mięso - 63110 przepisów (strona:1820/4208)

Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 238

Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed   Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę(...)woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze

Kulinarny karnet Christophera
Zupa kalafiorowa 249

sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając(...)Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną koperkiem. Smacznego

Złote przepisy
Ekstrawagancje z chińskim agrestem. 182

tylko piękny, ale smaczny i zdrowy. Kto raz spróbuje specyficznej i orzeźwiającej kwasowości zawsze wraca do kiwi. Przyrządza się z nich musy, lody, konfitury i chętnie kojarzy się z mięsem. Zawarty w owocach enzym powoduje, że nawet twarde mięso staje się kruche, delikatne i soczyste. Ten sam enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć z żelatyną bo nie skrzepnie

Kulinarny karnet Christophera
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 180

wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej  - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki.  W domu smażyć  na dobrze  nagrzanej patelni  grillowej, a następnie przełożyć(...)około 6 minut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu. O czym należy pamiętać: 1.Polędwicę solimy dopiero po usmażeniu. 2. Steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia. 3.Polędwica

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 204

tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie

Kulinarny karnet Christophera
T - Bone stek. 142

patelni po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na folię aluminiową i pozostawić  5 - 6 minut, niech dojdzie.  Posolić i smacznego. Amerykanie i Anglicy solą mięso przed smażeniem, ale tamte steki pochodzą od tzw. krów mięsnych, hodowanych  specjalnie z myślą o stekach  np. Stany Zjednoczone, Argentyna. Nasze krowy to tzw. krowy mleczne posiadające trochę(...)inną strukturę mięsa i inny smak

Kulinarny karnet Christophera
Stek z rekina. 172

celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga. Po takim wstępie nie każdy się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki(...)zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól do smaku i na końcu wsypać natkę pietruszki. P.s. W Nowym Jorku cena dania z rekina dochodzi do 300dolarów.W Polsce mięso rekina można kupić w "przyzwoitej" cenie

Kulinarny karnet Christophera
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 259

obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso  obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa)  i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 191

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów  [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po turecku z ryżem. 252

cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli i owoców ,posypać rodzynkami i orzechami. Skropić maggi i piec w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyczki w migdałach. 175

puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki   Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:  Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować w kształt owalnego lizaka.Posolić.Wstawić do lodówki ,aby później łatwo wbić patyczek. Przygotować glazurę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę(...)Połączyć oliwę z musztardą ,miodem i cytryną ,dodać czosnek. Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą . Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach. Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą glazury. Szaszłyczki w migdałach podać

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 279

Suszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy.  W smaku suszony schab  przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Składniki(...)łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka  cukier Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć  oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 285

ziemniaki małe długie frytura Sposób wykonania : Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej

Kulinarny karnet Christophera
Eskalopki mielone z musem brokułowym. 214

Scallops with broccoli. Składniki. 12 krążków z mięsa mielonego 1/2 kg brokułów   2 łyżeczki żelatyny   1 łyżka bulionu 150ml śmietany kremówki 6 pomidorków koktajlowych 12 cebulek marynowanych 0,5 łyżeczki  bazylii 0,5 łyżeczki  tymianek sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ulubionego mięsa mielonego smażyć krążki. Żelatynę namoczyć w zimnym bulionie i gdy napęcznieje ,rozpuścić

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 212

może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć  zalać wodą  i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania