mięso - 63110 przepisów (strona:1803/4208)

Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 211

najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych, Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo  najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie. Choć bylam dzieckiem wychowanym w drobiarskiej(...)dużego naczynia,musiałam usunąć kości by zmieścić obie nogi Nastepnie wlać cydr i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 °C i piec do miekkości,w połowie pieczenia odwracając mieso na drugą stronę.Pieklam 2,5 godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy 4 godziny w 120°C,po 2 godziny na każdą stronę.Mięso jest ponoć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos musztardowy-fitness 169

przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 232

golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem,a i ja uwielbiam to mieciutkie,rozpływajace sie w ustach mięso,choć bardzo rzadko ją przygotowuję.Ten rarytas,który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma okolo 300 kcal i ma zgubny wpływ na poziom naszego cholesterolu.Spożycie golonki(...)jednak i pozytywne strony.Golonka to scięgna i gruba skóra,która jest źródłem kolagenu i elastyny.Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy,stan skóry,włosów i paznokci.Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza.Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób,po prostu ugotowalam ją z warzywami i przyprawami.Czy wiecie,ze dodatek czarnego pieprzu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 201

zblendowac do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny  do miesa wmieszac 2/3 sosu bolognese.Reszte sosu wylozyc i rozmarowac na dnie naczynia,w ktorym bedziemy zapiekac cannelloni Oprzec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z ciecierzyca i tzaziki z cukinii 190

ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja naprawde rewelacyjnie.Warto wyprobowac,polecam. Skladniki : mieso mielone-1 kg gotowana ciecierzyca -1 puszka jajko - 1 sztuka goraca woda - 4-8 lyzek 1 cebula  maslo ghee lub olej bulka tarta do obtaczania Skladniki na tzaziki(...)kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee po kilka minut z obu stron cukinie zetrzec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka w porterze 209

usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie na nowo smak kurczaka. Skladniki na 4 porcje: 4 udka kurze tymianek,oregano lub majeranek sol,pieprz piwo Porter Wykonanie: mieso umyc,osuszyc i wyciac kosci.Delikatnie naciac mieso dookola kostki,nastepnie naciac noge wzdluz i wyjac kosc ,powoli odcinajac plat miesa od kosci wewnetrzna strone udek posolic,oproszyc pieprzem i oblozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa 228

dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości.Składniki na 6 porcji:3-4 ziemniaki2-3 marchewkikawałek pietuszki i poraplaster selera1 łyżka masła ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsocukinia 164

ciepło jak i na zimno do pieczywa. A nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ?składniki na jedną cukinię1 cukinia ( o długości około 25 cm )150 g mięsa wieprzowego1 mała cebula2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona )2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidorasól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakuczosnek granulowany do smakuCukinię umyć, ściąć(...)końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne. Mięso umyć, cebulę obrać i umyć i umieścić w rozdrabniaczu a potem posiekać jak najdrobniej. Masę mięsną wyjąć z rozdrabniacza i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną paprykę i pomidora oraz przyprawy do smaku i wymieszać masę dodając jedną łyżkę wody. Farszem napełnić cukinię dociskając farsz, potem cukinię zawinąć w folię spożywczą

Ewa w kuchni
Mięsne kwiaty z farszem 177

Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinęPod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec

W kuchennym oknie Ewy
Suszona pierś z kaczki 200

Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam.Suszona pierś z kaczki – składniki:1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem500 g grubej soli morskiejzmielony czarny pieprzzioła prowansalskie Umyte i osuszone mięso przełożyć do naczynia wysypanego połową soli morskiej. Przysypać dokładnie resztą soli i wstawić do lodówki na około 15 godzin. Po wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem

UgotujmyTo.pl
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 211

obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę i przemielić go w maszynce z grubym sitkiem (ja użyłam robota i pulsacyjnie kilka razy mięso zmiksowałam, można też ręcznie je posiekać nożem)3. Boczek wędzony drobno pokroić.4. Wątróbkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.5. Mieszamy cebulę z boczkiem, wątróbką i boczkiem wędzonym. Dodajemy zmiażdzony(...)przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do lekko naoliwionej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większego naczynia/foremki i wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremki z mięsem.6. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.7. Po wystudzeniu trzeba terrinę obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Najlepiej

UgotujmyTo.pl
Kaczka w pomarańczach 206

Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze(...)cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki:2 udka z kaczkibulion warzywnytłuszcz do smażeniaSos:skórka i sok z jednej pomarańczy1/3 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
Przepis na rzymskie gnocchi 240

smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.Smacznego źródło: Italian CookbookPost Przepis na rzymskie gnocchi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 211

Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.  Pulpeciki z indyka(...)fetą i oliwkamiSkładniki:500 g mięsa mielonego z indyka150-200 g fety, rozdrobnionejokoło 35 oliwek czarnych, pokrojonych2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę1 jajkopo pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki1 łyżeczka ziół prowansalskichnatka pietruszki, pokrojonamąka, olej rzepakowy do smażeniaSos:1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówgarść świeżych listków bazyliisól, pieprzolej rzepakowy 1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 223

swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania