mięso - 63110 przepisów (strona:1826/4208)

Leczo z cukinią 835

dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze(...)dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy, dodajemy mięso i cieszymy zatrzymanym się smakiem. Post Leczo z cukinią pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spaghetti bolognese 287

Składniki na dwie duże porcje. Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 250 g mięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej(...)przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut.  4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut. 5. Do sosu dodajemy ulubione

Emcia Pichci
Jesienna sałatka ze śliwką 187

Lubię ostatnio połączenie mięsa z owocami. I w sałatkach i w pieczonych mięsach. Dlatego kilka śliwek dorzuciłam do pysznej sałaty i idealne danie zabieram ze sobą do pracy.Smacznego! Składniki :* garść ulubionej mieszanki sałat* pół czerwonej papryki* kilka śliwek węgierek * 2-3 plasterki mozzarelli lub serka pleśniowego * garść prażonego słonecznika* 2 łyżki oliwy z oliwek* ćwiartka cytryny * sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
Karkówka z ananasem 291

niezbyt tłustej karkówki 1,5 puszki ananasów w puszce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 nieduże pory 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni podlewając od czasu(...)grubą kostkę, a drugą miksujemy. Zmiksowane ananasy łączymy z bułką tartą, żółtkiem, natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.  Pory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych porów wlewamy odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę

Salonik smaków
Kotlety mięsne z kapustą pekińską w sosie 216

Pyszny pomysł na obiad.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 1-2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka angielska 419

dań jednogarnkowych, sycących, rozgrzewających. Takim daniem jest angielska zapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując się a nich zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 216

śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 226

łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso

Kulinarne przygody Gatity
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 320

mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C. Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę(...)pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy. Osłonki moczymy pzrez 20 minut  w letniej wodzie. Napełniamy je mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomaist w temepraturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny. Wędzimy gorącym dymem (50 stopni C.)  pzez 3-4 godziny. Tym razem po zakończeniu wędzenia kiełbasa była podpiekana

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 210

cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Ozorki w sosie chrzanowym 209

ulubione danie mojego męża, więc przygotowuję je na specjalne życzenie. Moje dziewczyny omijają wtedy kuchnie dużym lukiem :-). Jedno, a właściwie dwie rzeczy są pewne: ozorki to bardzo chuda część mięsa i bardzo smaczna. Możemy podać ozorki wołowe, wieprzowe lub cielęce. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań(...)zagotowania. Odlewamy i nalewamy świeżą, znowu gotujemy i ponownie odcedzamy ozorki. Zalewamy kolejną wodą i teraz dodajemy do ozorków obrana włoszczyznę lub pastę bulionowa. Gotujemy do miękkości mięsa, około 1,5 godziny. Gdy będą już miękkie wyjmujemy je z garnka, lekko studzimy w wodzie i zdejmujemy z nich skórę. Według mnie skóra schodzi najlepiej

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak słodko-kwaśny 434

łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy na 30 minut. W garnku podgrzewamy sos sojowy, ocet, sok z ananasa, cukier i koncentrat(...)olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy kurczak będzie złocisty. Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby mięso było chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurczakiem 408

masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 512

przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie  kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy(...)przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone i wymoczone jelita przy użyciu maszynki do mielenia mięsa z końcówką typu lejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Kiełbasę parzymy, nie gotujemy !!! we wrzącej wodzie o temperaturze 80 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowina smażona z brokułami 249

papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.Podajemy  makaronem lub ryżem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania