mięso - 63110 przepisów (strona:1818/4208)

Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 174

Mama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka

Anioły w kuchni
Bigos wegetariański 204

Dobry bigos  to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem i cebulką, który jest naszym ostatnim odkryciem i świetnie pasuje do bigosu. Taki bigos jest alternatywą dla osób niejedzących mięsa i będących na diecie. "Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się

Anioły w kuchni
Pyszna karkówka 191

jabłko kwaśne jedna cebula- mała WYKONANIE Z sosu sojowego, ziół, papryki robimy marynatę wkładamy pokrojoną na kawałki karkówkę i zostawiamy na ok 2 godz. Patelnię rozgrzewamy, bez tłuszczu obsmażamy mięso. Przekładamy do  szerokiego garnka z wodą ok. 1,5 szklanki. Przekrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do tego dodajemy podduszoną cebulkę. Mięso trzymamy na lekkim ogniu ok 1 godz

W kuchennym oknie Ewy
Kopytka z sosem 253

czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Sos : 500 g miesa ze schabu  2 srednie cebule  smietana  woda  Mieso myjemy i osuszamy w recznickzach  Kroimy mieso  w drobna kosteczke  Cebule pokroic drobno(...)rozgrzana patelnie wsypac cebule i podsmarzyc  Dodac mieso i wszystko razem smarzymy # Podlewamy miesa woda ( tak aby zakryc mieso)  Dusimy pod przykryciem na malym ogniu ok 30 min  Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia  Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz  Polac sosem kopytka  I danie gotowe  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes 375

wymieszaj czosnek, małą łyżeczkę soli, paprykę i dolej tyle oliwy aby całość utworzyła dosyć rzadką pastę. Umieść kurczaka na stole (piersiami do dołu) i wykrój lub wytnij nożyczkami do mięsa „kręgosłup” wraz z kuperkiem. Następnie rozłóż na płasko na stole i jeszcze dociśnij, po czym natrzyj dokładnie przygotowaną pastą. Mi trafił się kurczak już rozkrojony dokładnie odwrotnie Ułóż

karmelowy
Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem. Lasagne bolognese. 293

Składniki: 12 płatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy- przepis tutaj , 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty(...)Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron

Aga w kuchni
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 203

skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje:2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski) po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki100 g ryżu, 1 torebeczka1 szklanka czerwonej soczewicy3 szklanki(...)bulionu2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni1 puszka pomidorówPrzygotowanie: W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty

Fabryka pomysłów
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 239

możesz żyć bez mięsa?" - znowu zadajesz pytanie z serii tych głupich. Nie, nie mam ochoty tłumaczyć tego setny raz z rzędu. Nie, nie będę słuchać Twoich stereotypowych modeli ludzkiego życia. Nie, nikt nie będzie zaglądać mi w talerz, nawet Ty.Teraz już może troszkę mniej złowrogo reaguję na bezsensowne komentarze, jakie zdarza mi się nadal słyszeć, nawet w środowisku, w którym(...)inwigilowani, tak samo bywa w stosunku do wegetarian i wegan.Mogłabym przytoczyć dziesiątki dziwnych pytań i nieprzyjemnych uwag na ten temat, które słyszałam ja, jak również inni niejedzący mięsa. To co, nagle ja mam negować to, że ktoś wcina karkówkę na obiad? Ja do talerza nikomu nie zaglądam, liczę na to samo. KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM./własny

W kuchni Karmel-itki
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 305

wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło

Mania Gotowania
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 271

łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Umyte pieczarki kroimy drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i  mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśnięte bułki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy(...)gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiam na całą noc) Następnego dnia wyciągamy mięso z folii, kroimy je w dość grube plastry, układamy na półmisku, wyłożonym sałatą. Smacznego. The post Klops drobiowy faszerowany pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 254

Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed   Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę(...)woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze

Kulinarny karnet Christophera
Zupa kalafiorowa 270

sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając(...)Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną koperkiem. Smacznego

Złote przepisy
Ekstrawagancje z chińskim agrestem. 202

tylko piękny, ale smaczny i zdrowy. Kto raz spróbuje specyficznej i orzeźwiającej kwasowości zawsze wraca do kiwi. Przyrządza się z nich musy, lody, konfitury i chętnie kojarzy się z mięsem. Zawarty w owocach enzym powoduje, że nawet twarde mięso staje się kruche, delikatne i soczyste. Ten sam enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć z żelatyną bo nie skrzepnie

Kulinarny karnet Christophera
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 199

wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce. Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej  - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki.  W domu smażyć  na dobrze  nagrzanej patelni  grillowej, a następnie przełożyć(...)około 6 minut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu. O czym należy pamiętać: 1.Polędwicę solimy dopiero po usmażeniu. 2. Steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia. 3.Polędwica

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 229

tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania