mięso - 63110 przepisów (strona:1811/4208)

Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 171

porcje 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 20-25 minut. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu(...)ostre smaki, pestki można zostawić). Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać lub zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty. Ostudzone żeberka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Odstawić na noc do lodówki. Żeberka wyjąć z lodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając

Pełny talerz
Kacze udka z orientalną nutą 164

łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki(...)sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie a sos wyraźnie się zredukuje. Gdyby sos zbyt mocno się redukował, podlewać pozostałym bulionem. Smacznego

Pełny talerz
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 288

przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem z posiekaną cebulą podsmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu). Przyprawić cząbrem, tymiankiem oraz papryką(...)Dodać warzywa, koncentrat i reztę przypraw. Naczynie żaroodporne przesmarować olejem. Na spodzie wyłożyć ziemnaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle. Na końcu posypać żółtym serem lub użyć sera w plastrach. Zapiekać w 180 stopniach aż ser się rozpuści i będzie lekko przypieczony

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 174

plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania: Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy 15 minut na mocnym ogniu(...)potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Klops w śmietanie. 186

Składniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania :  Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Szynka pieczona w piwie 182

octu balsamicznego  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki  i pieczemy przez godzinę(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.  Domowa szynka gotowa :) Smacznego :)  źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 161

zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się

Kolizje Smaków
Kotlety z ciecierzycy 201

domowników nie znał smaku ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;)  Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;)   Przepis z bardzo

Krakowskie smaki Ani
Kotlety de volaille 580

głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso wychodzi bardzo delikatne i soczyste w środku. Zachęcam zrobić takie kotlety przy najbliższej okazji Post Kotlety de volaille pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Gołąbkowa 253

szczypta ostrej papryki łyżeczka majeranku  sól do smaku  pieprz do smaku  łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć(...)liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanymi

Krakowskie smaki Ani
Grochówka na wędzonych kościach 175

przesmażać do wytopienia. Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W między czasie obrać kości z resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego

Stare Gary
Spaghetti serowo-brokułowe 349

różyczki i ugotować w wodzie lub na parze przez czas nieco dłuższy niż zazwyczaj (około 7 minut). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju(...)garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną, wsypać saszetki Knorr i dobrze wymieszać. Przelać do mięsa, dodać brokuły i mieszać aż zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęste, to można dolać jeszcze wody. Gotowy makaron warto przed podaniem polać przegotowaną, zimną wodą. Dzięki temu nie będzie się lepił

Passions hobbies life
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 232

pokroić w kostkę, połowę marchewki ozdobnie powycinać i pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował(...)objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka.  Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia. Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki

Buniabaje w kuchni
Kaczka po pekińsku Papy Wana 168

zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami. Składniki kaczka 1 świeża kaczka bez podrobów 1 cebula biała pokrojona w ósemki 1 łyżka przyprawy 5 smaków 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 5cm świeży(...)baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku do powstania brązowych bąbelków z obu stron. Upieczoną kaczkę dzielimy na części i kroimy mięso. Marchewkę i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy sosem śliwkowym, układamy na nich kaczkę, kawałek cebuli, marchewkę, ogórek i zwijamy. Podajemy ciepłe

W kuchni wieczorem
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 182

można odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania).  Obsmażyć na oleju z każdej strony, gorącą zawinąć w folię aluminiową i wystudzić.  Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania