mięso - 63110 przepisów (strona:1827/4208)

NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4255

Można składniki zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie. Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni. Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe) - 2-3 cebule - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku konserwowego - puszka fasolki szparagowej - puszka pomidorów w zalewie (dałam 2) - papryka czerwona(...)łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczek Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym

Smaczne Zdrowe
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 248

solą, kruszymy papryczkę chilli. Przesmażamy przez około minutę. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z cebulą i jogurtową zalewą przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch układamy czosnek. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową (ja zawinęłam na dwa razy) i wkładamy do piekarnika(...)minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Danie jest idealne na coraz chłodniejsze dni. Delikatnie pikantne i rozgrzewające za sprawą imbiru, czosnku i chilli uchroni nas przed jesiennymi przeziębieniami :) Przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką w sosie szpinakowym 508

bulionu czosnek przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól musztarda do marynaty Polędwiczkę wieprzową marynujemy jeden dzień wcześniej z musztardą, 2-3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Zostawiamy na noc. Następnego dnia mięso kroimy na plastry i podsmażamy. Po podsmażeniu kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, przyprawy i mieszamy. Ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki i pieczemy w 180 stopniach, na termoobiegu(...)niewielkiej ilości masła. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy bulion. Gotujemy kilka minut, mieszając. Dodajemy śmietanę i szpinak. Układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym: na dole mięso z pomidorami, polewamy sosem. Na wierzch układamy podpieczone ziemniaki. Zapiekamy kilkanaście minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Bułki z pulled pork QAFP i figą 230

Pokazywałam Wam jakiś czas temu przepis na pulled pork , czyli długo pieczoną wieprzowinę. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania kolorowych bułek. Wystarczy jedna bułka, trochę warzyw, sos, mięso a nawet owoc i powstaje jesienna, kolorowa, pyszna kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy pasztet z żurawiną 285

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu

Marta Gotuje
Leczo z cukinią 799

dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze(...)dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy, dodajemy mięso i cieszymy zatrzymanym się smakiem. Post Leczo z cukinią pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spaghetti bolognese 265

Składniki na dwie duże porcje. Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 250 g mięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej(...)przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut.  4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut. 5. Do sosu dodajemy ulubione

Emcia Pichci
Jesienna sałatka ze śliwką 165

Lubię ostatnio połączenie mięsa z owocami. I w sałatkach i w pieczonych mięsach. Dlatego kilka śliwek dorzuciłam do pysznej sałaty i idealne danie zabieram ze sobą do pracy.Smacznego! Składniki :* garść ulubionej mieszanki sałat* pół czerwonej papryki* kilka śliwek węgierek * 2-3 plasterki mozzarelli lub serka pleśniowego * garść prażonego słonecznika* 2 łyżki oliwy z oliwek* ćwiartka cytryny * sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
Karkówka z ananasem 265

niezbyt tłustej karkówki 1,5 puszki ananasów w puszce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 nieduże pory 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni podlewając od czasu(...)grubą kostkę, a drugą miksujemy. Zmiksowane ananasy łączymy z bułką tartą, żółtkiem, natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.  Pory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych porów wlewamy odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę

Salonik smaków
Kotlety mięsne z kapustą pekińską w sosie 198

Pyszny pomysł na obiad.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 1-2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka angielska 393

dań jednogarnkowych, sycących, rozgrzewających. Takim daniem jest angielska zapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując się a nich zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 188

śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 204

łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso

Kulinarne przygody Gatity
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 297

mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C. Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę(...)pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy. Osłonki moczymy pzrez 20 minut  w letniej wodzie. Napełniamy je mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomaist w temepraturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny. Wędzimy gorącym dymem (50 stopni C.)  pzez 3-4 godziny. Tym razem po zakończeniu wędzenia kiełbasa była podpiekana

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 175

cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania