mięso - 63110 przepisów (strona:1813/4208)

Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 297

fasoli 2 puszki pomidorów200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem

Smaki Edyty
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 168

porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.  Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina  * cebula * ząbek czosnku  * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli  * pół czerwonej papryki * łyżka cukru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej * 3 łyżki zimnej wody * 2 łyżki oliwy  Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę

Magiczne Życie Marty
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 272

wersji świeżej lub mrożonej. Znajdziecie je w dużych marketach. Mule mrożone przeważnie pozbawione są już skorupek, zatem lepiej zdecydować się na świeże, ponieważ największa frajda jest podczas wyciągania mięsa z muszelki :) Jeśli zdecydujecie się na świeże mule (szczelnie pakowane, zanurzone w wodzie morskiej lub po prostu zapakowane w dziurkowaną siateczkę) zwróćcie uwagę na to czy skorupki są zamknięte. Jeśli(...)wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula. I dalej radzicie sobie właśnie tą pustą muszelką, wykorzystując ją jak małe szczypce

W kuchni Katie
Szynka drobiowa z szynkowara 232

kości30 dag piersi z kurczaka20 dag. filet z indyka2 łyżeczki żelatyny1 łyżeczka soli peklowanej1/2 szklanki wody2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy WYKONANIE:Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy.Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.Mieszamy długo, aż wszystko się(...)dobrze połączy i powstanie kleista masa.napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowara. zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Karkówa w coca coli 223

choć ta karkówka nie należy do najzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje: 800g karkówki ¾ szklanki coca coli ¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki majeranku 1 łyżeczka(...)cebulę w piórka, czosnek posiekać.  Ketchup połączyć z colą i przyprawami. Karkówkę natrzeć czosnkiem, marynatą i ułożyć piórka cebuli. Marynować kilka godzin w lodówce.  Następnie marynatę z mięsem przełożyć do worka do pieczenia.  Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. 15 minut przed rozciąć worek, aby się ładnie przyrumieniła z wierzchu. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 372

bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :) Przepis jest na obiad dla 6 osób. Składniki: 1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy(...)sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał.  Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty

Niezły Młynek
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 268

papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut. W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing

karmelowy
Papryki faszerowane. 389

sosu, widząc ten przepis na początku chciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra.Składniki:4 papryki250g mielonego mięsa z udźca indyka125g fety (tej najchudszej)1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone)4 ząbki czosnku2 łyżki natki pietruszki100g ugotowanej kaszy jaglanej1 cebula4(...)ręką czarne)150g jogurtu naturalnego (2% tłuszcz)sól, pieprzPłuczemy i gotujemy kaszę. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Siekamy natkę pietruszki, kruszymy fetę. Czosnek rozcieramy z solą.Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą

Brzuszki Łakomczuszki
pasta drobiowa na kanapki 395

Często zostaje Wam mięso z rosołu? Jeśli tak to, to jest jeden z wariantów który być może zasmakuje Tobie. Są dwie wersje: odchudzona i normalna. Odchudzona jest z jogurtem naturalnym, a normalna z majonezem. Smakowo lepsza jak dla mnie jest normalna, ale przepis poniżej jest w wersji light. Mięso oddzielone od kości i jak masz warzywa zmiksuj z jedną cebulą

Pasje Jolki
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe 162

ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza.   Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka(...)razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 195

smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem(...)wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne mięso. Najlepszym punktem był sos na bazie piwa Koźlak. Dodatki były trochę zbyt słodkie, można byłoby trochę bardziej podbić ich smak. Gdy wszyscy byli już mocno najedzeni przyszedł czas na deser

Pasja Smaku
Zupa pikantno-kwaśna 211

bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko. Do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Schab domowy pieczony 197

angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić schab i pomieszać.Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy  na gorącym tłuszczu. Do miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy  papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy

W kuchennym oknie Ewy
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 218

przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa.  Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej(...)kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina.  Przygotowanie empanadas jest o wiele

Chilli Czosnek i Oliwa
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 165

kostkę rosołową, jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania