mięso - 63110 przepisów (strona:1820/4208)

Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 211

się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy.   Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego(...)tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można

Kulinarny karnet Christophera
Mulligatawny. 224

łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami. Można użyć gotowej przyprawy  indyjskiej. Ilość dodanej przyprawy regulujemy(...)swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra. Powoli ,stale mieszając wlewamy stopniowo wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą

Kulinarny karnet Christophera
Schab ze śliwką w sosie curry. 271

drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki. Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym majerankiem  i odstawiamy na dwie godziny, żeby(...)schab przeszedł przyprawami. Następnie schab obsmażamy z każdej strony i   całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40  minut.  Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i  kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie.  Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 236

Paccheri with romesco sauce. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.  Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona(...)cukinii  przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera
Indyk w " lisiej skórze". 249

turkey. Jest takie powiedzenie -" Gdzie nie staje wilczej skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca indyka. Udziec,  który kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę  z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb(...)indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć  skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 191

Składniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia kulista faszerowana. 204

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 251

klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem. W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut

Kulinarny karnet Christophera
Kotlet mielony z jajkiem a la tatar. 220

olej do smażenia żółtko Sposób wykonania. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie

Kulinarny karnet Christophera
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 246

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku

Kulinarny karnet Christophera
Zapomniane kaszubskie jadło. 167

kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski

Kulinarny karnet Christophera
Smażony ryż z warzywami 2372

będzie miękki.Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz

Smaki Edyty
Indyk z pęczakiem i warzywami 211

indyka z pęczakiem i warzywami. SKŁADNIKI: 100g fileta z piersi indyka odrobina oliwy z oliwek 40g kaszy pęczak brokuł 2 mniejsze pomidory pieprz sól zioła prowansalskie ulubiona przyprawa do mięsa PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i ulubioną przyprawą Kaszę gotujemy w szklance wody przez około(...)minut, do całkowitego wchłonięcia płynu Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne

peanutbuttermonster
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 220

ponieważ pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy.  Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa

peanutbuttermonster
Barszcz ukraiński dla alergika 231

czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac lub mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania