia po mojemu
Domowe nuggetsy drobiowe - specjalność Siostry Ewy. Doskonałe do menu imprezowego jak i rodzinno - domowego. Lepsze niż z sieció 179

mnie o ich przyrządzenie. Na razie opiszę Siostry wyczyny, a potem przejdę do praktyki i sama się pokuszę o zaspokojenie smaka swojego Ślubnego. Składniki (na kilkanaście nuggetsów): do przyprawienia mięsa 1 większa pierś z kurczaka chili mielone sól do panierki mąka (ok. szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego imbir mielony(...)smaku woda Przygotowanie:  Mięso myjemy. Pierś kroimy na małe, dość cienkie kotleciki. Solimy i dość obficie posypujemy chili z obu stron. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed samym smażeniem przygotujemy panierkę. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miseczki nalewamy wody. Kotleciki obtaczamy w mące. Następnie moczymy w wodzie i ponownie w panierce. Czynność

Kuchnia po mojemu
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 218

jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami, że kurczak z powyższego przepisu godnie zastępuje swą krewniaczkę - dziwaczkę

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania