mięso - 63110 przepisów (strona:1822/4208)

Bigos staropolski 189

łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić  kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy  wszystkie przyprawy

Gosia gotuje
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 199

bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety sojowe w serowym cieście 170

Kotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów

Kto ugości moich gości?
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 302

Label Rouge. Gospodarstwa chłopskie, które mają prawo do tego znaku, muszą przestrzegać bardzo surowych i szczegółowych przepisów. Dzięki temu  drób ma lepsze warunki do życia a konsumenci otrzymują mięso najwyższej jakości.  Co ciekawe, system ten istnieje we Francji od 1965r. !!!  Z etykiety możemy wyczytać mnóstwo informacji - między innymi miejsce pochodzenia, hodowlę, podawaną paszę, długość życia. Mój kurczak(...)pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków)  składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz

Stare Gary
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 189

sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.    Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę.  Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem.  Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć(...)ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sałatka cezar z grzankami 365

Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat pomidor 2 kawałki bagietki oliwa oregano bazylia Mięso umyć, osuszyć i  natrzeć wybraną przyprawą lub solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oliwie. Przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Grzanki nasączyć oliwą (ok.1-2 na kromkę) posypać bazylią i oregano(...)upiec do chrupkości w tosterze lub opiekaczu. Na dużym talerzu umieścić sałatę, ułożyć mięso, plasterki pomiodra, a obok grzanki. Polać sosem i podawać natychmiast. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z ryżem, kurczakiem, rodzynkami, kukurydzą i ananasem 321

brązowego ryżu (może być biały) 1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa z puszki pół szklanki rodzynek 4 łyżki majonezu mała puszka kukurydzy sól pieprz 2 łyżki oliwy   Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę.  Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem.  Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć(...)miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu. W dużej misce umieścić ryż, rodzynki, odsączoną kukurydzę i mięso. Dodać ananasa pokrojonego na małe kawałki oraz majonez. Doprawić solą i pieprzem (ostrożnie - majonez sam w sobie jest już słony) - wymieszać.  Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Spaghetti bolognese 135

Dziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu(...)samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy.  Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia

Cukier&Puder
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka 283

orzechy włoskie - 5 sztuk  - ser Feta - 1/4 kostki  - czosnek - 3 ząbki  - bazylia świeża  - gałka muszkatołowa  - słodka papryka  - pieprz  Sposób przygotowania:  Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie(...)mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno posiekanymi orzechami. Smacznego

Fit-amina
Domowe curry z królika 197

Królik, jak już wspominałam w przepisie  Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem(...)lepsze będą te ze słoika lub puszki.      Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej

SzczyptaSmaQ
Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym 293

kawałki, lekko rozbijamy jak na bitki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i lekko (!) solimy. Kroimy 2 ząbki czosnku na plasterki, rzucamy na rozgrzany olej, a następnie kładziemy na patelnię nasze mięso. Kiedy kurczak będzie się smażył, przygotowujemy sos serowy. Do gotującego się bulionu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ser gorgonzola i serek topiony. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze sery roztopią się(...)sobie jest już słony, jak dla mnie sos nie potrzebował już więcej soli, dlatego doprawiłam do smaku tylko pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę a następnie dodajemy kawałki mięsa i lekko dusimy przez ok. 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.  Podajemy posypany drobno pokrojoną pietruszką.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zupa z ciecierzycy 269

smaku Cieciorkę namaczam na noc.  Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję  listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek pokrojony w plasterki , gotuję około 20 minut.  Po tym czasie mięso wyciągam i wsypuję przepłukaną cieciorkę .  Dodaję resztę przypraw i gotuję około godziny. Mięso kroję na mniejsze kawałki, dodaję pod koniec gotowania razem z koncentratem pomidorowym, gotuję  jeszcze jakieś

Takie tam pichcenie
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 205

można znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy(...)jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej więcej 3 minuty.  Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą marynatą Obok ryby położyć pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską, przykryć patelnię i smażyć wszystko razem około 2 minut. W tym czasie

W SMAK
MULE PO MARYNARSKU 189

zdatny do spożycia. To samo w przypadku, gdy muszle zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się gumowate. MULE PO MARYNARSKU /własny;/ 4 porcje 300g świeżych muli 1 puszka pomidorów z puszki 1 cebula biała 3 ząbki czosnku(...)dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam solą i pieprzem. Następnie wrzucam mule, które mieszam z zawartością rondla potrząsając garnkiem. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 5-7 minut, aby mięso muli pozostało delikatne.  Podaję ze świeżym, chrupiącym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z pestkami dyni 201

Składniki: ok 50 - 80 g gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania