mięso - 63110 przepisów (strona:1826/4208)

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 349

MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu papryka ostra, sól trochę vegety powyższe składniki ucieramy razem w moździerzu, dolewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, mieszamy. WYKONANIE: mięso kroimy na równe kawałki i marynujemy przez całą noc, następnie nadziewamy na patyczki na przemian: mięso-papryka-cebula, następnie smarujemy szaszłyki pozostała oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp

Kuchnia Beaty
Strogonow. 298

rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki pokrojone w paski, jeśli mięso jest już miękkie dodajemy 2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego, wlewamy

Kuchnia Beaty
Shoarma drobiowa 308

Shoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam(...)miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia.  I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu

Szefowa kuchni
Domowa lasagne 180

Lasagne. Może nie wyszła jak z restauracji, ale w smaku boska :) Składniki:     500g mięsa mielonego     1 cebula     2-3 ząbki czosnku     2 łyżki oliwy (oleju)     500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)     świeża lub suszona bazylia     250 g makaronu lasagne(...)gałka muszkatołowa     starty żółty ser Przygotowanie:             Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się. W garnku roztapiamy

Amatorka kuchenna
Kapuśniak 181

pomidorowego    3 kiełbasy Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.  Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem

Amatorka kuchenna
LIEBSTER BLOG AWARD 128

największy kulinarny sukces? Ubite białka, które nie spadają na głowę:) 7. Co lubisz robić w wolnych chwilach? poza gotowaniem:) - czytać książki 8. Czego nigdy w życiu nie zjesz? Krwistego mięsa - co jest raczej dosyć dziwne bo od czasu do czasu lubię zjeść tatara. Jednak mięsa usmażonego pół na pół nie przełknę choćby za sam wygląd... 9. Twoja ulubiona potrawa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini ruloniki z kurczaka w panierce 151

Kolejne danie z kurczaka. Chciałam wykorzystać pierś, która mi została po rozmrożeniu opakowania, a jak wiadomo, nie mrozi się mięsa drugi raz. Powstało więc sześć drobiowych mini ruloników. Składniki: 1 pierś z kurczaka mąka jajko bułka tarta sól pieprz można dodać przyprawę do drobiu Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, pokroić na kawałeczki i przyprawić Pierś obtoczyć w mące delikatnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 134

olejowej 5 cienkich plasterków boczku patyczek do szaszłyków Kotlet oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy. Bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem. Tak, żeby był "przezroczysty". Będziemy mieć wówczas pewność, że się mięso usmaży Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu i lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk(...)tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawałki kurczaka z przyprawą do gyrosa 155

Danie szybkie i proste. Do dzieła! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa Mięso czyścimy z błonek, myjemy i kroimy na kawałki Na 15 minut odstawiamy na bok wymieszane z przeprawą do gyrosa, żeby się przemacerowało Rozgrzewamy olej na patelni (u mnie to był wok) i smażymy mieszając, aż mięso będzie miękkie. Kurczak robi się bardzo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smalec domowy 123

smalec dostałam w pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg mielonej słoniny 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 1 cebula majeranek do smaku Słoninę stopić na patelni na malutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche. W przeciwnym(...)razie tłuszcz będzie pryskał i się poparzycie Odjąć trochę tłuszczu - będzie do podsmażenia cebuli Oddzielnie podsmażyć mięso - również na małym ogniu Obrać cebulę, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie -  nie przypalić, bo będzie gorzkie! Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 164

pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :)  Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)ugotować w osolonej wodzie Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki z kurczaka 184

folię spożywczą i cienko ubijamy Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - podsmażamy z majerankiem Folię aluminiową smarujemy oliwą i przekładamy na nią mięso Masę mieszamy dokładnie z cebulką i porem  Przekładamy masę na każdy ubity kawałek mięsa i za pomocą folii aluminiowej zwijamy tworząc roladkę. Końce folii zwijamy w cukierek :) Zagotowujemy wodę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 128

szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę tłuszczu (troszkę, naprawdę ma być mało). Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paseczki Przyprawić Ras El Hanout, papryką i imbirem, skropić olejem - dokładnie wymieszać Seler i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki Suszone śliwki przekroić(...)należy korzystać z tego naczynia  - zerknijcie, może warto sobie przypomnieć) Dusimy 60 minut. Po 30 minutach zaglądamy do środka i delikatnie mieszamy, nie psując warstw warzyw i mięsa, które ułożyliśmy. Po kolejnych 15 minutach, znowu delikatnie przemieszać, żeby się nie przypaliło i nie przykleiło. Na 10 minut przed końcem wyłączamy gaz i zostawiamy, aby danie doszło. W tym czasie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 206

obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w plastrach na kanapki 254

natrzeć ziołami, czosnkiem i solą Włożyć do woreczka foliowego i szczelnie zawinąć, aby nie było w środku powietrza Po zawinięciu obwiązać nitką lub sznurkiem dosyć ciasno Tak przygotowane mięso włożyć do garnka z zimną wodą i od momentu zagotowania wody gotować 13 minut Po ugotowaniu zdjąć z gazu i pozostawić w garnku z wodą do całkowitego wystygnięcia Następnie rozciąć folię(...)pokroić mięso w plastry. Można podzielić na porcje i zamrozić. Mi takich porcji do zamrożenia wyszło 6 Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania