kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się okrasa czyli po kaszubsku obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski
Kulinarny karnet Christopherabędzie miękki.Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz
Smaki Edytyindyka z pęczakiem i warzywami. SKŁADNIKI: 100g fileta z piersi indyka odrobina oliwy z oliwek 40g kaszy pęczak brokuł 2 mniejsze pomidory pieprz sól zioła prowansalskie ulubiona przyprawa do mięsa PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i ulubioną przyprawą Kaszę gotujemy w szklance wody przez około(...)minut, do całkowitego wchłonięcia płynu Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne
peanutbuttermonsterponieważ pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy. Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa
peanutbuttermonsterczosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac lub mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone
głodny alergikząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda około 2 szklanki mąka ziemniaczana cukier (najlepiej ciemny brązowy) Przygotowanie: 2 łyżki 2 łyżki Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Posypać pieprzem, papryką, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Paprykę pokroić w wąskie paski,marchewkę i kalarepkę w słupki(...)grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki
głodny alergikdelikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom. Składniki : mięso mielone z indyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie: Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście , jeśli
głodny alergikinna 2 łyżeczki sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka Przygotowanie: Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w sosie sojowym, następnie podsmażyć na oleju. Indyka, cebulę i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować
głodny alergiksojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)olej do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w poprzek na kawałki, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli. Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergikpieprz do smaku oliwa lub olej filet z indyka lub kurczaka 1 łyżeczka 200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;) Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać(...)wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek (świeży lub suszony
głodny alergikplasterki (dzięki takiemu podsmażaniu czosnku, patelnia a następnie sos, przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru, sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy(...)posypujemy pieprzem. Rada: nie podsmażamy sosu zbyt długo, ponieważ kawałki pomidorów powinny być wyczuwalne, a nie rozgotowane. Pamiętać należy o pokrojeniu cebuli w długie cienkie paski, a mięso w kosteczkę. Takie szczegóły, chociaż by podsmażony czosnek w łupinach, nadają niepowtarzalnego smaku
Moniki Smakołykidanie jest bardzo smaczne i sycące. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka słodka papryka czosnek granulowany olej 500 g jarmużu Pojedyńcze piersi przekroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Ja miałam jeszcze też dwie spore tzw. polędwiczki. Kawałki mięsa dokładnie opróczyć papryką i czosnkiem oraz delikatnie skropić olejem. Rozgrzać patelnię grillową i ugrillować mięsko z obu stron. Rozgrzać drugą patelnię
Monia miesza i gotujeponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy(...)Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie. Brokuły gotujemy na parze. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al. dente i odcedzamy. Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Całość ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiciepłą kolację. Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane lub olej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz 2 listki laurowe tymianek Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy na co najmniej godzinę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy(...)mięso, smażymy krótko, następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozrabiamy z 0,5 szkl. wody, dolewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem
chwile dla mniesól i całość wymieszałam na gładką masę. Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce na (przynajmniej) 1h. Po tym czasie smażyłam placuszki na maśle, obustronnie do zarumienienia. Cebulę podsmażyłam na złoto. Mięso pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mieszance mąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam(...)kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką papryką (wg uznania, ale raczej na ostro). Ragout odstawiłam i zabrałam się za smażenie placuszków. A na deser? Na deser, piosenka! Na Wyspach
bastalena