mięso - 63110 przepisów (strona:1809/4208)

Falafel najsmaczniejszy 180

Falafel to popularna wegańska przekąska, znana przede wszystkim z ulicznych barów typu fast-food. Niemalże wszędzie stanowi  „ zielony ”  zamiennik mięsa w kebabie. Falafel zrobiony w domu jednak różni się znacząco  —  nie zawiera tyle tłuszczu, jest lepiej przyprawiony, a co najważniejsze jest po prostu smaczniejszy. Kotleciki robi się przede wszystkim z suszonej ciecierzycy (choć spotkałem(...)polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy raz, odczekać godzinę i drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej masy formujemy kule, które następnie spłaszczamy, mocno

Food Square
Polędwica wieprzowa w jogurcie 236

natki pietruszki Wykonanie. Umytą, osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości. Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić. Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić

Kulinarny karnet Christophera
Pieczarki nadziewane 233

Bardzo smaczne danie z popularnych pieczarek. Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką. Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek. -do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebula i przyprawy (barbecue i warzywko): -do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta    Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki(...)mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkę i przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy. Jajkiem smarujemy środki kapeluszy.    Wkładamy przygotowane nadzienie.    Moczymy w jajku i w bułce 2 razy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy na 30 minut do piekarnika

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 217

trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe kuleczki.    Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki

Maminek kulinarny
Kapuśniak z kiszonej kapusty 177

żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum"  a następnie dokładamy kiszoną kapustę.    Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).    Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę

Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 201

posypujemy przyprawą barbecue i solą i układamy warstwę kotletów.  Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą  a na to układamy plasterki czosnku. Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.    Na następny dzień zabieramy ze sobą wszystkie niezbędne do grillowania akcesoria i udajemy się na smaczny obiadek(...)węgiel i na tacce układamy nasze kotlety z karkówki. Czosnek powinien leżeć na mięsie, aby się nie spalił.    Kiedy słyszymy nasze ulubione skwierczenie tłuszczu sprawdzamy stopień zrumienienia mięsa na spodniej stronie i w razie potrzeby obracamy kotlety, pozostawiając czosnek na wierzchu.    Karkówka nie lubi intensywnego ognia, tylko średni  żar. Uwielbia za to częste obracanie

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 176

Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół.    Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemy do miękkości.    Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości. Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy. W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki  i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy kilka minut.    Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu.    Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane jajko. Do tego chlebek i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 151

nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona a resztę kroimy w drobną kostkę.    Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko. Marchewkę kroimy w kostkę.    Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.     Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.    Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc(...)tylko się sparzy dodajemy mięso, marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru. Gotujemy razem ok. 15 minut.    Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.    Kapuśniaczek - marzenie..... Smacznego

Maminek kulinarny
Botwinka 143

Składniki: -pęczek młodych buraczków -koperek -kawałek wędzonki -ok. 100 ml kwaśnej śmietany -przyprawa warzywna    Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wyciągamy i obieramy mięso.    Buraczki odcinamy od liści.  Dokładnie myjemy i obieramy. Bardzo dokładnie myjemy też liście. Wszystko kroimy na kawałki. Koperek siekamy na drobno.    Buraczki wrzucamy do wody(...)wędzonce. Gotujemy ok. 15 minut.Dodajemy mięso. Dosypujemy koperek.    Do śmietany dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Grochówka 236

wrzeć wkładamy wędzonkę, czosnek, obrane całe ziemniaki i marchew.   Po 15 minutach gotowania odławiamy ziemniaki i marchew a wędzonkę gotujemy do miękkości.    Wędzonkę wyciągamy i oddzielamy mięso od kości.  Groch zagotowujemy w garnku, w którym się moczył, usuwamy "szum" i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Wyłączamy ogień i groch czeka pod przykryciem do czasu(...)ugotowania wędzonki. Dodajemy go pachnącej wędzonką wody, dorzucamy mięso z wędzonki i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.    Doprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy majeranek i gotujemy ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 193

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają. My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.    Składniki: -solidna porcja liści szczawiu -kilka ziemniaków -marchew -koper -15 dkg mięsa mielonego -1/2 szklanki śmietany -sól, pieprz, warzywko -2,5 l wody -jajka    Ziemniaki i marchew kroimy.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki

Maminek kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 205

Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem lub patelnię grillową. Aby uzyskać stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku) stek smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć również przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w estragonie 258

obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy mięso.   Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały

Smakowity Blog Kulinarny
Spring rolls 199

smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.     Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona papryka żółta ogórek sos sojowy(...)możemy przystąpić do zwijania sajgonek. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka, makaron ryżowy. Całość zwijamy lekko przyciskając. Nie wkładajmy zbyt dużo farszu, bo papier ryżowy może łatwo pękać. Gotowe Spring rolls podajemy z sosem np. gotowym słodko-pikantnym sosem

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania