Udka kurczaka w porterze 241usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie na nowo smak kurczaka. Skladniki na 4 porcje: 4 udka kurze tymianek,oregano lub majeranek sol,pieprz piwo Porter Wykonanie: mieso umyc,osuszyc i wyciac kosci.Delikatnie naciac mieso dookola kostki,nastepnie naciac noge wzdluz i wyjac kosc ,powoli odcinajac plat miesa od kosci wewnetrzna strone udek posolic,oproszyc pieprzem i oblozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa 258dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości.Składniki na 6 porcji:3-4 ziemniaki2-3 marchewkikawałek pietuszki i poraplaster selera1 łyżka masła ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsocukinia 192ciepło jak i na zimno do pieczywa. A nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ?składniki na jedną cukinię1 cukinia ( o długości około 25 cm )150 g mięsa wieprzowego1 mała cebula2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona )2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidorasól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakuczosnek granulowany do smakuCukinię umyć, ściąć(...)końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne. Mięso umyć, cebulę obrać i umyć i umieścić w rozdrabniaczu a potem posiekać jak najdrobniej. Masę mięsną wyjąć z rozdrabniacza i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną paprykę i pomidora oraz przyprawy do smaku i wymieszać masę dodając jedną łyżkę wody. Farszem napełnić cukinię dociskając farsz, potem cukinię zawinąć w folię spożywczą
Ewa w kuchni
Mięsne kwiaty z farszem 227Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinęPod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec
W kuchennym oknie Ewy
Suszona pierś z kaczki 230Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam.Suszona pierś z kaczki – składniki:1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem500 g grubej soli morskiejzmielony czarny pieprzzioła prowansalskie Umyte i osuszone mięso przełożyć do naczynia wysypanego połową soli morskiej. Przysypać dokładnie resztą soli i wstawić do lodówki na około 15 godzin. Po wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem
UgotujmyTo.pl
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 241obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę i przemielić go w maszynce z grubym sitkiem (ja użyłam robota i pulsacyjnie kilka razy mięso zmiksowałam, można też ręcznie je posiekać nożem)3. Boczek wędzony drobno pokroić.4. Wątróbkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.5. Mieszamy cebulę z boczkiem, wątróbką i boczkiem wędzonym. Dodajemy zmiażdzony(...)przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do lekko naoliwionej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większego naczynia/foremki i wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremki z mięsem.6. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.7. Po wystudzeniu trzeba terrinę obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Najlepiej
UgotujmyTo.pl
Kaczka w pomarańczach 236Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze(...)cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki:2 udka z kaczkibulion warzywnytłuszcz do smażeniaSos:skórka i sok z jednej pomarańczy1/3 łyżeczki
UgotujmyTo.pl
Przepis na rzymskie gnocchi 268smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.Smacznego źródło: Italian CookbookPost Przepis na rzymskie gnocchi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 241Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami. Pulpeciki z indyka(...)fetą i oliwkamiSkładniki:500 g mięsa mielonego z indyka150-200 g fety, rozdrobnionejokoło 35 oliwek czarnych, pokrojonych2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę1 jajkopo pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki1 łyżeczka ziół prowansalskichnatka pietruszki, pokrojonamąka, olej rzepakowy do smażeniaSos:1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówgarść świeżych listków bazyliisól, pieprzolej rzepakowy 1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie
UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 256swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne
UgotujmyTo.pl
Pasztet z kurczaka z grzybami 277pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybamiSkładniki:800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki(...)wszystko smażyć około 5 minut. Dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i smażyć chwilę, aby tylko wątróbka ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem
UgotujmyTo.pl
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 377zabezpieczamy widelcami rożna. Może się okazać konieczne również dodatkowe związanie. Do tacki ociekowej wlewamy kilka szklanek wody. Udziec pieczemy na rożnie około 20-30 minut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem. P ieczony udziec jagnięcy To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem. Udziec jagnięcy powinno się piec najpierw(...)czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do około 180 stopni i piec około jeszcze godziny i dwudziestu minut lub do momentu aż jagnięcina osiągnie wewnętrzną temperaturę około 79 stopni. Wtedy wyjąć mięso z grilla i odstawić jeszcze na kilkanaście minut przed pocięciem i serwowaniem. Polecamy podawać z sosem miętowym. 2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla is a post from: naRuszcie.pl
naRuszcie
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 241proszku1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka musztardy w proszku1 łyżka startej drobno skórki z cytrynyPrzygotowanie: Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać i delikatnie wklepać w mięso. Tak przygotowane mięso odstawić na kilka godzin przed wyłożeniem na ruszt. Przygotowując domową przyprawę, wszystkie składniki dokładnie należy wymieszać np. przy pomocy drucianej trzepaczki. Następnie taką przyprawę powinno się przesiać
naRuszcie
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 393francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje(...)się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować
Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 207podwójny filet z piersi kurczaka150 g tartego żółtego sera400 g makaronu świderkiprzyprawa Kucharek300 g pieczarek250 ml śmietany 12%1 cebulaolej do smażeniaMakaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki.Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać mięso i pieczarki. Całość
Świat Domowej Kuchni